Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Nobel Prize in Physiology or Medicine 2020

Το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής / Φυσιολογίας 2020 σε τρεις επιστήμονες, που ανακάλυψαν τον ιό της ηπατίτιδας C
Σε μία χρονιά που έχει φέρει την Ιατρική και την επιστημονική έρευνα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, η επιτροπή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Σουηδία επέλεξε να τιμήσει με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής του 2020 από κοινού τους Αμερικανούς Harvet J. Alter, Michael Houghton και τον Βρετανό Charles M. Rice, για την «ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C».
Οι τρεις επιστήμονες έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση της ηπατίτιδας που μεταδίδεται από το αίμα, ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πριν από τη δική τους συμβολή στην επιστήμη, η ανακάλυψη των ιών της ηπατίτιδας Α και Β ήταν κρίσιμα βήματα προς τα εμπρός, αλλά η πλειονότητα των κρουσμάτων ηπατίτιδας που προέκυπταν από το αίμα παρέμενε ανεξήγητη. Η ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C αποκάλυψε την αιτία των υπολειπόμενων περιπτώσεων χρόνιας ηπατίτιδας και άνοιξε το δρόμο για εξετάσεις αίματος και νέα φάρμακα που έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές.
Οι μεθοδικές μελέτες της ηπατίτιδας που σχετίζεται με μετάγγιση από τον Harvey J. Alter έδειξαν ότι ένας άγνωστος ιός ήταν μια κοινή αιτία χρόνιας ηπατίτιδας.

Ο Charles M. Rice ήταν ο επιστήμονας που παρείχε τα τελικά στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο ο ιός της ηπατίτιδας C μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα.

Ο Michael Houghton χρησιμοποίησε μια μη δοκιμασμένη στρατηγική για την απομόνωση του γονιδιώματος του νέου ιού, που ονομάστηκε ιός της ηπατίτιδας C.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ασθένεια μπορεί τώρα να θεραπευτεί, αυξάνοντας τις ελπίδες για εξάλειψη του ιού της ηπατίτιδας C από τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Πρόκειται για το πρώτο Νόμπελ από το 2008 που είναι άμεσα συνδεδεμένο με έναν ιό. Πρώτη φορά που τιμήθηκαν ιολόγοι ήταν με το Νόμπελ Χημείας του 1946. Έκτοτε, συνολικά 17 βραβεία συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με εργασίες πάνω στους ιούς.

Αν και τα Νόμπελ αναμένεται να ανακοινωθούν βάσει προγράμματος αυτήν την εβδομάδα, η επιδημία της COVID-19 ανάγκασε την ακύρωση της τελετής απονομής τους με φυσική παρουσία στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Οι τρεις τιμηθέντες με το Νόμπελ Ιατρικής 2020 θα παραλάβουν το βραβείο τους στη χώρα στην οποία διαμένουν, ενώ όλοι όσοι θα τιμηθούν φέτος με Νόμπελ θα κληθούν να εορτάσουν τα βραβεία τους μαζί με αυτούς που θα τιμηθούν το 2021, αν βεβαίως έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με την επιδημία του νέου κορονοϊού έως τότε.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια