Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σταφιδόψωμα περπατόπιτα

Σταφιδόψωμα περπατόπιτα
.
Παραδοσιακή συνταγή από το Διδυμότειχο.
Όταν το παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα οι μητέρες ή οι γιαγιάδες ζύμωναν την "περπατόπιτα", ένα είδος γλυκού ψωμιού, που το μοίραζαν σε συγγενικά και φιλικά σπίτια.
Την έφτιαχναν για να μην πέφτει το παιδί και χτυπάει.
Συνήθως ήταν διακοσμημένη με ένα πουλί ή με ένα παιδί και διάφορα λουλούδια.
Στη Θράκη την ονομάζουν "στρατόπιττα
* Υλικά (για δύο μεγάλα σταφιδόψωμα) :
1 κιλό αλεύρι σκληρό
350 γραμμάρια σταφίδες
3 κουταλιές της σούπας τρίμμα φλούδας πορτοκαλιού
3 κουταλάκια του γλυκού στεγνή μαγιά
150 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα χλιαρό
3 κουταλιές της σούπας λάδι.

Εκτέλεση :
Διαλύεται τη μαγιά στο γάλα μαζί με ένα κουταλάκι από τη ζάχαρη. Ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα σκεπασμένο μέχρι ν αφρίσει.
Βάλτε στη λεκάνη που θα ζυμώσετε (ή στο κάδο του μίξερ) το αλεύρι, ανακατέψτε το με τη ζάχαρη, το αλάτι και την πορτοκαλόφλουδα.
Αδειάστε εκεί την αφρισμένη μαγιά και αρχίστε να ζυμώνετε. Χρησιμοποιήστε όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να πετύχετε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ρίξτε τις σταφίδες που τις έχετε βρέξει και σουρώσει καλά. Ζυμώστε για να ενωθούν ομοιόμορφα με το ζυμαράκι.
Τέλος, προσθέστε το λάδι και ξαναζυμώστε για να απορροφηθεί.
Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Μετά πλάσετε δύο ή τρία φραντζολάκια, βάλτε τα σε μακρόστενες φόρμες του κέικ ή στο μεγάλο ταψί της κουζίνας σας, αφού το έχετε στρώσει με λαδόχαρτο.
Σκεπάστε το με διπλή πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει. Όταν γίνει διπλάσιο σε όγκο, αλείψτε το με γάλα ή ασπράδι αυγού χτυπημένο με χλιαρό νερό, τρυπήστε εδώ κι εκεί τα φραντζολάκια για να μην σκάσουν και φουρνίστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για μια ώρα.
"Εδέσματα Ελληνικού Εορτολογίου".

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια