Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διακήρυξη της εκστρατείας Ι.Δ.ΑΝ.ΙΚΑ

Με αφορμή κρούσματα χρόνιας αιχμαλωσίας, σεξουαλικής βίας και λεκτικού ρατσισμού σε βάρος ανθρώπων με νοητική αναπηρία, που έτυχε να γίνουν γνωστά το 2018,

Με δεδομένο ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν ούτε στοιχειώδη δικαιώματα,

Και υπολογίζοντας στην κοινωνική ευαισθητοποίηση για όλα τα δικαιώματά τους και γενικότερα για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων ανεξάρτητα από ικανότητες,

Ενώνουμε τη φωνή μας, ώστε οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία:

I. Να προστατεύονται από σεξουαλική και κάθε μορφής σωματική βία. Ας παρθούν σ’ όλα τα επίπεδα επιπλέον μέτρα προληπτικής ενεργοποίησης (ευρείας κοινωνικής ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης υπηρεσιών κ.α.) απέναντι στον κίνδυνο τέτοιων κρουσμάτων, ας εξεταστεί και η ενίσχυση του νομικού πλαισίου.

II. Να προστατεύονται από λεκτικό και κάθε μορφής ρατσισμό. Ας δοθούν επίσημες κατευθύνσεις/οδηγίες συνοδευόμενες κι από τεκμηριωτικό υλικό (ιδιαίτερα για τα σχολεία), ώστε η διατύπωση «διανοητικά καθυστερημένος» και οι ομοειδείς στο διαπροσωπικό και δημόσιο λόγο, να συνιστούν έκφραση σεβασμού και αλληλεγγύης σε μια ανθρώπινη κατάσταση που υπερβαίνει την προσωπική βούληση και τις μέχρι σήμερα δυνατότητες της επιστήμης.

III. ΟΛΟΙ να λαμβάνουν ΟΛΕΣ τις διαθέσιμες υπηρεσίες για την αναπηρία τους. Ας καταγραφούν στις τοπικές κοινότητες οι οικογένειες που έχουν μέλη με νοητική αναπηρία και για οποιουσδήποτε λόγους λαβαίνουν περιορισμένες ή καθόλου υποστηρικτικές υπηρεσίες και ας αναληφθούν σ’ όλα τα επίπεδα πρωτοβουλίες δραστικού περιορισμού του φαινομένου.

Τα προαναφερόμενα, που δεν προκαλούν επιβαρύνσεις στα δημόσια οικονομικά, είναι απολύτως σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αναπηρία.

ΕΝΩΝΩ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ
Ατομική Υποστήριξη
Συλλογική Υποστήριξη
https://idanika.gr/diakiryxi-tis-ekstrateias-i-d-an-ika/
Σημ. Όποιος/α θεωρεί ότι οι θέσεις του δεν καλύπτονται από τη λογική και τα αιτήματα της εκστρατείας, μπορεί μέσω της Ατομικής ή Συλλογικής Δήλωσης Υποστήριξης να στέλνει Μήνυμα, όσο αναλυτικό κρίνει ότι χρειάζεται αναφέροντας τις όποιες κριτικές του επισημάνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια