Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κόκκινο χαλί: από τον Αγαμέμνονα της αρχαιότητας στα Oscars

Στρωμένο σε όλες τις μεγάλες στιγμές της showbiz, σε clubs, γάμους, ή άλλα "εκλεκτά" events, το κόκκινο χαλί έχει την δική του ιστορία από την αρχαιότητα.
Και αυτή η ιστορία έχει άρωμα Ελλάδας...

Κανένας δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την ιστορία του κόκκινου χαλιού, παρ' όλα αυτά, πολλές μυστήριες εκδοχές πλανώνται, με τις περισσότερες να μας οδηγούν στο μυθικό πρόσωπο του Αγαμέμνονα και στην Αρχαία Ελλάδα.
Η ηρωική μορφή του Αγαμέμνονα, που μάθαμε από την Ιλιάδα και την τραγωδία του Αισχύλου, φέρεται να είναι αυτή που πρωτοσυνδέθηκε με το ντεμπούτο του κόκκινου χαλιού.
Σύμφωνα με το μύθο, όταν ο Βασιλιάς των Μυκηνών και νικητής του Τρωικού πολέμου γύρισε σπίτι του, η Κλυταιμνήστρα, θέλοντας να τον υποδεχτεί πλουσιοπάροχα, έστρωσε στον χώρο υποδοχής ένα χαλί χρώματος βαθύ κόκκινου και μωβ, χρώματα που αντιπροσώπευαν τους θεούς εκείνον τον καιρό.
Καθώς περνούσαν τα χρόνια, το μωβ χρώμα πάνω στο χαλί έδωσε τη... θέση του εξ' ολοκλήρου στο βαθύ κόκκινο, στο οποίο πατούσαν τα πιο σημαντικά μέλη της κοινωνίας.
Αργότερα η φρενίτιδα του κόκκινου χαλιού εξαπλώθηκε και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε αρκετές γωνιές του πλανήτη, ως μια πρακτική που θα βοηθούσε τους επιβάτες να κατευθυνθούν σωστά προς τις αποβάθρες, αλλά και στα ξενοδοχεία όπου υποδέχονταν δια του κόκκινου χρώματος τους επισκέπτες τους.

Ακολούθησαν μουσεία, εκκλησίες, ακόμα και σπίτια, διάσημων ή μη...
Σήμερα, το red carpet έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιομηχανία του θεάματος, αλλά και σε εκδηλώσεις που (θέλουν να) θεωρούνται σπουδαίες, όπως σχολικά proms, νυχτερινά κέντρα, αλλά και σε γάμους και δεξιώσεις που θέλουν να "ξεχωρίσουν", πατώντας στο πιο ζεστό, αλλά ταυτόχρονα λαμπερό χρώμα.
Το κόκκινο στρωμένο χαλί βέβαια αποθεώνεται στα Oscars, καθώς κατάφερε να συνδεθεί απόλυτα με αυτήν την αν μη τι άλλο λαμπερή εκδήλωση. Οι celebrities που εμφανίζονται εκεί, ποζάρουν ως "μοντέρνοι θεοί", ακόμη κι αν στην πραγματικότητα δεν κερδίζουν το σεβασμό που κέρδιζαν -με το σπαθί τους- οι αυτοί της αρχαιότητας... 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια