Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φίλοι προς ενοικίαση μέσω Ίντερνετ

Εκτός από τα δεκάδες είδη υπηρεσιών που μπορεί να αγοράσει κάποιος σήμερα στο Διαδίκτυο, μια σχετικά νέα υπηρεσία έρχεται να διαψεύσει το γνωστό ρητό «η φιλία δεν αγοράζεται», αφού πουλάει ακριβώς αυτό: Φίλους όλων των ειδών για όποιον χρειάζεται έναν!
Η Τζένιφερ Μόρισον είναι μητέρα δύο παιδιών.
Εδώ και λίγο καιρό οι καθημερινές της δραστηριότητες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού, αλλά και με την έξοδο με ανθρώπους που έχουν «νοικιάσει» τη φιλία της, και τους οποίους αναλαμβάνει να βγάλει έξω, να δει μαζί τους κάποια ταινία στο σινεμά, ή να τους δείξει τα αξιοθέατα, εφόσον αυτό επιθυμούν.
Τα πάντα κανονίζονται από την ιστοσελίδα Rentafriend.com που έχει ήδη κλείσει επτά μήνες ζωής στις ΗΠΑ. «Βλέπεις το site και στην αρχή νομίζεις ότι πρόκειται για κάποιο site γνωριμιών ή συνοδών», ανέφερε η Μόρισον. «Στην αρχή δεν αισθανόμουν πολύ καλά με την ιδέα, μου φαινόταν λυπηρό ότι κάποιος νοικιάζει τη φιλία κάποιου ανθρώπου». Tη στιγμή που πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η χρόνια μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, και εξήντα εκατομμύρια Αμερικανοί δηλώνουν «μόνοι», θα μπορούσε η «ενοικίαση φίλων» να αποτελέσει λύση;
«Το πραγματικό ερώτημα είναι κατά πόσο λύνει κάποιο πρόβλημα. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν έκπληξη, όμως θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους, εφόσον δε χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ουσιαστικής διαπροσωπικής επαφής», δήλωσε ο κοινωνικός νευροεπιστήμονας Τζόν Κασιόπο, ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου «Μοναξιά: Ανθρώπινη Φύση και η Ανάγκη και Κοινωνικής Αλληλεπίδραση».
Το Rentafriend επισκέπτονται 100.000 χρήστες κάθε μήνα και διαθέτει περίπου 2.000 μέλη που πληρώνουν 24,95 δολάρια το μήνα, ή 69,95 το χρόνο, για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προφίλ και τις φωτογραφίες των 167.000 διαθέσιμων φίλων προς ενοικίαση.
Ο Κρίστοφερ Μπάρτον, 31 ετών από τη Νεβάδα, χρησιμοποίησε την υπηρεσία για πρώτη φορά πριν από έξι μήνες στη διάρκεια ενός επιχειρηματικού ταξιδιού. Ο Κρίστοφερ ταξιδεύει συχνά λόγω της δουλειάς του, και όπως ανέφερε, σιχαίνεται να τρώει μόνος του και θέλει να εκμεταλλεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχει στις πόλεις που επισκέπτεται. «Βρίσκομαι συνεχώς σε διαφορετικές πόλεις. Με την υπηρεσία αυτή νοικιάζεις κατά κάποιο τρόπο ένα ξεναγό».
Ο ίδιος επιλέγει νεαρές σε ηλικία, ελκυστικές γυναίκες γιατί «είναι παράξενο να πληρώνεις για να σε βγάλει έξω ένας άντρας», όπως εξηγεί. Ένας «φίλος προς ενοικίαση» στο Σικάγο τον έβγαλε σε ένα πολύ ωραίο, μικρό εστιατόριο που ο ίδιος αποκλείεται να έβρισκε αν ήταν εκεί μόνος.
Το Rentafriend, που δημιουργήθηκε από τον Σκοτ Ρόζενμπαουμ, σύμβουλο ιστοσελίδων γνωριμιών, δεν είναι η μόνη τέτοια υπηρεσία στις ΗΠΑ. Το Rentalocalfriend.com παρέχει και αυτό «φίλους προς ενοικίαση», απευθυνόμενο κυρίως σε ταξιδιώτες. Η διαφορά όμως με το Rentafriend είναι ότι το τελευταίο δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει και να διαπραγματευτεί το κόστος της υπηρεσίας απευθείας με τον «φίλο», μέσω τηλεφώνου ή email. «Λαμβάνω εκατοντάδες μηνύματα από χρήστες που με ρωτούν αν είναι νόμιμο και αν είναι τελείως πλατωνικό», λέει ο Ρόζενμπαουμ και συνεχίζει, «δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος, όμως έχουμε μηδενική ανοχή όταν κάποιο από τα μέλη μας αναφέρει απρεπή συμπεριφορά».
Όπως και στην Ιαπωνία, όπου τέτοιου είδους ιστοσελίδες και υπηρεσίες λειτουργούν πολύ περισσότερο χρόνο, οι χρήστες νοικιάζουν φίλους για πολλούς και διάφορους λόγους. Σε μια πρωτότυπη υπόθεση, δύο φοιτητές νοίκιασαν δύο γονείς για να συναντηθούν με τους υπεύθυνους του κολλεγίου τους επειδή συνελήφθησαν να πίνουν στο πανεπιστήμιο. Μια άλλη φορά, μια γυναίκα νοίκιασε μια φοιτήτρια για να επισκέπτεται τρεις φορές την εβδομάδα τη μητέρα της σε έναν οίκο ευγηρίας, όσο εκείνη θα έλειπε από την πόλη.
«Στην Ιαπωνία και την Κίνα είναι περισσότερο στοιχείο του πολιτισμού επειδή η ύπαρξη πλήρους οικογένειας είναι τόσο σημαντική», εξηγεί ο Ρόζενμπαουμ. «Είναι συνηθισμένη η ενοικίαση ενός ατόμου για να αναπληρώσει κάποιο άλλο σε ένα γάμο, όπως μια πατρική φιγούρα ή κάποιος που θα σηκωθεί για να κάνει μια πρόποση στο νεόνυμφο ζευγάρι».
Η πλειοψηφία των διαθέσιμων φίλων προς ενοικίαση στο Rentafriend είναι ηλικίας 20 έως 35 ετών, αν και υπάρχουν πολλοί μεταξύ 40 και 50. Η ωριαία χρέωση ξεκινά από δέκα δολάρια και φτάνει, σε σπάνιες περιπτώσεις, τα 150 δολάρια, ενώ συνήθως κυμαίνεται από 20 έως 50 δολάρια την ώρα. «Κοιτάζοντας τα προφίλ βλέπεις ότι υπάρχουν δεκάδες πράγματα που θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι. Μπορείς να διαλέξεις κάποιον με παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά σου. Είναι πολύ καλύτερη εμπειρία από το να πηγαίνεις κάπου ή να κάνεις πράγματα μόνος σου».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια