Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Cicely Tyson Αφροαμερικανή ηθοποιός 1924-2021

19 Δεκεμβρίου 1924 - 28 Ιανουαρίου 2021
Έπεσε στα 96 της χρόνια η αυλαία για την Σίσιλι Τάισον, μία από τις πλέον εμβληματικές ηθοποιούς και τραγουδίστριες των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή που κέρδισε το βραβείο EMMY, ενώ ήταν και υποψήφια για το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για το αντιρατσιστικό δράμα «Sounder» το 1973.
Μια από τις τελευταίες ταινίες της Σίσιλι Τάισον – που είδαμε στην Ελλάδα – είναι το πολυβραβευμένο, επίσης αντιρατσιστικό δράμα εποχής «Οι υπηρέτριες» (2011).
Κόρη μεταναστών από την Καραϊβική, η Σίσιλι Τάισον γεννήθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και αρχικώς έγινε γνωστή ως μοντέλο (δούλεψε επίσης ως γραμματέας).
Στην δεκαετία του 1950 άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση και το 1968 φάνηκε να ξεχωρίζει στο εξαιρετικό δράμα «Ο πόνος της σιωπής» (ή «Η καρδιά είναι ένας μοναχικός κυνηγός»).
Ένα χρόνο μετά την μεγάλη της επιτυχία, το «Sounder», η Σίσιλι Τάισον έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα ηθοποιός που κέρδισε ποτέ βραβείο ΕΜΜΥ για την ερμηνεία της στην τηλεταινία «Η αυτοβιογραφία της μις Τζέιν Πίτμαν» (1974). Έπαιξε ακόμη στη σπουδαία τηλεοπτική σειρά «Ρίζες».
Το 2013 η Τάισον πρωταγωνίστησε στο θεατρικό έργο «Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ» για το οποίο κέρδισε το βραβείο ΤΟΝΥ (ήταν η γηραιότερη ηθοποιός που κέρδισε ποτέ αυτό το βραβείο).
Τον ρόλο της επανέλαβε στην ομότιτλη ταινία της τηλεόρασης που, επίσης, γυρίστηκε το 2014.
Στις 22 Νοεμβρίου 2016, η Σίσιλι Τάισον βραβεύτηκε από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα με το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», που θεωρείται το σημαντικότερο βραβείο που μπορεί να δοθεί σε Αμερικανό πολίτη.
Από το 1981 μέχρι το διαζύγιό τους, το 1988, η Τάισον ήταν παντρεμένη με τον θρύλο της τζάζ, Μάιλς Ντέιβις.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια