Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έλεγχος αυτοκινήτου με τη νοηματική!

Τεχνικοί της εταιρείας Harman, που ειδικεύεται στην κατασκευή συστημάτων ψυχαγωγίας σε οχήματα, ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία με την οποία ο οδηγός ενός αυτοκινήτου μπορεί να ελέγχει τα διάφορα συστήματά του με απλές κινήσεις του κεφαλιού ή των χεριών.
Το σύστημα αποτελείται από έναν ενσωματωμένο στο όχημα υπολογιστή και έναν αισθητήρα υπερύθρων που είναι τοποθετημένος στο καντράν. Ο αισθητήρας αναγνωρίζει τις κινήσεις του οδηγού, τις οποίες στη συνέχεια «μεταφράζει» ο υπολογιστής, δίνοντας τις σχετικές εντολές στα διάφορα συστήματα.

Για παράδειγμα, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του ο οδηγός δίνει εντολή να τεθεί σε λειτουργία το ραδιόφωνο ή να κλείσει. Για να αυξηθεί η ένταση του ήχου, το μόνο που έχει να κάνει είναι να κουνήσει ελαφρά το κεφάλι του προς τα αριστερά και για να μειωθεί να το κουνήσει προς τα δεξιά.

Αν ο οδηγός θέλει να αλλάξει σταθμό (ή τραγούδι στο CD player) πρέπει να χτυπήσει ελαφρά τα δάχτυλα του στο τιμόνι. Αν επιθυμει να ανοίξει τον κλιματισμό θα πρέπει απλά να περάσει το χέρι του πάνω από τον λεβιέ των ταχυτήτων, ενώ ανεβοκατεβάζοντας το χέρι του μπορεί να αυξομειώνει την ένταση του κλιματιστικού.

Υπάρχουν και άλλες απλές κινήσεις με τις οποίες ελέγχονται λειτουργίες όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου, χωρίς ο οδηγός να αφήνει τα χέρια του από το τιμόνι κ.ά., αποδεικνύοντας ότι ο νοηματικός έλεγχος στο αυτοκίνητο μπορεί να μας λύσει τα χέρια στο μέλλον. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια