Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάτσι παραδοσιακά ζυμαρικά Ρόδου

.
Το παραδοσιακό ροδίτικο ζυμαρικό χωρίς αυγά που γίνεται μόνο με σταρένιο αλεύρι. 
Με το ροδίτικο Μάτσι γίνεται και το περίφημο παραδοσιακό Ματσόαλο Ρόδου. 
Ένα γλυκό με γάλα ζάχαρη και κανέλα
Υλικά Συνταγής
1 κιλό αλεύρι σταρένιο
χλιαρό νερό όσο πάρει
1 κ.γλ. αλάτι 
Εκτέλεση
Για τα μάτσι, τα παραδοσιακά ζυμαρικά Ρόδου, σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μία ζύμη σφιχτή. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20΄.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι και με ένα λεπτό και μακρύ πλάστη, ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Αφού ανοίξουμε το φύλλο έτσι όπως είναι τυλιγμένο πάνω στον πλάστη, κόβουμε τα φύλλα κατά μήκος και έπειτα κάθετα σε πάχος περίπου ενός εκατοστού. Απλώνουμε το μάτσι πάνω σε ένα τραπέζι στρωμένο με καθαρό τραπεζομάντιλο.
Ιδανικά μαγειρεύεται αμέσως όπως είναι φρέσκο και θέλει 3 λεπτά βράσιμο.
Διαφορετικά το αφήνουμε να στεγνώσει τελείως και να ξεραθεί. Το αποξηραμένο μάτσι θέλει 5 λεπτά βράσιμο. Το αποθηκεύουμε σε πάνινη σακούλα.

Μυστικά για το μάτσι
Αυτή είναι η βασική συνταγή για ζυμαρικά στη Ρόδο. Ανάλογα με το σχήμα του ζυμαρικού και την περιοχή που το φτιάχνουν έχει και διαφορετική ονομασία.
Με αυτό το παραδοσιακό ζυμαρικό φτιάχνουμε φαγητά αλλά και γλυκιές συνταγές όπως το «Ματσόαλο» το οποίο γίνεται με γάλα, ζάχαρη και κανέλα. Μια λιχουδιά που αγαπούν όλα τα παιδιά στα Δωδεκάνησα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια