Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πουτίγκα: καρυδόπιτα με κρέμα

.
Στην Ελλάδα, την συναντάμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με μικρές παραλλαγές από μέρος σε μέρος αλλά βασικά την συναντάμε στα Τρίκαλα ως τοπικό γλυκό με το όνομα “κοφτή” ή “σπάτουλα”. Εκεί κυρίως αλλά και σε άλλα μέρη, βρίσκουμε την κρέμα σε πιο ρευστή μορφή, έτσι ώστε να απλώνεται και να τρέχει πάνω από το γλυκό οπότε και τρώγεται με το κουτάλι. Αλλού κάνουν την καρυδόπιτα ψηλή και αλλού χαμηλή.
Φτιάξτε την στις γιορτές, φτιάξτε την τις καθημερινές, φτιάξτε την σε κάθε περίσταση, είναι πεντανόστιμη!
Τι θα χρειαστούμε…
Για ταψί 30Χ40
Για την καρυδόπιτα
9 αυγά
9 κ. σούπας ζάχαρη
9 κ. σούπας φρυγανιά
9 κ. σούπας τριμμένο καρύδι και λίγο ακόμη για να ρίξουμε στην επιφάνεια
3 κ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
1 κ. γλυκού κανέλα
1/2 κ. γλυκού γαρίφαλο
1 φακελάκι μπέκιν
1 βανίλια
Για την κρέμα
1,5 lt γάλα
2 φλ. ζάχαρη
9 κ. σούπας αλεύρι
2 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
2 κρόκους
1 βανίλια
1 κρέμα γάλακτος (250 ml) 35% λιπαρά για την παρασκευή σαντιγί
Για το σιρόπι
3,5 φλ. νερό
3 φλ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα από πορτοκάλι
Πώς θα το φτιάξουμε…
Για την καρυδόπιτα
Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
Στην συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε στο μείγμα την φρυγανιά, το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέκιν, την βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθούν και στη συνέχεια ενσωματώνουμε την μαρέγκα. Ρίχνουμε το καρύδι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το αλεύρι, τους κρόκους και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πήξει.
Το κατεβάζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια, ανακατεύουμε καλά να λιώσει το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Αφού κρυώσει η κρέμα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ανακατεύουμε με την κρέμα.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά από την ώρα που ξεκινάει ο βρασμός.
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα καρυδόπιτα και αφήνουμε να το απορροφήσει. Στην συνέχεια απλώνουμε την κρέμα και πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα. Συντηρείται στο ψυγείο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια