Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κατάθλιψη και στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη προϋποθέτει χαρούμενες στιγμές, ωστόσο ορισμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν τεράστια «προ του μωρού κατάθλιψη» πριν από τη γέννηση του παιδιού του ζευγαριού.
Το άγχος και η κατάθλιψη, κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό ή μείωση του βάρους του βρέφους και να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού ακόμα και μέχρι τα πρώτα σχολικά χρόνια.
Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο BioMed Central, στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «BMC Public Health» (Βιοϊατρικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας), δείχνει ότι η κακή σχέση με τον σύζυγο ή τον σύντροφο είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης της μητρικής συναισθηματικής δυσφορίας.
Μια νορβηγική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 50.000 μητέρες, εξετάζει πώς αυτές οι γυναίκες αισθάνονται, σε ό,τι αφορά στην εργασία, την οικογένεια ή τους συντρόφους τους, και συγκρίνουν τις περιόδους ασθενειών τους, της χρήσης αλκοόλ και τσιγάρων. Η υποστήριξη που δέχονται οι γυναίκες από τους συντρόφους τους είχε άμεση σχέση με την ψυχική τους υγεία. Όσες γυναίκες αισθάνονταν αρκετά δυσαρεστημένες από τις σχέσεις τους είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πέσουν σε κατάθλιψη.
Ασθένειες και προβλήματα στην εργασία σχετίζονταν επίσης με την προγεννητική συναισθηματική δυσφορία, εφόσον υπήρχαν προβλήματα συνδεδεμένα με το αλκοόλ κατά το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η καλή σχέση ήταν ένα είδος προστασίας κατά των περισσότερων καθημερινών πιέσεων. Οι γυναίκες που ήταν ευτυχισμένες με τον σύντροφό τους ήταν ικανότερες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες στην εργασία, την έλλειψη χρημάτων ή άλλες αγχωτικές καταστάσεις, όπως η μετακόμιση ή μία κατάσταση ασθένειας.
Ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες φαίνονταν ικανότερες στην αντιμετώπιση της κατάστασης εγκυμοσύνης, οι νέες μαμάδες κατέβαλλαν μεγαλύτερες προσπάθειες.
Η Gun-Mette Røsand από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι η αδυναμία να αναγνωριστεί και να θεραπευτεί η συναισθηματική δυσφορία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσσωρεύει προβλήματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί, με επιπτώσεις που διαρκώς κλονίζουν την ευημερία της οικογένειας.
Αναφέρει, επίσης, ότι είναι σημαντικό τα προγεννητικά προγράμματα να περιλαμβάνουν μαθήματα που αφορούν στις σχέσεις και ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις γυναίκες που στερούνται τη στήριξη μιας καλής σχέσης.
Σημειώσεις:
1. Η ικανοποίηση των σχέσεων των ζευγαριών και η μητρική συναισθηματική δυσφορία στην αρχή της εγκυμοσύνης. Gun-Mette Β. Røsand, Kari Slinning, Malin Eberhard-Gran, Espen Røysamb και Kristian Tambs BMC Public Health (Βιοϊατρικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας) (υπό έκδοση).
Όλα τα άρθρα είναι διαθέσιμα δωρεάν, σύμφωνα με την ανοιχτή πολιτική πρόσβασης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια