Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παν... χόρτον άριστον!

Υπάρχουν δύο βασικά είδη χορτοφαγίας, η «τυφλή απαρνήτρια» και η «εχέφρων».
H πρώτη απαρνιέται κάθε ζωική τροφή.
O οργανισμός, όμως, απαιτεί καθημερινά οι τροφές να περιέχουν εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και χωρίς αυτά αδυνατεί να χτίσει τις πρωτεΐνες των κυττάρων του.
Και οι πρωτεΐνες (λευκώματα) είναι το τσιμέντο του σώματος.
Οι χορτοφάγοι αντισταθμίζουν την έλλειψη αυτή με την καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φυτικών τροφών, όπως φασόλια, ρεβίθια, φακές, μαζί με ψωμί ολικής άλεσης ή σκόνη σόγιας, λιναρόσπορου ή ξηρών καρπών.
H αυστηρή χορτοφαγία δεν καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες παιδιών ή γυναικών κατά την αναπαραγωγική ηλικία, λόγω έλλειψης σιδήρου, αμινοξέων και βιταμινών και ιδιαίτερα της B12.
Στα άτομα άνω των 60, η έλλειψη της B12 καθίσταται προβληματική, επειδή ο βλεννογόνος του στομάχου των υπερηλίκων δεν εκτελεί αποτελεσματικά τους μηχανισμούς δέσμευσης και απορρόφησής της.
Οι φυτικές τροφές, ακόμη και αυτές που περιέχουν σίδηρο (π.χ. οι φακές), δεν μπορούν να τον απελευθερώσουν εύκολα κατά την πέψη ώστε να απορροφηθεί σε επαρκείς ποσότητες από τον οργανισμό μας.
Οι χορτοφάγοι υποχρεούνται σε συχνή λήψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων ή υποβάλλονται σε συχνά τσεκάπ για να προλάβουν πιθανές υποβιταμινώσεις.
Αν δεν καταναλώνουν ψάρια, είναι υποχρεωτική η καθημερινή λήψη των Ω3 σε μορφή κάψουλας.
Tελικά, η αυστηρή χορτοφαγία δεν λειτουργεί φυσιολογικά, καθώς επιβάλλει ένα πιάτο με φυτικά συστατικά, αλλά με «γαρνιτούρα» χάπια.
H εχέφρων χορτοφαγία έχει πάρα πολλούς οπαδούς.
Αυτή χαρακτηρίζεται από την απουσία κόκκινου κρέατος, το οποίο λειτουργεί ως «ταμπού».
Εδώ επιτρέπονται αβγά και γαλακτοκομικά? αν, μάλιστα, προστεθούν ψάρια και κοτόπουλο, επιλύονται όλα τα προβλήματα.
Τα ψάρια δεν πρέπει να αποκλείονται, καθώς περιέχουν τα πολύτιμα Ω3, στοιχεία καρδιοπροστατευτικά και αντιγηραντικά.
Τα Ω3 δεν υπάρχουν στις φυτικές τροφές, εκτός από κάποιες ελάχιστες ποσότητες που ανιχνεύονται στον λιναρόσπορο, στα αμύγδαλα και στα καρύδια.
Άλλοι χορτοφάγοι καταναλώνουν αποκλειστικά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Αυτές οι περιοριστικές δίαιτες είναι ασύμβατες με μια φυσιολογική ζωή (ιδιαίτερα αν ακολουθούνται επί μήνες).
Λίγες μέρες για αποτοξίνωση είναι αποδεκτές, όμως αυτή η συγκεκριμένη αποτοξίνωση καλύπτει ψυχολογικές και όχι βιολογικές ανάγκες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια