Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χρόνια Φλεγμονή: τρόφιμα που την καταπολεμούν και που την επιδεινώνουν

Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τη διατροφή  δεν βρίσκεται σε κάποιο μαγικό χάπι, αλλά στην κουζίνα και το ψυγείο. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και του κινδύνου χρόνιων νόσων σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Σημείωνεται ότι πολλές σοβαρές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη και η νόσος Αλτχάιμερ έχουν συσχετιστεί με την χρόνια φλεγμονή.
Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι συστατικά τροφίμων και ροφημάτων μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τονίζει ο  Δρ. Frank Hu καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή καλό είναι να περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρόφιμα σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard.
–Ντομάτες
–Ελαιόλαδο
-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
-Ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια
-Λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες και σολομός
-Φρούτα όπως εσπεριδοειδή και όλες οι κατηγορίες μούρων
Τα φρούτα και λαχανικά όπως τα  βατόμουρα, τα μήλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες – προστατευτικές ουσίες που περιέχονται στα φυτά.
Επιπρόσθετα οι έρευνες συσχετίζουν και τους ξηρούς καρπούς με μειωμένους δείκτες φλεγμονής και μειωμένο κίνδυονο καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη.
Φυσικά η μείωση των επιπέδων φλεγμονής του οργανισμού εξαρτάται από μια συνολικά υγιεινή διατροφή. Προς αυτή την κατεύθυνση η ιδανική επιλογή είναι η μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης , ψάρια και ελαιόλαδο.
Ένα επιπλέον όφελος μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι και η επίδρασή της στην σωματικη και συναισθηματική υγεία. «Η υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική όχι μόνο για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων νόσων, αλλά και για την βελτίωση τη διάθεσης και της συνολικής ποιότητας ζωής» επισημαίνει ο Δρ. Frank Hu καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Παράλληλα με την επιλογή τροφίμων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καλό είναι να αποφεύγουμε και τα τρόφιμα που επιτείνουν την φλεγμονή στον οργανισμό. Ποια είναι αυτά:
–επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί και αρτοσκευάσματα
-τηγανητές πατάτες και άλλα τηγανητά  φαγητά
-αναψυκτικά και σακχαρούχα ροφήματα
-κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας
-κορεσμένα λίπη
Διόλου τυχαία τα τρόφιμα που έχουν συσχετιστεί με επιβλαβείς δράσεις στην υγεία μας και χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν επίσης συσχετιστεί με την πρόκληση φλεγμονής στον οργανισμό. Επίσης θεωρούνται ένοχα και για την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια