Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τσουνάμι χτύπησε την Σάμο

Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών  Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι, , έκανε λόγο για ένα τσουνάμι μικρής ισχύος.

«Αυτό που είδαμε ήταν ένα τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό που είχε χτυπησει την Κω και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε αυτό που λέμε υποθαλάσσια κατολίσθηση».

Στην ερώτηση τι μπορεί να συμβεί αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, ο κύριος Συνολάκης είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα για δεύτερο τσουνάμι. «Είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά αν έχουμε υποθαλάσσια κατολίσθηση, το δεύτερο τσουνάμι θα έχει μεγαλύτερη ένταση από το πρώτο και αυτό που σας λέω είναι σίγουρο».

Ο ίδιος θεωρεί ότι ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να βγουν μόνο μετά την εξέταση παλλιροιογράφων, εάν υπάρχουν εγκατεστημένοι στην Σάμο η σε κάποιο άλλο νησί, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Υψηλός κυματισμός, όμως, καταγράφεται κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ισχυρός μετασεισμός. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα στις παραλιακές περιοχές της Σάμου, αλλά και στην Τουρκία, ενώ η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τις ακτές. Η ίδια προειδοποίηση για τσουνάμι έχει πάει στις λιμενικές αρχές των περισσότερων νησιών τόσο του βορείου Αιγαίου, όσο και των Κυκλάδων και των Δωδεκαννήσων, ώστε να ενημερώσουν και τους αλιείς να μείνουν μακριά από τη θάλασσα. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια