Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι ιδιαιτερότητες του εγκεφάλου μας

Ο εγκέφαλός μας είναι ένα πολύ περίεργο πράγμα.
Τόσο περίεργο, που αν ήταν μια ταινία, τότε θα ήταν,μια ταινία του David Lynch κάτω από την επήρεια χαπιών.
Επιπλέον, επιστήμονες γνωρίζουνε πολύ λίγα γι 'αυτόν, αποδεικνύοντας επανειλημμένα ότι η πιο ανεξερεύνητη περιοχή του σύμπαντος βρίσκεται στο μυαλό μας.
Ο εγκέφαλός μας μπορεί να αισθάνεται "Bullet Time"
Πριν από την ταινία "The Matrix" έγινε γνωστή για τις πολλές κακές συνέπειές της, η πιο διάσημη σκηνή ήταν ο τρόπος που ο Neo αισθάνεται "Bullet Time" (όπως φαίνεται παραπάνω). Σε περίπτωση που δεν την έχετε δει ή χίλιες ανόητες παρωδίες, τότε "Bullet Time" δείχνει τον κόσμο σε μια τέτοια επιβράδυνση που μπορούμε ακόμη να δούμε την κίνηση μιας σφαίρας στον αέρα. Και αυτό δεν μπορεί μόνο να εκπροσωπηθεί, αλλά και πραγματικά έμπειρο.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, ο Simon Baker πήγε στο μπάνιο, βιώνοντας έναν τυφλό πονοκέφαλο. Όταν στέκεται κάτω από τρεχούμενο νερό, ο πόνος του ξαφνικά κορυφώνετε. Ξαφνικά τα σταγονίδια νερού φαινόταν να παγώνουν. Ο Μπέικερ είδε τις σταγόνες να κόβουν τον αέρα, να αλλάζουν σχήμα και αργά, αργά να κατεβαίνουν. Φαινόταν σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος. Όπως αποδείχθηκε, ο Μπέικερ υπέφερε από ανευρύσματα. Για ασαφείς λόγους, αυτό τον έκανε να χάνει την αίσθηση του χρόνου. Αν και ήταν ένα περιστατικό μιας ώρας, υπήρχαν και άλλα άτομα που μοιράστηκαν παρόμοιες ιστορίες.

Τα επιληπτικά και τα θύματα του εγκεφαλικού επεισοδίου μίλησαν για το πόσο δύσκολη ώρα ήταν για αυτούς. Ένας Ιάπωνας δεν αισθάνθηκε μια παραμόρφωση του χρόνου, αλλά μια παραμόρφωση του ήχου. Όταν οι άνθρωποι του μίλησαν, φάνηκε να ακούει μια ταινία με μια κακή φωνή. Δεν είναι σαφές ποιες είναι οι ακριβείς αιτίες αυτού του φαινομένου, αλλά έχουν τεθεί πολλές θεωρίες.
Το μόνο που ξέρουμε είναι σίγουρα ότι έχετε μια ευκαιρία να δείτε την κίνηση μιας σφαίρας.

Χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική ενέργεια, μπορείτε να γίνετε πιο έξυπνοι και πιο ευτυχισμένοι
Έχετε πρόβλημα με τη συγκέντρωση; Νιώθετε καταθλιπτικός, νευρικός, συνεχώς κουρασμένος; Εάν πρόκειται για εσάς, τότε η επιστήμη έχει ήδη βρει μια μέθοδο για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Σύμφωνα με μια μικρή ομάδα νευρολόγων, η ηλεκτροθεραπεία είναι ο συντομότερος τρόπος για μια πιο ευτυχισμένη και πιο ήσυχη ζωή.
Ιατρικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να πωλούν συσκευές ηλεκτροθεραπείας στο σπίτι, ώστε να μπορείτε να επαναφέρετε το μυαλό σας σε φυσιολογική κατάσταση. Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, τότε δεν έχετε ακούσει ακόμα για το πόσο διασκεδαστική κάνουν την θεραπεία στο σπίτι αυτά τα ειδικά μηχανήματα.

Η ηλεκτροθεραπεία δεν είναι κάτι που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν, ειδικά όχι στις συνθήκες ενός ιατρικού εργαστηρίου, παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι πλέον πεπεισμένοι για τη θετική επιρροή της.
Οι ταινίες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αμνησία.
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε τρομερό ατύχημα που προκάλεσε αμνησία. Και κάθε φορά που κοιμάσαι, θα ξεχάσεις όλα όσα σου συνέβησαν ενώ είσαι ξύπνιος, θα ξυπνήσεις με μια καθαρή μνήμη και συνείδηση. Ακούγεται σαν μια πλοκή μιας κακής ταινίας και αυτό ακριβώς συνέβη με την ηρωίδα Drew Barrymore στην ταινία "50 First Kisses" (2004). Αργότερα το 2005, αυτό συνέβη σε μια συνηθισμένη γυναίκα, αλλά στην πραγματική ζωή.
Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα μπορεί να προκαλέσει αμνησία. Πρόκειται για μια ανόητη εφεύρεση του Χόλιγουντ, απολύτως αβάσιμη και χωρίς επιστημονική αιτιολόγηση. Αλλά αυτή η γυναίκα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα ίδια συμπτώματα. Αντί να την κατηγορούν για ψέματα και φαντασία, οι επιστήμονες κατέληξαν σε καταπληκτικό συμπέρασμα. Η ψεύτικη περιγραφή της αμνησίας στη μεμβράνη επηρέασε τα πραγματικά συμπτώματα του ασθενούς.

Ο ειδικός τύπος αμνησίας της λέγεται «διαλυτική αμνησία», μια πολύ αμφιλεγόμενη διάγνωση, μερικοί γιατροί δεν τον αναγνωρίζουν ακόμα ως ασθένεια. Μια τέτοια ασθένεια εκδηλώνεται από την ψυχολογική πλευρά: ανταποκρινόμαστε σε τραυματισμό με έναν ειδικό τρόπο, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι έτσι. Για παράδειγμα, οι οπαδοί της ταινίας "Memento" μπορεί να αισθάνονται τα συμπτώματα στο στυλ του "Memento". Για αυτή τη γυναίκα, η βάση ήταν η ταινία "50 πρώτα φιλιά", δηλαδή, η ταινία "επεσήμανε" σε αυτήν ακριβώς πώς θα πρέπει να είναι άρρωστη.

Μια γυναίκα (που ήταν 54 ετών) βίωσε έναν τόσο έντονο οργασμό που οι μνήμες των τελευταίων 24 ωρών της ζωής της εξαφανίστηκαν από τη μνήμη της.
Ακόμα και οι εγκέφαλοί μας δεν καταλαβαίνουν τα όνειρά μας.
Φανταστείτε μια τέτοια σκηνή. Απλά χαλαρώστε, διαβάστε ένα άλλο λαμπρό άρθρο σχετικά με την αγαπημένη σας περιοχή, όταν ξαφνικά η οθόνη μετατρέπεται σε πεταλούδες, και αργότερα κάθε μία από αυτές να ουρλιάζει στο κεφάλι σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό θα σας εξαντλήσει. Στην πραγματικότητα, αλλά όχι σε ένα όνειρο. Στο όνειρο, συνήθως μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αυτό συμβαίνει, γιατί ακόμη και οι εγκέφαλοί μας δεν επιδιώκουν να καταλάβουν τι σημαίνουν τα όνειρά μας.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου αποφάσισε να μελετήσει αυτό το πρόβλημα. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους ανθρώπους να γράψουν τα όνειρά τους και, ξεχωριστά, τα όνειρα και τις φαντασιώσεις (που εμφανίζονται κατά την αφύπνιση). Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα όνειρα είναι πολύ πιο λογικά από τα όνειρα του ύπνου.

Ένα μήνα αργότερα, οι επιστήμονες τοποθετούσαν τα θέματα σε μια μηχανή μαγνητικής απεικόνισης και τους ζήτησαν να διαβάσουν τις σημειώσεις τους. Φαίνεται ότι στην περίπτωση των ονείρων, και στην περίπτωση των ονείρων του ύπνου, τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη σκέψη και τη συνεκτική ομιλία πρέπει να ενεργοποιηθούν. Αλλά σε εκείνες τις στιγμές που η πλοκή του ονείρου έγινε πραγματικά περίεργη, η δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου υποχώρησε.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και ο δικός μας εγκέφαλος δεν προσπαθεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά μας, ειδικά όταν γίνονται πολύ παράξενα. Αν και, φαίνεται, όλα αυτά τα "σκουπίδια" δημιούργησαν τη δική μας φαιά ουσία.
Η τεχνολογία των υπολογιστών είναι πιο παράξενη από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Οι συσκευές χρησιμοποιούν στρώματα τεχνητών νευρωνικών δικτύων (INS), τα οποία επικαλύπτονται μεταξύ τους για να επεξεργάζονται εικόνες. Για παράδειγμα, οι μηχανικοί έπρεπε να ενημερώσουν το INS τι είναι μια γάτα, δείχνοντάς τους έναν τεράστιο αριθμό εικόνων των γατών, έως ότου η INS να μάθει να τα αναγνωρίζει ανεξάρτητα και να κρατά αυτές τις πληροφορίες στη μνήμη.
Ωστόσο, η τεχνολογία δεν είναι τέλεια και αυτό μερικές φορές οδηγεί σε διασκεδαστικές συνέπειες. Μόλις οι μηχανικοί ζήτησαν από το λογισμικό να σχεδιάσει αλτήρες χρησιμοποιώντας μόνο τη δική τους "μνήμη". Το αποτέλεσμα ήταν αλτήρες με ανθρώπινα χέρια. Προφανώς, υπάρχουν τόσες πολλές εικόνες αλτήρων που φορτώθηκαν στο δίκτυο που κατέχει κάποιος, ότι το μηχάνημα σκέφτηκε ότι οι αλτήρες είναι μόνο με τα χέρια.

Αργότερα, οι μηχανικοί κατέβαλαν άλλες εικόνες και ζήτησαν από τη Google να δημιουργήσει τα πρότυπά τους με βάση αυτές τις εικόνες. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με τις ναρκωτικές ανοησίες. Τα πουλιά έγιναν βουνά, τα σπίτια έγιναν λουλούδια και ούτω καθεξής. Αλλά η πραγματική πρόοδος ήρθε όταν κάποιος έβαλε λευκό θόρυβο. Χωρίς πρότυπα για χρήση, το λογισμικό άρχισε να παράγει τις δικές του εικόνες - το προσωπικό της Google το ονόμασε "τα όνειρά τους". Τότε αποδείχθηκε πραγματικά τριπλή εικόνα. Τα όνειρα της Google είναι σαν ναυτικός εφιάλτης. Φανταχτερά λουλούδια, αδύνατα τοπία. Το γενικό αποτέλεσμα ήταν ότι το υπερκινητικό παιδί τροφοδοτήθηκε με μαγικά μανιτάρια και τοποθετήθηκε σε ένα πρόγραμμα που άρχισε να σπάει τους νόμους της φυσικής. Είναι πιθανό ότι το μέλλον της τεχνολογίας θα είναι πιο ψυχεδελικό από όσο αναμενόταν.
Όλοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες στο μυαλό.
Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει τη φράση: "τραβήξτε τη φαντασία σας". Για παράδειγμα, ενώ διαβάζετε ένα βιβλίο, σκεφτόμενος το παρελθόν, μπορείτε να φανταστείτε μερικές σκηνές. Πολλοί από εμάς το θεωρούμε δεδομένο. Αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν μπορούν όλοι να φανταστούν εικόνες.
1 άτομο από τα 50 είναι αδύνατο να φανταστεί μια εικόνα στο μυαλό του. Το 2015, η Cortex δημοσίευσε τα δεδομένα μιας έρευνας από τον καθηγητή Adam Zeman από το Πανεπιστήμιο Exter. Στο έργο του, μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο δεν μπορεί να φανταστεί μια εικόνα στο κεφάλι του, ονομάζεται "αφασία".
Η Συναισθησία αντιμετωπίζεται
Η συναισθησία είναι ένα νευρολογικό φαινόμενο στο οποίο μπορείτε να δείτε μουσική ή γεύση χρώματος. Μπορεί να αναπτύξει τη δημιουργικότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η συναισθησία πρέπει να γεννηθεί, αλλά μερικοί λένε ότι μπορεί να εκπαιδευτεί.

Το 2013, διεξήχθη μια μελέτη με τη συμμετοχή 11 ατόμων με ειδική μορφή συναισθησίας: για αυτούς τα γράμματα είχαν ένα συγκεκριμένο χρώμα. Επιπλέον, για διαφορετικούς ανθρώπους τα γράμματα είχαν το ίδιο χρώμα. Όλα τα άτομα είπαν ότι το "Α" ήταν κόκκινο, και τα έντεκα ανέφεραν τα ίδια χρώματα των γραμμάτων, μέχρι το "Ι".

Είναι αδύνατο να έχετε πλήρης συνείδηση αν δεν γεννηθήκατε με αυτόν τον τρόπο, αλλά ορισμένοι ερευνητές αρχίζουν ήδη να πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να διδάξουμε τη συναισθησία, τουλάχιστον για λίγο.
Ο εγκέφαλός μας μπορεί να είναι μοναδικός
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να διακρίνει ένα άτομο από εκατομμύρια άλλους, όπως μια εξέταση DNA ή δακτυλικά αποτυπώματα. Αλλά τώρα μπορείτε να διακρίνετε το άτομο από τις ιδιαιτερότητες του εγκεφάλου. Καθώς κάθε εγκέφαλος δημιουργεί νευρικές συνδέσεις με έναν ειδικό, μοναδικό τρόπο. Οι επιστήμονες το έχουν αποδείξει στο Πανεπιστήμιο Yale: χρησιμοποιώντας τη μαγνητική τομογραφία, έδειξαν δραστηριότητα σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Αφού εξετάσει τα πρότυπα της συμπεριφοράς του ανθρώπινου εγκεφάλου, μπορείτε να το βρείτε σε μια ομάδα 126 ατόμων με ακρίβεια 99%.
Αυτό είναι ένα εκπληκτικά καλό αποτέλεσμα, το οποίο δείχνει ότι κάθε ένα από τα μυαλά μας είναι μοναδικό. Αν και αυτή η μέθοδος ταυτοποίησης των ανθρώπων είναι απίθανο να γίνει δημοφιλής, επειδή έχουμε δακτυλικά αποτυπώματα και μια εξέταση DNA. Αλλά αυτή η μελέτη δείχνει πόσο μοναδικός είναι ο καθένας μας.
Διαφορετικές ασκήσεις επηρεάζουν το μυαλό μας με διάφορους τρόπους.
Για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο, δεν χρειάζεται να κάνετε λήψη παιχνιδιών και εφαρμογών στο τηλέφωνό σας. Πρέπει να θυμόμαστε τις καλές παλιές ασκήσεις. Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ χρήσιμες για τον εγκέφαλό μας. Οι σύγχρονοι επιστήμονες ορίζουν ακόμη και την αεροβική ως "φάρμακο για το μυαλό". Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι απλές ασκήσεις, όπως το τρέξιμο, συμβάλλουν στην αποφυγή άνοιας σε γήρας.
Τώρα μπορείτε να εκτελέσετε μια ποικιλία ασκήσεων για τον εγκέφαλο να αναπτύξει διαφορετικές ικανότητες του εγκεφάλου. Ακριβώς όπως επιλέγουμε την άσκηση για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μυών, μπορούμε να επιλέξουμε συγκεκριμένα καθήκοντα για την ανάπτυξη του σωστού μέρους του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, διάφορες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να εστιάσετε στις εξετάσεις, να αποφύγετε τις ιδεοληπτικές σκέψεις ή να αναπτύξετε δημιουργική σκέψη. Ακούγεται σαν ανοησία, αλλά τέτοια δεδομένα εμφανίζονται σε σοβαρές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Έτσι ξεχάστε το sudoku. Οι ασκήσεις θα είναι χρήσιμες μόνο εάν ο εγκέφαλός σας έχει μια πραγματική επαναφόρτιση.

Κανείς δεν θα διαπιστώσει αν οι εξωγήινοι καταλάβουν τον εγκέφαλό σας
Το 1956 απελευθερώθηκε η ταινία τρόμου "Η εισβολή των φόντων του σώματος". Θεωρείται μία από τις πιο τρομερές ταινίες για αλλοδαπούς που κυκλοφόρησαν ποτέ στις οθόνες. Αυτή είναι μια ιστορία για αλλοδαπούς που αντικατέστησαν τους ανθρώπους στην πόλη με αντιγραφείς. Η ταινία τελειώνει με πολύ τραγικό τρόπο, αλλά στην πραγματικότητα τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο θλιβερά. Κανείς δεν θα είχε παρατηρήσει ψεύτικους ανθρώπους στους δρόμους. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν ο συνομιλητής μας επηρεάζεται από το εξωτερικό ή όχι.

Για να το αποδείξει αυτό, ο Δρ Alex Gillespie από το London School of Economics πέρασε πολλά χρόνια μιλώντας σε ανυποψίαστους ανθρώπους μέσω άλλων ανθρώπων. Το σχέδιό του είναι απλό: εγκατέστησε μια απομακρυσμένη σύνδεση με έναν άλλο άνθρωπο και επανέλαβε όλες τις φράσεις μετά τον Gillespie σαν να ήταν οι δικές του σκέψεις. Μόλις ένας επιστήμονας πραγματοποίησε ένα πείραμα με ένα αγόρι ηλικίας 11 ετών. Το αγόρι μίλησε με μια ομάδα ενηλίκων και, ακόμη και όταν το παιδί άρχισε να δείχνει μια εκπληκτική γνώση της οικονομίας, οι ενήλικες συνέχισαν να τον κηδεμονεύουν και να τον αντιμετωπίζουν ως μικρό. Οι ενήλικες βρήκαν ότι αυτό το αγόρι εξελίχθηκε ως δεκαπέντε χρονών. Αν και, στην πραγματικότητα, έδειξε γνώση του επιστήμονα.

Αλλά υπάρχουν ακόμη χειρότερα γεγονότα. Ο Gillespie έδωσε στα θέματα μια σύγκριση της "συνομιλίας" του chat bot και του ατόμου για να δει αν κάποιος μπορούσε να δει τη διαφορά. Αποδείχθηκε ότι όταν το bot απαντά στους ανθρώπους, δεν μπορούν να καθορίσουν ότι δεν είναι ο λόγος ενός άλλου ατόμου. Ίσως τα θέματα απλά πίστευαν ότι ο συνομιλητής τους είχε προβλήματα με την επικοινωνία.

Έτσι, ψεύτικοι άνθρωποι μπορούν να πλημμυρίσουν τη Γη ανά πάσα στιγμή, και δεν θα παρατηρήσουμε. Θυμηθείτε αυτό το άρθρο όταν μιλάτε με τους αγαπημένους σας την επόμενη φορά.

Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε !
στο τηλέφωνο : 6978580186
& στο e-mail: biozaxaraki@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια