Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κίνδυνοι καρκινικοί από αντιβακτηριακά σαπούνια

Η έκθεση του οργανισμού στην τρικλοσάνη, μια χημική ουσία που εμπεριέχεται σε πολλά προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεγμονής στο έντερο και καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως δείχνει μελέτη που έγινε σε ποντίκια.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, «η νέα μελέτη υπονοεί ότι η τρικλοσάνη μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Γκουοντογκ Ζανγκ, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst.

Η τρικλοσάνη είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και περιέχεται σε καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, υφάσματα και πολλά άλλα οικιακά είδη.

Αν και η τρικλοσάνη έχει απαγορευθεί στα καθαριστικά χεριών από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δεν συμβαίνει το ίδιο στα απορρυπαντικά πιάτων.

Έτσι ο Δρ Ζανγκ και οι συνεργάτες του μελέτησαν εργαστηριακά ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε τρικλοσάνη και πως αυτό συντελούσε σε αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος.

Πράγματι προκαλούσε αλλαγές στη σύσταση των βακτηρίων του γαστρεντερικού συστήματος με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής, σοβαρότερα συμπτώματα κολίτιδας και καρκινικά κυτταρικά μορφώματα στο παχύ έντερο.

Αυτό κάνει τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν την ανάγκη στενότερης παρακολούθησης των επιπτώσεων της τρικλοσάνης στην υγεία, αν και δέχονται πως τα αποτελέσματα των ζωικών μελετών δεν αφορούν απαραιτήτως και τους ανθρώπους.

Πάντως, στη μελέτη U.S. National Health and Nutrition Examination Survey που αφορούσε ανθρώπους, η τρικλοσάνη ανιχνεύθηκε στο 75% των δειγμάτων ούρων, ενώ αποτελεί και κύριο ρυπογόνο παράγοντα των υδάτων στις ΗΠΑ.
www.healthview.gr
Ο Βιοσυντονισμός μέσω των προγραμμάτων θεραπείας που έχει μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν προβλήματα υγείας επαναφέροντας τα κύτταρα σε υγιή μορφή.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια