Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

#COVID19italia #covid19italy φωτογραφίες από την Ιταλία

Κορονοϊός: Πέντε λόγοι που η Ιταλία "χτυπήθηκε" τόσο δυνατά από τον ιό.
Βαρύ "φόρο" πληρώνει η Ιταλία από τον κορονοϊό, καθώς αυτός βρήκε πρόσφορο έδαφος να εξαπλωθεί στη χώρα λόγω του δημογραφικού, της κουλτούρας, των επιχειρήσεων και της γεωγραφικής της θέσης.
Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού. Η Sara Belligoni, ερευνήτρια στον τομέα της ασφάλειας και της διαχείρισης έκτακτων αναγκών που εργάστηκε στην Ιταλία, διαπίστωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βασικοί λόγοι για τους οποίους η χώρα έχει δεχτεί τόσο ισχυρό "χτύπημα" από τον ιό και τους μοιράστηκε μαζί μας στο Conversation.

1. Πολλοί ηλικιωμένοι
Οι Ιταλοί έχουν το έκτο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο - 84 έτη. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί Ιταλοί είναι ηλικιωμένοι. Το 2018, το 22,6% του πληθυσμού ήταν 65 ετών ή παραπάνω, μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στην Ευρώπη.
Ιατρικοί ερευνητές έχουν πει ότι ο κορονοϊός αποτελεί σοβαρότερη απειλή για τους ηλικιωμένους παρά για τους νεότερους. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν την ασθένεια COVID-19 και, κυρίως, να έχουν επιπλοκές. Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τη ζήτηση μονάδων εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.
Πολλοί ηλικιωμένοι Ιταλοί ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό στον εργασιακό χώρο. Το 2019, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ιταλία ήταν τα 67 έτη, τουλάχιστον δύο χρόνια αργότερα από τους μέσους συνταξιούχους σε άλλες δυτικές αναπτυγμένες χώρες.
2. Στενές επαφές
Οι Ιταλοί, όπως και γενικότερα οι μεσογειακοί λαοί, δεν αρέσκονται στις "χλιαρές" κοινωνικές επαφές. Είναι πολύ εκδηλωτικοί άνθρωποι. Οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι πολύ συνηθισμένες αντιδράσεις όχι μόνο μεταξύ των μελών της οικογένειας, αλλά και των φίλων και ακόμη και των συναδέλφων τους.
Ακόμη και όταν κουβεντιάζουν, οι Ιταλοί είναι κοντά στον συνομιλητή τους, διότι η ψυχολογική αντίληψη του πολιτισμού για τον προσωπικό τους χώρο είναι διαφορετική από ό,τι σε άλλες χώρες. Μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις, που γίνονται μέχρι πρότινος σε δημόσιους χώρους, απαγορεύτηκαν από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στις αρχές Μαρτίου του 2020.
3. Πυκνός πληθυσμός
Δεν υπάρχει πολύς χώρος στην Ιταλία για να απλωθούν οι άνθρωποι. Πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη χώρα, με μέση πυκνότητα 533 ατόμων ανά τετραγωνικό μίλι. Σε σύγκριση, η Γερμανία έχει πληθυσμιακή πυκνότητα 235 ατόμων ανά τετραγωνικό μίλι ενώ οι ΗΠΑ έχουν 94.
Τα 2/3 των Ιταλών ζουν σε αστικές περιοχές που είναι ακόμη πιο πυκνοκατοικημένες. Η Ρώμη έχει 5.800 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι και το Μιλάνο συγκεντρώνει περισσότερους από 19.000 ανθρώπους σε κάθε τετραγωνικό μίλι. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο της πυκνότητας του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον.
4. Η βόρεια Ιταλία είναι επιχειρηματικός κόμβος
Το Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία, είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας και έχει στενούς εμπορικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς με την Κίνα. Ολόκληρη η περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας φιλοξενεί γραφεία πολλών πολυεθνικών εταιριών. Οι εργαζόμενοι ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν συναντήσεις και συνέδρια στη βόρεια Ιταλία. Ένα μολυσμένο άτομο όχι μόνο θα μπορούσε να μολύνει άλλους, αλλά οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να μετακινηθούν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα.
5. Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων
Από τις 25 Μαρτίου, η Κίνα ήταν η μόνη χώρα που καταγράφει περισσότερες περιπτώσεις COVID-19 από την Ιταλία. Με πολύ λιγότερους ανθρώπους, το ποσοστό μόλυνσης της Ιταλίας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό της Κίνας. Καμία άλλη χώρα δεν έχει πραγματικά συγκρίσιμα στοιχεία.
Ένας βασικός παράγοντας στη διαχείριση έκτακτων περιστατικών είναι τα μαθήματα μάθησης από άλλους σε παρόμοιες συνθήκες - αλλά δεν υπάρχει κανένας για την Ιταλία να ενημερώσει γι' αυτό το στάδιο της κρίσης. Κινέζοι εμπειρογνώμονες έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία για να βοηθήσουν - αλλά πολλές από τις γνώσεις τους για τον κορονοϊό τις μοιράστηκαν μετά την έναρξη της εξάπλωσης στην Ιταλία, έτσι οι Ιταλοί είναι πιο πίσω από το σημείο όπου βρίσκονται άλλες χώρες, στις οποίες εκδηλώθηκε πιο πρόσφατα ο ιός.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει εργαστεί για τη συγκράτηση της νόσου, συμπεριλαμβανομένης του εθνική lockdown στις 10 Μαρτίου. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια