Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020

Με ένα ρολόι στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Τζόνσον θα μετρήσει αντίστροφα για το Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα περάσει σε μία μεταβατική περίοδο για 11 μήνες.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα εγκαταλείψει επισήμως την ΕΕ την Παρασκευή στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 23:00. Ωστόσο, μετά την έξοδο από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα περάσει σε μια μεταβατική περίοδο για 11 μήνες, κατά την οποία και οι δύο πλευρές θα έχουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές τους σχέσεις.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία πρέπει ακόμη να «υποβληθεί σε τελική ψηφοφορία (με ειδική πλειοψηφία) στο Συμβούλιο της ΕΕ» την Πέμπτη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τόνισε ότι «προϋπόθεση για την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων».

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες και να πληρώνει χρήματα στην ΕΕ. Τα περισσότερα πράγματα παραμένουν ίδια, αλλά θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές!
Τα 7 πράγματα που αλλάζουν μετά την 31η Ιανουαρίου
1. Οι Βρετανοί βουλευτές χάνουν τις έδρες τους
Γνωστά πρόσωπα όπως ο Nigel Farage και η Ann Widdecombe είναι μεταξύ των 73 ευρωβουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου που θα χάσουν αυτόματα τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή, τη στιγμή του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από όλα τα πολιτικά όργανα και τις υπηρεσίες της ΕΕ.

Ωστόσο, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ κατά τη μεταβατική περίοδο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο σε σχέση με νομικές διαφορές.

2. Δεν θα υπάρχουν άλλες Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ για το Ηνωμένο Βασίλειο
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να προσκληθεί προκειμένου να συμμετάσχει με άλλους ηγέτες στις συνόδους κορυφής, στο μέλλον.

Οι Βρετανοί υπουργοί δε θα παρευρίσκονται πλέον σε τακτικές συναντήσεις της ΕΕ.

3. Πολλά θα ακουστούν για το εμπόριο
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αρχίσει να μιλάει με χώρες σε όλο τον κόσμο, σχετικά με τον καθορισμό νέων κανόνων για την αγορά και πώληση αγαθών και υπηρεσιών.

Δεν είχε επιτραπεί η διεξαγωγή επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, ενόσω ήταν μέλος της ΕΕ. Οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν ότι η ελευθερία να θέσει τη δική του εμπορική πολιτική θα ενισχύσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εάν πάντως, επιτευχθούν εμπορικές συμφωνίες, δε θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος.

4. Τα διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου θα αλλάξουν χρώμα
Τα μπλε διαβατήρια θα επιστρέψουν μετά από 30 χρόνια για να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα με το μπορντό χρώμα.

Αναγγέλλοντας την αλλαγή το 2017, ο τότε υπουργός Μετανάστευσης, Brandon Lewis, ήταν υπέρμαχος στην επιστροφή στο σχέδιο με μπλε και χρυσό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1921.

Το νέο χρώμα θα κυκλοφορήσει σταδιακά για αρκετούς μήνες, με όλα τα νέα διαβατήρια να εκδίδονται με μπλε χρώμα μέχρι τα μέσα του έτους.

5. Νομίσματα Brexit
Περίπου τρία εκατομμύρια αναμνηστικά κέρματα του Brexit που θα φέρουν την ημερομηνία «31 Ιανουαρίου» και την επιγραφή: «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη», θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή.

Το κέρμα του Brexit προκάλεσε ποίκιλλες αντιδράσεις, με μερικούς υποστηρικτές του Remain να λένε ότι θα αρνηθούν να το δεχτούν.

6. Το τμήμα Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου κλείνει
Η ομάδα που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και τις προετοιμασίες χωρίς συμφωνία θα διαλυθεί την ημέρα του Brexit.

Το Τμήμα Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε από την πρώην πρωθυπουργό Theresa May το 2016. Για τις επερχόμενες συνομιλίες, η διαπραγματευτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εδρεύει στην Downing Street.

7. Η Γερμανία δε θα εκδίδει τους πολίτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο
Δε θα είναι δυνατό για ορισμένους ύποπτους εγκληματίες να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν φύγουν στη Γερμανία. Το Σύνταγμα της Γερμανίας δεν επιτρέπει στους πολίτες του να εκδίδονται, εκτός εάν πρόκειται για άλλη χώρα της ΕΕ.

«Η εξαίρεση αυτή δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης στο BBC News.
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κατά τη μεταβατική περίοδο. (Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα είναι σε θέση να εκδώσει μη Γερμανούς πολίτες).
Τα 7 πράγματα που θα παραμείνουν ίδια μετά το Brexit
Επειδή η μεταβατική περίοδος αρχίζει αμέσως μετά τη Brexit, η συντριπτική πλειονότητα της καθημερινότητας των πολιτών παραμένει η ίδια - τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μεταξύ αυτών:

1. Τα ταξίδια
Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται ως Ευρωπαίοι πολίτες κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Οι πτήσεις, τα σκάφη και τα τρένα θα λειτουργούν ως συνήθως.

Όσον αφορά στον έλεγχο διαβατηρίων, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσουν να περιμένουν να περιμένουν στην ουρά στις περιοχές που προορίζονται μόνο για αφίξεις της ΕΕ.

2. Άδειες οδήγησης και διαβατήρια κατοικίδιων ζώων
Όσο ισχύουν, αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά.

3. Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC)
Οι EHIC θα εξακολουθήσουν να ισχύουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Αυτές είναι οι κάρτες που παρέχουν στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου κρατική ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθένειας ατυχήματος.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (καθώς και στην Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν κατά τη μεταβατική περίοδο.

4. Διαβίωση και εργασία στην ΕΕ
Η ελεύθερη κυκλοφορία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της μετάβασης, έτσι ώστε οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσουν να μπορούν να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ όπως κάνουν σήμερα.

Το ίδιο ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5. Συντάξεις
Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ΕΕ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την κρατική σύνταξή τους και θα λαμβάνουν επίσης την ετήσια αύξηση.

6. Συνεισφορές στον προϋπολογισμό
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να πληρώνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Αυτό σημαίνει ότι τα υφιστάμενα προγράμματα, τα οποία καταβάλλονται από τις επιχορηγήσεις της ΕΕ, θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται.

7. Εμπόριο
Το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα συνεχιστεί χωρίς την επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων ή ελέγχων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια