Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

4 τροφές που κοστίζουν λιγότερο από 1 ευρώ και θα μας κρατούν ζεστούς τον Χειμώνα

Πηγή: Alex - Unsplash


Ο Χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών για την Ελλάδα με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει αισθητά μέρα με τη μέρα και τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού να παραχωρούν τη θέση τους στις ψυχρές χειμωνιάτικες νύχτες. Ο Χειμώνας όμως είναι μια εποχή κατά την οποία είναι πολύ σημαντικό το να προσαρμοστούμε στις καιρικές συνθήκες, να διατηρήσουμε το σώμα μας ζεστό και φυσικά να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε εποχικές γρίπες και ιούς. 


Η πτώση της θερμοκρασίας συνήθως επηρεάζει και τον μεταβολισμό μας, ο οποίος επιβραδύνεται ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια ο οργανισμός μας και να παραμείνει στο σώμα μας ζεστό. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες τροφές, στις οποίες μπορούμε να στραφούμε κατά την περίοδο του Χειμώνα, που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία και ρύθμιση του μεταβολισμού μας, επιτρέπουν στο σώμα μας να μην χάνει τη θερμοκρασία του και ταυτόχρονα μας παρέχουν ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές υποχρεώσεις μας. 


1. Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι σίγουρα μια τροφή που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας τις κρύες ημέρες και νύχτες του Χειμώνα. Εκτός του ότι αποτελεί μια τροφή που συμβάλει στην αντιμετώπιση ασθενειών, η κατανάλωση κρεμμυδιού αυξάνει τον ιδρώτα και διατηρεί το σώμα ζεστό ακόμη και όταν επικρατεί τσουχτερό κρύο. Πρακτικά, συμβάλει στο να μετακινηθεί η ενέργεια του σώματος στην επιφάνεια του δέρματος με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να διατηρείται ζεστός. 


Συμβουλή: Εάν δεν είστε λάτρεις του ωμού κρεμμυδιού, μπορείτε να το καταναλώσετε με εναλλακτικούς τρόπους όπως για παράδειγμα τη γαλλική σούπα κρεμμυδιού που σερβίρεται με τυρί και κρουτόν. 

Πηγή: Goh Rhy Yan - Unsplash


2. Λαχανικά ρίζας

Μια ακόμη ιδανική επιλογή τροφής που ενδεικνύεται για κατανάλωση την περίοδο του Χειμώνα είναι τα επονομαζόμενα λαχανικά ρίζας (όπως το παντζάρι, οι πατάτες, το καρότο και άλλα συναφή). Ο οργανισμός μας χρειάζεται να δαπανήσει αρκετή ενέργεια κατά τη διαδικασία της πέψης τέτοιων λαχανικών και κατά συνέπεια ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός μας. Έχει αποδειχθεί πως τα εν λόγω λαχανικά έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και εκτός του ότι μας βοηθούν να παραμείνουμε ζεστοί, ενισχύουν τον οργανισμό μας με πλούσιο θρεπτικά στοιχεία που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

Πηγή: Maddi Bazzocco - Unsplash


3. Ξηροί καρποί

Εκτός από γευστικοί οι ξηροί καρποί έχουν και μια ακόμα ιδιαίτερα σημαντική ιδιότητα: ενισχύουν τον μεταβολισμό μας και αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο ζεστοί. Εντάξτε στη διατροφή σας φιστίκια, αμύγδαλα, κάσιους και καρύδια κατά την περίοδο του Χειμώνα και βοηθήστε το σώμα σας να παραμείνει ζεστό όσο χαμηλή και εάν είναι η θερμοκρασία που επικρατεί έξω. Αν και γενικά επικρατεί η εντύπωση ότι οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα ακριβοί και η κατανάλωσή του προαπαιτεί το να βάλετε βαθιά το χέρι μέσα στην τσέπη, οι καταναλωτές που ψωνίζουν με σύνεση και προνοητικότητα βρίσκουν πάντα εναλλακτικές λύσεις.


4. Κοτόπουλο και αυγά

Τόσο τα αυγά όσο και το κοτόπουλο περιέχουν υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου και σιδήρου, τα οποία χρειάζεται χρόνο και ενέργεια για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός μας. Αυξήστε τις ποσότητες κοτόπουλου που καταναλώνετε τον Χειμώνα και αναζητήστε συνταγές με αυγά για να αυξήσετε τον αριθμό αυγών που θα λαμβάνει καθημερινά ο οργανισμός σας.  


Ξεφυλλίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα το φυλλάδιο My Market, ψάχνοντας τις προσφορές των Lidl και του Μασούτη ή αναζητώντας ειδικές εκπτώσεις στα ράφια των ΑΒ, θα βρείτε σίγουρα ξηρούς καπνούς, κρεμμύδια, λαχανικά ρίζας, κοτόπουλα ή αυγά σε χαμηλές τιμές και σε ειδικές εκπτώσεις και τιμές. Πρόκειται για τροφές οι τιμές των οποίων είναι ιδιαίτερα προσιτές, ειδικά εάν αναζητήσει κανείς προσφορές όπως αυτές που τρέχουν τώρα στα ως άνω καταστήματα, και κατά συνέπεια μπορείτε να απολαύσετε ένα πλήρες γεύμα που θα σας κρατήσει ζεστούς τον χειμώνα, χωρίς να έχετε βάλει βαθιά το χέρι μέσα στην τσέπη! 


Όσο και εάν λατρεύει κανείς τον Χειμώνα και εάν του αρέσει να απολαμβάνει το κρύο, ο οργανισμός μας πρέπει πάντα μα πάντα να παραμένει ζεστός. Τροφές όπως αυτές αλλά και οι πατάτες είναι σε θέση να βοηθήσουν το σώμα μας να παραμείνει ζεστό, όσο κρύο και εάν επικρατεί έξω, να ενισχύσουν τον μεταβολισμό μας και φυσικά να μας προσφέρουν απαραίτητα ιχνοστοιχεία και θρεπτικές ουσίες. Αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός πως πρόκειται για τρόφιμα που μπορούμε να βρούμε σε μεγάλη αφθονία σε όλες τις αλυσίδες και καταστήματα τροφίμων – και μάλιστα συνήθως κοστίζουν λιγότερο από 1 ευρώ – πρόκειται για μια εξαιρετική μέθοδο που θα μας βοηθήσει να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να διατηρήσουμε τον ορ
γανισμό μας ζεστό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια