Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τούρτα λεμόνι με σαβαγιάρ

Φόρμα με σούστα διαμέτρου 24 εκ
Κορνέ με αστεροειδή μύτη για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Μια μέτρια κατσαρόλα 24 εκ
Ένα μεγάλο μπολ
Μίξερ
Υλικά
42 σαβαγιάρ
500 ml γάλα πλήρες ή ελαφρύ
60 ml λιμοντσέλο δες ΕΔΩ πώς να το φτιάξεις
Για την κρέμα λεμόνι:
200 γρ ζάχαρη
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκος αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
4 λεμονιών το ξύσμα ακέρωτων
4 λεμονιών το χυμό
100 γρ βούτυρο
Για τη γέμιση:
500 γρ κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
450 γρ μασκαρπόνε ή άλλη κρέμα τυρί
170 γρ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
360 γρ κρέμα λεμόνι
Για γαρνίρισμα:
Πολύχρωμη τρούφα ή ξύσμα λεμονιού ή φύλλα μέντας
Οδηγίες
Ξεκινάω φτιάχνοντας την κρέμα λεμονιού: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνω τα αυγά και τον κρόκο, τα χτυπάω να ενωθούν, προσθέτω τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών και ανακατεύω.
Βάζω την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια-χαμηλή ένταση και αναδεύω απαλά καθ’ όλη τη διάρκεια για να μην ψηθούν τα αυγά, μέχρι να σφίξει και να γίνει κρεμμώδης.
Την βγάζω από την φωτιά, ρίχνω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Περνάω την κρέμα από ένα σουρωτήρι και τη βάζω σε ένα άλλο σκεύος με μεγάλη επιφάνεια (για να μπορέσει να κρυώσει γρήγορα), καλύπτοντας την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη.
Την αφήνω πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει ελαφρά και έπειτα την βάζω στο ψυγείο να κρυώσει τελείως.
Για τη γέμιση, σε ένα μεγάλο μπολ βάζω την κρύα κρέμα γάλακτος χτυπώντας την με το μίξερ να αφρατέψει.
Συνεχίζω ρίχνοντας σταδιακά την άχνη ζάχαρη και στη συνέχεια ενσωματώνω σε δύο δόσεις το μασκαρπόνε.
Χτυπάω μέχρι η γέμιση να σφίξει και να αποκτήσει όγκο.
Τέλος προσθέτω 360 γρ από την κρέμα λεμονιού και την ανακατεύω στο μείγμα απαλά με μια μαρίζ για να μην χάσει η γέμιση τον όγκο της.
Σε μια πιατέλα τοποθετώ στη μέση το δαχτυλίδι (την περίμετρο) της φόρμας και σε ένα βαθύ ποτήρι ή κανατάκι βάζω το γάλα και μέσα το διαλύω το λιμοντσέλο.
Ξεκινάω την κατασκευή της τούρτας βρέχοντας στιγμιαία ένα ένα τα σαβαγιάρ στο γάλα, στραγγίζοντας τα καλά και τοποθετώντας στη συνέχεια μέσα στο δαχτυλίδι της φόρμας γεμίζοντας τον πάτο. Κόβω και μικρότερα κομμάτια για να καλύψω όλα τα κενά.
Προσπαθώ τα σαβαγιάρ να «κρατάνε» να μην είναι πολύ υγρά για να μην τα «βγάλουν» την υγρασία στην συνέχεια στην τούρτα καθώς θα πρέπει να απορροφήσουν και τα υγρά της γέμισης.
Απλώνω πάνω τους το 1/3 της γέμισης ισιώνοντας την επιφάνεια της.
Συνεχίζω φτιάχνοντας άλλο ένα (2ο) επίπεδο με σαβαγιάρ, την δεύτερη (1/3) δόση της γέμισης και τελευταία βάζω την τρίτη στρώση με σαβαγιάρ.
Την 3η δόση της γέμισης τη μεταφέρω σε ένα κορνέ με αστεροειδή μύτη δημιουργώντας σχέδιο με αυτή στην επιφάνεια της τούρτας (προαιρετικά, διαφορετικά μπορώ να απλώσω τη γέμιση και να ισιώσω την επιφάνεια της με μια σπάτουλα).
Γαρνίρω με πολύχρωμη τρούφα ή ξύσμα από λεμόνι και φύλλα μέντας.
Βάζω την τούρτα στο ψυγείο αφήνοντας την ιδανικά όλη τη νύχτα να κρυώσει καλά και δέσουν οι γεύσεις.
Όταν είναι έτοιμη, περνάω μεταξύ φόρμας-τούρτας με ένα λεπτό μαχαίρι να ξεκολλήσουν τα τοιχώματα και στη συνέχεια αφαιρώ το δακτύλιο.
ΤΙΠ:
· Σημαντικό βήμα είναι τα σαβαγιάρ να είναι κάπως στεγνά όταν τα τοποθετώ για να μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία που θα βγάλει η τούρτα.
· Αν κατά τη διάρκεια που κρυώνει η τούρτα στο ψυγείο κατεβάσει υγρά, τοποθετώ περιμετρικά και έξω από το δακτύλιο απορροφητικό χαρτί για να τα απομακρύνω.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ!

Διατροφικά Στοιχεία
Θερμίδες: 700kcal | Υδατάνθρακες: 61γρ | Πρωτεΐνη: 11γρ | Λιπαρά: 45γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 27γρ | Χοληστερόλη: 259mg | Νάτριο: 187mg | Κάλιο: 158mg | Φυτικές ίνες: 1γρ | Σάκχαρα: 35γρ | Βιταμίνη A: 1708IU | Βιταμίνη C: 7mg | Ασβέστιο: 158mg | Σίδηρο: 2mg

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια