Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αλτσχάιμερ: Πρώιμο σημάδι στα μάτια

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, αφού προσβάλει το 10% των ατόμων άνω των 60 ετών και το 20% των ατόμων άνω των 80 ετών. Με τον όρο άνοια περιγράφεται η παθολογική κατάσταση της προοδευτικής έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών.
Η νόσος Αλτσχάιμερ ανήκει στις μη αναστρέψιμες εκφυλιστικές άνοιες. Παρουσιάζεται συνήθως κατά την 7η δεκαετία της ζωής, αν και υπάρχουν πρώιμες περιπτώσεις ακόμα και σε πολύ νεαρή ηλικία, που παρουσιάζονται σε ένα ποσοστό 25-40% περίπου.
Αυτό καθιστά τεράστιας σημασίας την έγκαιρη ανίχνευση του κινδύνου εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, ώστε να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες επιβράδυνσης της προόδου του.

Σε μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurobiology of Aging, επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν το εξής:
Η μέτρηση του πόσο γρήγορα διαστέλλεται η κόρη του οφθαλμού ενός ατόμου κατά τη διάρκεια γνωστικών εξετάσεων είναι μια χαμηλού κόστους και χαμηλής παρεμβατικότητας μέθοδος, για να προσδιοριστεί ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ, προτού καν ξεκινήσουν τα συμπτώματα.

Πώς η διαστολή της κόρης του οφθαλμού είναι «δείκτης» για Αλτσχάιμερ
Η νέα μελέτη επικεντρώνεται στην αντίδραση της κόρης του οφθαλμού που προκαλείται από το σύμπλεγμα νευρώνων locus coeruleus, το οποίο εμπλέκεται και στη ρύθμιση της γνωστικής λειτουργίας. Η Τ-πρωτεΐνη είναι ο πρώτος γνωστός βιοδείκτης για Alzheimer. Εμφανίζεται αρχικά στο locus coeruleus και σχετίζεται περισσότερο με τη γνωστική λειτουργία παρά με το β-αμυλοειδές.
Το σύμπλεγμα νευρώνων locus coeruleus προκαλεί την αντίδραση της κόρης του οφθαλμού (δηλαδή την μεταβολή της διαμέτρου της) κατά τη διάρκεια γνωστικών εξετάσεων (τεστ). Είναι ήδη γνωστό, ότι οι κόρες των οφθαλμών μεγαλώνουν σε μέγεθος όσο πιο δύσκολο είναι το έργο του εγκεφάλου.
Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση, που είναι συχνά πρόδρομος για Alzheimer, επέδειξαν μεγαλύτερη διαστολή της κόρης οφθαλμών και γνωστική προσπάθεια απ’ ό,τι γνωστικά υγιείς ενήλικες.
Στην επισκόπηση, οι επιστήμονες συνδέουν την διαστολή της κόρης του οφθαλμού με γνωστούς βιοδείκτες για Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Οι 10+9 παράγοντες κινδύνου
Η νόσος Αλτσχάιμερ σχετίζεται ισχυρά με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, η αποφυγή των οποίων μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο εκδήλωσής της.
Επιστήμονες εντόπισαν 19 παράγοντες κινδύνου για Αλτσχάιμερ. Οι 10 από αυτούς είναι οι πιο σημαντικοί απ' όλους, επειδή είχαν την πληρέστερη επιστημονική τεκμηρίωση. Πρόκειται για:
 1. Το μορφωτικό επίπεδο: Όσο λιγότερο μορφωμένος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει
 2. Τη νοητική δραστηριότητα: Όσο λιγότερο εξασκεί το μυαλό του ένα άτομο (π.χ. διαβάζοντας, λύνοντας σταυρόλεξα ή παζλ), τόσο περισσότερο κινδυνεύει
 3. Τα πολλά περιττά κιλά αργά στη ζωή
 4. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης: Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ. Τα επίπεδά της αυξάνονται όταν ένα άτομο έχει ανεπάρκεια ορισμένων βιταμινών (Β12, Β6, φολικό οξύ), καρδιοπάθεια ή μια σπάνια κληρονομική διαταραχή.
 5. Την κατάθλιψη
 6. Το στρες
 7. Τον σακχαρώδη διαβήτη: Προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του οργανισμού
 8. Τους τραυματισμούς στο κεφάλι
 9. Την υπέρταση στη μέση ηλικία
 10. Την ορθοστατική υπόταση
…και ακολουθούν οι επόμενοι 9 παράγοντες κινδύνου:
 1. Παχυσαρκία στην μέση ηλικία
 2. Απώλεια βάρους σε μεγάλη ηλικία
 3. Σωματική άσκηση
 4. Κάπνισμα
 5. Ανεπαρκής ύπνος
 6. Προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου
 7. Σωματική αδυναμία και ευαλωτότητα (frailty)
 8. Κολπική μαρμαρυγή
 9. Έλλειψη βιταμίνης C
«Σχεδόν τα δύο τρίτα των παραγόντων που εντοπίσαμε σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την αγγειακή υγεία. Αυτό υποδηλώνει πόσο σημαντική είναι η υγιεινή ζωή για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Jin-Tai Yu, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Fudan, στη Σαγκάη.
https://medicalxpress.com, https://jnnp.bmj.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια