Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Άρση των μέτρων Κορωνοϊού

Χωρίς sms οι μετακινήσεις εντός του νομού από τις 4 Μαΐου – Καταργείται ο δακτύλιος
Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.
Από τις 4 Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ.

Ποια καταστήματα θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου
Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία
Στις 11 Μαΐου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία με πρώτη την Γ Λυκείου και στην συνέχεια τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου στις 18 Μαΐου. Την ίδια ημέρα (18 Μαΐου) θα αρχίσει η λειτουργία και στα Γυμνάσια όλης της χώρας.
Τα σχολεία, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Κλειστά μέχρι την 1η Ιουνίου Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά.

Υποχρεωτική η μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Πως θα λειτουργούν τις ώρες αιχμής
Θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, αλλάζει η συχνότητα των δρομολογίων αλλά και το ωράριο στο Δημόσιο προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός τις ώρες αιχμές. – Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
– Στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
– Στην αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Πως θα είναι τα δρομολόγια σε λεωφορεία, τρόλει, τραμ, μετρό και ηλεκτρικό
– Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει στα 6 λεπτά.
– Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
– Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.
Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.
– Στη δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών.
– Στην αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.

Πότε ανοίγουν οι εκκλησίες
Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές για ατομική λατρεία
Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Τι θα ισχύει για τα ταξί
Ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Μόνον με ραντεβού η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες εφόσον δεν γίνεται ηλεκτρονικά
Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες θα προσέρχονται σε τρεις φάσεις: Στις 7, στις 8 ή στις 9 το πρωί. Ανάλογα θα προσδιορίζεται και η ώρα αναχώρησης.

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σταθμού, η οποία θα επανακαθοριστεί εφόσον ανοίξουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.


Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού από το Δημόσιο. Εφόσον οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά, τότε αυτό θα γίνεται μόνο με ραντεβού.

Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις ανοίγουν. Δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές.

Πώς θα λειτουργούν τα κομμωτήρια
4 Μαΐου θα ξεκινήσουν το λιανικό εμπόριο, τα ΚΤΕΟ και τα κομμωτήρια.
Στα κομμωτήρια η απόσταση θα είναι δύο μέτρα με μάσκα προστασίας για πελάτες και προσωπικό και η προέλευση θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού.

Στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν ζωολογικά πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι και οι υπηρεσίες ΟΠΑΠ. Δεν επιτρέπεται να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Επίσης από 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα με μάσκα και γάντια για τους εργαζόμενους και εξυπηρέτηση χωρίς καθήμενους. Θα υπάρχει επίσης μέγιστη επιτρεπόμενη παρουσία επισκεπτών στο εμπορικό κέντρο, ένα άτομο ανά 20τ.μ.

Την ίδια ημερομηνία ανοίγουν εστιατόρια και καφετέριες με απόσταση δύο μέτρων και τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Παράταση ισχύος για τα διπλώματα, ΚΤΕΟ και εξετάσεις
Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα ανακοινώσει αναλυτικά περαιτέρω ρυθμίσεις για την παράταση ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου οχημάτων, καθώς και το πλαίσιο επανέναρξης των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, με στόχο την αποφυγή συνωστισμού από τους πολίτες στα ΚΤΕΟ, στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών.
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι «Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η επιλογή της διαχείρισης της κίνησης με τα μέσα μεταφοράς, μέσω μεγάλης αύξησης της προσφοράς, έτσι ώστε να κυκλοφορεί πολύ μεγάλος αριθμός συρμών και λεωφορείων, με στόχο τη μείωση του συνωστισμού και τη διατήρηση αποστάσεων, δεν υφίσταται. Η μόνη δυνατή διαχείριση είναι αυτή της ζήτησης, η οποία πρέπει να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό και να απλωθεί μέσα στον χρόνο, για τις ώρες αιχμής. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πύκνωση στο μέτρο του δυνατού των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα».
Ο υπουργός κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολίτες να μην μπαίνουν στο λεωφορείο και στο μετρό όταν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα. Να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής έτσι ώστε να προστατεύουν την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας και δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις.

Μόνο η ατομική προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται κατά την πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα.
Η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού θα είναι αυτή που θα λαμβάνει της αποφάσεις για την επανεκκίνηση ή μη αθλητικών δραστηριοτήτων

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια