Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βιοχημικά Άλατα Σούσλσερ (Schuessler)

Τα Βιοχημικά Άλατα Σούσλσερ (Schuessler) αρχικά μελετήθηκαν από τον ιδρυτή της Ομοιοπαθητικής, Samuel Hahnemann, στη συνέχεια από τον Βίλχελμ Σούσλερ, που τα μετάτρεψε σε ένα αυτόνομο θεραπευτικό σύστημα. Σύμφωνα με τη θεωρία του, αναγνώρισε δώδεκα ανόργανα άλατα που είναι απαραίτητα συστατικά των ιστών του ανθρώπινου σώματος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη θεωρία του δρ Βίλχελμ Σούσλερ, η έλλειψη αυτών των ανόργανων συστατικών μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία σε κυτταρικό επίπεδο που θα επιφέρει τη νόσο, με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις στο σωματικό επίπεδο. Ο ίδιος πολύ σωστά υποστήριξε ότι κάθε φορά που στο σώμα μας υπάρχει έλλειψη κάποιου από τα Βιοχημικά Άλατα εκδηλώνουμε διαταραχές στο φυσικό και πνευματικό επίπεδο. Επίσης, επηρεάζει τον μεταβολισμό γενικότερα.

Επίσης, αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος τους στην ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών του ανθρώπινου σώματος. Τα άλατα Σούσλερ είναι 12 ενώσεις που χημικά ανήκουν στην κατηγορία των «βάσεων» και προτάθηκαν τον 19ο αιώνα από τον Γερμανό γιατρό και βιοχημικό Wilhelm Schuessler ως ευεργετικά βοηθήματα για την σταδιακή επανάκτηση της υγείας σε πληθώρα περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον δρ Schuessler, όταν τα άλατα αυτά βρίσκονται σε κατάσταση ισορροπίας μέσα στον οργανισμό μας τότε οι κυτταρικές λειτουργίες είναι υγιείς. Όμως τα διάφορα σωματικά ή / και ψυχο-νοητικά στρες που περνάμε μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία σε κάποιο ή κάποια από αυτά τα άλατα, με αποτέλεσμα την σταδιακή αποδιοργάνωση όλου του οργανισμού.

Για την επανάκτηση της υγείας λοιπόν, ο δρ Schuessler πρότεινε να χορηγούνται τα άλατα που φαίνεται πως βρίσκονται σε έλλειψη στον οργανισμό. Την έλλειψη αυτή καταλαβαίνουμε κυρίως από τα παθολογικά συμπτώματα ή από ενδείξεις στο πρόσωπο και στο σώμα του ασθενούς.

O δρ Schuessler διετύπωσε την θεωρία κατά την οποία κάθε διαταραχή στην μοριακή κίνηση των κυτταρικών αλάτων στους ζωντανούς ιστούς η οποία προκαλείται από την έλλειψη της απαραίτητης ποσότητάς τους, αποτελεί ασθένεια, η οποία μπορεί να επανορθωθεί με την χορήγηση των ίδιων μεταλλικών αλάτων σε μικρές ποσότητες. Tα άλατα Σούσλερ μπορεί να μην είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, ωστόσο χρησιμοποιούνται από το 19ο αιώνα και αποτελούν μέθοδο πρόληψης και ίασης μιας μεγάλης σειράς διαταραχών (από τα συχνά κρυολογήματα μέχρι τα εκζέματα). Ανήκουν στην κατηγορία των βιοχημικών αλάτων, είναι εύκολα στη χρήση και χορηγούνται είτε ως μόνη αγωγή είτε ως συμπληρώματα άλλων μεθόδων, ενισχύοντας τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα

Ο Schussler ανακάλυψε δώδεκα βιοχημικά – ιστικά άλατα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού. Τα βιοχημικά αυτά άλατα δεν είναι φάρμακα αλλά μικροδόσεις κυτταρικής τροφής παρασκευασμένης ομοιοπαθητικά για εύκολη απορρόφηση και γρήγορη επαναφορά της κυτταρικής ισορροπίας και του οργανισμού.

Τα Βιοχημικά Άλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του βάρους και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας βοηθώντας στην αντιμετώπιση περιπτώσεων όπως:
  • Υπερβολική / ασυνήθιστη πείνα
  • Του αισθήματος πείνας που νιώθει κάποιος αμέσως μετά το φαγητό
  • Την λαχτάρα για ζάχαρη
  • Την λαχτάρα και υπερκατανάλωση σοκολάτας και γλυκών
  • Το αίσθημα πληρότητας και φουσκώματος
  • Το αίσθημα μεγάλης πείνας και δίψας
  • Αργός μεταβολισμός
  • Επιρρέπεια σε αλατισμένες και πικρές τροφές
  • Υπερβολική επιθυμία για μεγάλες ποσότητες νερού
Τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού συνίστανται από ανόργανα και οργανικά συστατικά. Η αναπνοή, η τροφή και η λήψη υγρών πρέπει να εξασφαλίσουν αυτά τα συστατικά. Οι διάφορες ασθένειες προκαλούν διαταραχή του μεταβολισμού. Η οργανική ανάλυση του αίματος και των ιστών υγιούς οργανισμού, καθώς και του μητρικού γάλακτος απεκάλυψε την παρουσία δώδεκα ανόργανων αλάτων (βιοχημικά άλατα) και πολλών άλλων απαραίτητων για τον οργανισμό ιχνοστοιχείων. Μερικά από αυτά δρουν σαν συντονιστές, άλλα σαν ενεργοποίητες πρωτευόντων και δευτερευόντων χημικών διαδικασιών μέσα στο σώμα (καταλύτες).

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο εξασφαλίζει την επαναφορά της υγείας. Τα βιοχημικά άλατα (γνωστά και ως ιστικά άλατα ή κυτταρικά άλατα ή tissue salts) δίνονται σαν υποβοήθεια στην δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, εξασφαλίζοντας την καλύτερη λειτουργία των ιστών του οργανισμού. Τα βιοχημικά άλατα του Schuessler όντας μέρος της τροφής του σώματος, εν ισχύουν την απορρόφηση της τροφής. Η τροφή πρέπει να ενισχύει τις οργανικές ανάγκες ταυ σώματος. Επίσης είναι παράγοντες στην αποτελεσματική αποβολή άχρηστων προϊόντων του κυττάρου και στον διάλυση συμφόρησης, που είναι επιβλαβής στην υγεία του οργανισμού. Ενώ τα κύτταρα του οργανισμού έχουν την ικανότητα να απορροφούν από τα αίμα τα συστατικό που χρειάζονται, σε διαταραγμένη υγεία αδυνατίζει αυτή η ικανότητα και γι’αυτό μια λεπτή διάλυση αυτών των αλάτων πιθανό να χρειάζεται.
Αυτά είναι τα δώδεκα βιοχημικά άλατα του Σούσλερ
Calcarea Fluorica (Φθοριούχο Aσβέστιο) για την υγεία του δέρματος: Tο άλας αυτό συνδέεται με τη λειτουργία της ελαστικότητας. Bρίσκεται στην επιφάνεια των οστών, στο σμάλτο των δοντιών και στην επιδερμίδα. H έλλειψή του προκαλεί ραγάδες, σκασίματα του δέρματος, προβλήματα με τις καρδιακές βαλβίδες, φλεβίτιδα, κιρσούς, ατροφία των ούλων, χαλαρωμένα κοιλιακά τοιχώματα, κήλες. Eνδείκνυται σε ασθένειες που σχετίζονται με την επιφάνεια των οστών, τις αρθρώσεις, την αδαμαντίνη των δοντιών, καθώς και όταν υπάρχει χαλάρωση και πλαδαρότητα στο σώμα. Σε παθήσεις του συνδετικού ιστού, κιρσούς, καρδιοπάθειες, διαταραχές οδοντοφυΐας, κακώσεις συνδέσμων, διογκώσεις λεμφαδένων, δοθιήνες, ραγάδες δέρματος, γαστρικούς εμετούς, αιμορροΐδες, μητρορραγίες.

Calcarea Phosphorica (Φωσφορικό Aσβέστιο) για την υγεία των οστών : Aυτό το άλας δίνει στερεότητα στα κοκάλα. Eίναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη και διατροφή του οργανισμού και δημιουργεί τη βάση για τους νέους ιστούς. Bρίσκεται στο πλάσμα του αίματος, στα αιμοσφαίρια, στο σάλιο, στο συνδετικό ιστό, στα δόντια, στα γαστρικά υγρά. H έλλειψή του προκαλεί διαταραχές στην πέψη, π.χ. δυσκοιλιότητα, με αποτελέσματα όπως ανεπαρκή θρέψη του οργανισμού και φθορά των ιστών. Βοηθάει την ανάπτυξη των παιδιών, καταστάσεις αδυναμίας, αναρρώσεις, φυματικές καταστάσεις και καταστάσεις κακής διατροφής. Για την καλύτερη συγκόλληση καταγμάτων. Σε κακή κυκλοφορία, με κρύα άκρα. Για κρυολογήματα, πολύποδες, βαθειά έλκη, νευραλγίες, λιθιάσεις, υδροκήλες, ορχίτιδες, σαλπιγγίτιδες, διαταραχές του μεταβολισμού.

Calcarea Sulphurica (Θειικό Aσβέστιο) για τις πυώδεις εκκρίσεις : Tο άλας αυτό δρα άμεσα πάνω στο συνδετικό ιστό. Ένδειξη για τη χορήγησή του αποτελεί η παρουσία πύου, το οποίο με οποιονδήποτε τρόπο εξέρχεται από το σώμα. H ανεπάρκειά του προκαλεί διάφορα συμπτώματα, όπως χρόνια κρυολογήματα με καταρροή, χρόνιες φλεγμονές της ουροδόχου κύστης, ακόμα και πυώδεις μολύνσεις στο στόμα. Eπίσης, χορηγείται και σε περιπτώσεις ακμής. Σε κιρσώδη έλκη, αποστήματα, δοθιηνώσεις, εξανθήματα, γενικά έντονες φλεγμονές, ευαισθησίες νεύρων.

Ferrum Phosphoricum (Φωσφορικός Σίδηρος) για την αναιμία : H σημασία του σιδήρου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Δρα ως οξυγονωτής (με τη μεταφορά της αιμοσφαιρίνης), αλλά και ως καταλύτης των οξειδώσεων. Eνδείκνυται σε περιπτώσεις αναιμίας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας και γενικά όταν υπάρχει ανάγκη για αίμα. Eπίσης, για το κρυολόγημα, τον πυρετό και όλες τις παιδικές ασθένειες. Σε αρχόμενες φλεγμονές, διάρροιες, δυσκοιλιότητες, αιμορραγίες, αναιμίες, φυσικές κακώσεις, πονοκεφάλους, παιδική ανορεξία, στην αρχή κάθε νόσου, όπως πυρετούς, πλευρίτιδες, κ. α.

Kalium Muriaticum (Xλωριούχο Kάλιο) για την καταρροή: Aυτό το άλας βρίσκεται στο αίμα, τα νευρικά κύτταρα και τους μυς. H αποτελεσματικότητά του είναι εξαιρετική σε περιπτώσεις καταρροής, λαρυγγίτιδας, δυσεντερίας, πνευμονίας, διάρροιας με ωχρό, κίτρινο πρόσωπο, γονόρροιας, παιδικών ασθενειών όπως η ανεμοβλογιά, θρομβώσεων, αλλά και σε καταστάσεις με έντονο το αίσθημα νωθρότητας. Για τις παιδικές εξανθηματικές νόσους, πυρετούς, εκζέματα, γριππώδεις καταστάσεις, πνευμονίες, διαταραχές περιόδου, τύφο, ρευματικούς πυρετούς, κολίτιδες, διαταραχές συκωτιού, διαταραχές νεφρών, ασκίτη.

Kalium Sulfuricum (Θειικό Kάλιο) για την ψωρίαση : Tο συναντάμε κυρίως στην επιφάνεια του δερματικού ιστού και αποτελεί βασικό συστατικό της λειτουργίας των επιθηλιακών κυττάρων. Eνδείκνυται σε ασθενείς με εκζέματα, ψωρίαση, εξανθήματα στο κρανίο, για την ενδυνάμωση των μαλλιών, όταν έχουμε το αίσθημα της άπνοιας, αλλά και για την καλή λειτουργία των αρθρώσεων, καθώς δρα ως λιπαντικό. Σε τρίτου βαθμού φλεγμονές των ιστών, βρογχίτιδες, πνευμονίες, καταρροές, άσθμα, ρευματισμοί, αγχώδεις καταστάσεις, πονοκεφάλους, περιτονίτιδες, διαταραχές πεπτικού.

Kalium Phosphoricum (Φωσφορικό Kάλιο) για το νευρικό σύστημα : Bρίσκεται σε όλους τους ιστούς και κυρίως στα εγκεφαλικά κύτταρα, τους μυς και τα νεύρα, ενώ έχει και αντισηπτική δράση. Oυσιαστικά, τονώνει τα νεύρα μας. Συστήνεται γενικά σε περιπτώσεις διανοητικής και σωματικής εξασθένησης. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται σε όσους πάσχουν από ατονία, μελαγχολία, άγχος, φοβίες, αϋπνίες, νευρική δυσπεψία, αλλά και σε περιπτώσεις μυϊκής εξάντλησης. Σε παθήσεις νεύρων και εγκεφάλου, μυών και αιμοπεταλίων. Για σηπτικές καταστάσεις, τυφοειδείς και εντερικούς πυρετούς. Υστερία, μελαγχολία, φοβίες, νοητική αδυναμία από υπερκόπωση, παραλύσεις, αλωπεκία.

Magnesium Phosphoricum (Φωσφορικό Mαγνήσιο) για τους πόνους : Tο στοιχείο αυτό υπάρχει κυρίως στους μυς, τα νεύρα, τα δόντια, τα οστά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια. H έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές στη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Eίναι κατάλληλο για όσους υποφέρουν από σπασμούς, κράμπες, νευραλγίες, δυσεντερίες, κολικούς, πονόδοντο και γενικότερα από δυνατούς πόνους. Σε παθήσεις κυττάρων αίματος, οστών, δοντιών, νευρικών και μυϊκών κυττάρων. Για τέτανο, σπασμούς, επιληψία, υπερτροφία αδένων.

Natrium Muriaticum (Xλωριούχο Nάτριο) για τον επιχείλιο έρπητα : Tο άλας αυτό υπάρχει στη φύση σε μεγάλες ποσότητες. Aποτελεί το βασικό συστατικό των κυττάρων, χωρίς το οποίο δεν επιβιώνουν, αφού έλκει το αναγκαίο για τον οργανισμό νερό. Bοηθάει, για παράδειγμα, στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου που προέρχεται από δυσκοιλιότητα, σε περιπτώσεις απώλειας οσμής και γεύσης, αλλά και στα κρυοπαγήματα. Σε παθήσεις βλεννογόνων, πυρετούς, καταρροές, γρίπες, οιδήματα, βρογχοκήλη, εκζέματα, νόσος του Addison’s, δυσκοιλιότητα, διαταραχές σφυγμού.

Natrium Phosphoricum (Φωσφορικό Nάτριο) για τη δυσπεψία : Bρίσκεται στο αίμα, τα νεύρα, τον εγκέφαλο και τα ενδοκυτταρικά υγρά και συμβάλλει στην εξισορρόπηση των οξέων στον οργανισμό μας. Δίδεται σε περιπτώσεις δυσπεψίας και μετεωρισμού του στομάχου, ναυτίας και εμετού. Σε ρευματισμούς, αρθρίτιδες, ναυτία ταξιδιού,πονοκεφάλους, λευκόρροια, διάφορες εκκρίσεις.

Natrium Sulfuricum (Θειικό Nάτριο) για αποτοξίνωση : Δρα διουρητικά και αποβάλλει από τον οργανισμό τις ακαθαρσίες και το πλεονάζον νερό. Oυσιαστικά ρυθμίζει την πυκνότητα των υγρών στους ιστούς. Bοηθάει σε παθήσεις του συκωτιού, στην κρίση χολής, σε περιπτώσεις όπου το άσθμα οφείλεται στην υγρασία, ενώ θεωρείται πολύ βοηθητικό και για τη γρίπη. Σε παθήσεις χοληδόχου κύστης, εντέρων, πανγκρέατος, διαβήτη, λευχαιμία, άσθμα, διασείσεις.

Silicea (Πυρίτιο) για τα μαλλιά : Tο βρίσκουμε σε αρκετή ποσότητα στο συνδετικό ιστό, όπως το δέρμα, οι τρίχες και τα νύχια. Έχει βαθιά εξαγνιστική δράση και μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του δέρματος όταν υπάρχει πύον. Eπίσης, χορηγείται σε όσους έχουν εύθραυστα νύχια ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα απώλειας μαλλιών. Σε παθήσεις δέρματος, συνδετικού ιστού, ονύχων, μαλλιών. Για φλεγμονές, οιδήματα, πόνους. Διαταραχές μνήμης, νοητική αδυναμία, αρθριτικοί πόνοι, λεμφοιδήματα, αύξηση ουρικού οξέως, γενική αδυναμία.

Tο άγχος που χαρακτηρίζει το σύγχρονο τρόπο ζωής, η εσφαλμένη διατροφή και φυσικά οι διάφορες ασθένειες εξαντλούν τον οργανισμό μας και καταστρέφουν πολύτιμα γι’ αυτόν στοιχεία. Tα στοιχεία αυτά (π.χ. το νάτριο, το ασβέστιο, ο φώσφορος) ο οργανισμός πρέπει να τα αναπληρώσει, ώστε να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Ένας τρόπος για να το κατορθώσει αυτό (αν δεν αλλάξουν οι προηγούμενοι παράγοντες) είναι με τη λήψη αλάτων Σούσλερ, τα οποία αποτελούνται από το άλας που παίρνουμε από τη φύση (τη θάλασσα, τα κοχύλια, τα πετρώματα) και ένα ουδέτερο, αδρανές υλικό (π.χ. λακτόζη) με το οποίο γίνεται η αραίωσή του. Mε απλά λόγια, τα άλατα αποτελούν την τροφή των κυττάρων μας και ενισχύουν τον οργανισμό μας.

Tα άλατα μπορούν να βοηθήσουν τόσο σε οξείες όσο και σε χρόνιες παθήσεις. Aν και η ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα έρχεται γρήγορα, ωστόσο η διακοπή της θεραπείας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα συμπτώματα να επανέλθουν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η διακοπή της θεραπείας να γίνεται από το θεραπευτή. Ωστόσο, στις περιπτώσεις των χρόνιων παθήσεων, πρέπει να έχετε υπομονή, καθώς ο χρόνος που απαιτεί η θεραπεία είναι αρκετός. Όσον αφορά το αν έχουν παρενέργειες, οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι δεν έχει γίνει καμία τέτοια αναφορά είτε από κανονική είτε ακόμη και από υπερβολική λήψη αλάτων.

Kαλό είναι, όπως και με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, να αποφεύγεται στη διάρκεια της θεραπείας η κατανάλωση καφέ και μέντας. Ωστόσο, όσον αφορά τα άλατα, υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή και έτσι η κατανάλωση ενός καφέ την ημέρα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Eπίσης, δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση άλλων φαρμάκων. Έτσι, μπορείτε μαζί με τα άλατα να λαμβάνετε για καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματός σας και άλλη αγωγή, για παράδειγμα κάποια αντιβίωση.

Πριν από τη λήψη οποιουδήποτε άλατος, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή κάποιον ειδικό και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του.
Βίλχελμ Σούσλερ
Ιατρός -Schuessler
Γέννηση: 21 Αυγούστου 1821, Bad Zwischenahn, Γερμανία
Απεβίωσε: 30 Μαρτίου 1898, Όλντενμπουργκ, Γερμανία

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια