Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πίτα με βλήτα

.
Παριανή καλοκαιρινή πίτα
Υλικά για το φύλλο
• 750 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• 1½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ελαιόλαδο για τα φύλλα
• αλεύρι για τα φύλλα
Για τη γέμιση
• 750 - 800 γραμ. βλίτα καθαρισμένα
• 200 γραμ. φέτα ή τρίμμα
• 200 γραμ. τραχανά ξυνό
• 3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 καρότο τριμμένο
• 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 2 φλυτζ. καφέ νερό
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα.
Τη ζυμώνουμε, την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια, (το ένα μεγαλύτερο για κάτω), τα κάνουμε μπάλες, τα σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα βλήτα, πολύ καλά, και τα χοντροκόβουμε.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Έπειτα προσθέτουμε τον μαϊντανό, τις ντομάτες, τα βλήτα, τον τραχανά, το νερό, και το αλατοπίπερο.
Τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην μας κολλήσουν, αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει για 10'.
Έπειτα ρίχνουμε τη φέτα, (αφού την θρυμματίσουμε με τα χέρια μας ή με πηρούνι), τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά.
Σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο, το κάτω λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας, αλευρώνοντας όταν χρειάζεται, προσέχοντας να μην τα κάνουμε πολύ λεπτά.
Λαδώνουμε ένα ταψί Ν°38, (διαμ. 38 εκ.) μέσα και στα πλαϊνά και ξετυλίγουμε το μεγαλύτερο φύλλο πάνω του, να το σκεπάσει.
Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται απ᾿ έξω.
Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
Κυλώντας και πιέζοντας τον πλάστη μας, πάνω στα πλαϊνά του ταψιού, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν.
Ενώνουμε τα δύο φύλλα, κάνοντάς τα κόθρο, γύρω - γύρω και λαδώνουμε πολύ καλά.
Χαράζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με τα δάχτυλα, με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις, (ή στον αέρα στους 170°C) για περίπου 60' με 80', μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.
Σερβίρεται τόσο ως συνοδευτικό ή ορεκτικό, αλλά μπορούμε να την φάμε και για βραδινό.
Τρώγεται και ζεστή και κρύα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια