Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

HL-2M Tokamak η Κίνα άναψε θερμοπυρηνικό τεχνητό ήλιο

Η Κίνα κυκλοφόρησε με επιτυχία τον αντιδραστήρα σύντηξης Tokamak HL-2M για πρώτη φορά, ο οποίος ονομάζεται «τεχνητός ήλιος» λόγω της ισχύος και της ικανότητάς του να παράγει μεγάλες ποσότητες καθαρής ενέργειας. Αυτή η εκδήλωση είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου στον τομέα της έρευνας για την πυρηνική ενέργεια.

Το HL-2M Tokamak είναι η μεγαλύτερη και πιο προηγμένη πειραματική συσκευή πυρηνικής σύντηξης στην Κίνα και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέχει πρόσβαση σε μια ισχυρή πηγή καθαρής ενέργειας.

Ο αντιδραστήρας χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για τήξη ζεστού πλάσματος και μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες άνω των 150 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, περίπου 10 φορές τη θερμοκρασία του πυρήνα του Ήλιου. Η κατασκευή ενός αντιδραστήρα σύντηξης στο σταθμό Chengdu (επαρχία Sichuan) ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019.

"Η ανάπτυξη της ενέργειας σύντηξης δεν είναι μόνο ένας τρόπος για την κάλυψη των στρατηγικών ενεργειακών αναγκών της Κίνας. Είναι επίσης σημαντικό για τη μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη της ενέργειας και της εθνικής οικονομίας της Κίνας", έγραψαν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το HL-2M Tokamak για τεχνική υποστήριξη του διεθνούς έργου για τη μελέτη της πυρηνικής σύντηξης ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), εντός του οποίου κατασκευάζεται ένας θερμοπυρηνικός αντιδραστήρας στη νότια Γαλλία με τη συμμετοχή κορυφαίων χωρών, όπως η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία κ.λπ. ότι ο αντιδραστήρας ITER θα θερμάνει επίσης το πλάσμα στους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Η έναρξη λειτουργίας του έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 2023-2025.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια