Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Lifting με… δίαιτα τριών ημερών

Ένα αυστηρό αλλά σύντομο διαιτολόγιο προωθείται με ενθουσιασμό από την, ωραιότατη κατά γενική ομολογία, αμερικανίδα ηθοποιό Εύα Μέντες και την έτερη κουκλάρα συνάδελφό της Ούμα Θέρμαν.
Δημιουργός του ο φημισμένος δρ Νίκολας Περικόνε – ο θεωρούμενος και ως «πρύτανης» της Δερματολογίας στις ΗΠΑ, ειδικός σύμβουλος αντιγήρανσης των rich& famous και συγγραφέας αρκετών βιβλίων ομορφιάς που έχουν γίνει πολλάκις best-sellers.

Το εν λόγω διαιτολόγιο υπόσχεται να ξανανιώσει το δέρμα, να του προσδώσει λάμψη και να το κάνει σφριγηλό και νεανικό μέσα σε μόλις 3 ημέρες – και οι προαναφερθείσες κυρίες ορκίζονται πως αποδίδει.

Ο δρ Περικόνε πιστεύει ότι η κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, αλκοόλ και καφέ προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα, γερνώντας το πρόωρα. Αντιθέτως, λέει, αν τα κόψουμε όλ’ αυτά και αρχίσουμε να τρώμε μεγάλες ποσότητες από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν την φλεγμονή, θα προστατεύσουμε τα δερματικά κύτταρα, θα τα βοηθήσουμε να ενυδατωθούν και το δέρμα μας θα αποκτήσει πολύ καλύτερη όψη.

Το τριήμερο πρόγραμμά του αποτελείται κυρίως από σολομό (ο δρ Περικόνε θα προτιμούσε να είναι σολομός Αλάσκας, αλλά συμβιβάζεται με οποιονδήποτε άγριο ή έστω οργανικό σολομό μπορεί να βρει κανείς), πράσινα λαχανικά, μούρα, πεπόνι και καρύδια – τρόφιμα, δηλαδή, πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Συνιστά επίσης άφθονο μεταλλικό νερό, το οποίο – όπως λέει – δεν κάνει καλό μόνο άμεσα στο δέρμα, αλλά και εμμέσως, βελτιώνοντας την πέψη και βοηθώντας τον οργανισμό να λειτουργεί καλύτερα.

Ειδικά ο σολομός αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία παρέχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Επειδή, όμως, όσο να ‘ναι κοστίζει αρκετά, στη θέση του μπορείτε να δοκιμάσετε κονσέρβα τόνο σε νερό.

Αυτό που δεν περιέχει καθόλου το πρόγραμμα είναι αλάτι, ζάχαρη, καφεΐνη, σιτάρι και κρασί, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι αδυνατούν να αρχίσουν την ημέρα τους δίχως το πρωινό καφεδάκι τους, μπορεί και να ζοριστούν να το ακολουθήσουν.

Εν συντομία…
Και οι τρεις μέρες αρχίζουν με ένα 1-1,5 ποτήρι μεταλλικού νερού, το οποίο πρέπει να πίνουμε μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας, ενώ συνολικά πρέπει να τρώμε πέντε φορές την ημέρα – συνιστώνται τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ.
Το πρωινό αποτελείται από αυγά (εκτός κι αν θέλετε να φάτε πρωί-πρωί σολομό!), ένα μικρό μπολ χυλό βρώμης, μούρα και πεπόνι. Επειδή είναι αρκετά πλούσιο (και πιθανώς ασυνήθιστο για εσάς, εάν ανήκετε στο σχεδόν 60% των Ελλήνων που αρχίζουν νηστικοί τη μέρα τους), μπορείτε να φάτε όσο αντέξετε και το υπόλοιπο να το φυλάξετε για αργότερα μέσα στην ημέρα.
Το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα είναι αρκετά χορταστικά, αλλά σε κάθε περίπτωση αντισταθείτε στον πειρασμό να παραλείψετε τα σνακ: το πεπόνι περιέχει πολύ νερό και ενυδατώνει άριστα τον οργανισμό, ενώ τα καρύδια αποτελούν πηγή πολύτιμων λιπαρών οξέων – συνεπώς τα χρειάζεστε και τα δύο.
Αν την πρώτη μέρα νιώσετε πως θα… σκάσετε από το πολύ φαγητό, τη δεύτερη θα σας φανεί πως τρώτε ικανοποιητική ποσότητα και την τρίτη είναι πιθανό να αισθανθείτε ότι πεινάτε. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη σύνθετων υδατανθράκων, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες. Την ημέρα αυτή είναι πιθανό να νιώσετε ακόμα πιο έντονα την έλλειψη του καφέ ή και του αλκοόλ ακόμα, εάν συνηθίζετε να πίνετε καθημερινά ένα ποτηράκι.
Εάν έχετε μεγαλόπνοα σχέδια για το ρεβεγιόν, καλό είναι να δοκιμάσετε το πρόγραμμα τις μέρες ακριβώς πριν από αυτό, ώστε να μην «ξαναθαμπώσει» το δέρμα σας όταν αρχίσετε να τρώτε φυσιολογικά, συνιστούν όσοι το δοκίμασαν. Μπορείτε επίσης να το ακολουθήσετε κάνα-δυο μέρες παραπάνω, εάν βεβαίως αντέχετε.

Τα αποτελέσματα
Το πιθανότερο είναι πως μετά από την τριήμερη διατροφή θα έχετε χάσει κάνα-δυο, ίσως και τρία κιλά, τα σπυράκια σας είναι πιθανό να έχουν εξαφανιστεί και ο τόνος του δέρματός σας θα έχει βελτιωθεί. Επίσης λογικά θα έχουν υποχωρήσει οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια σας και γενικότερα τα πρηξίματα του προσώπου, επειδή η έλλειψη αλατιού σημαίνει πως δεν θα έχετε πλέον κατακράτηση νερού.
Επιπλέον, το χρώμα του προσώπου σας θα είναι λιγότερο κόκκινο (η καφεΐνη διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και κάνει το δέρμα να μοιάζει αναψοκοκκινισμένο, οπότε η έλλειψή της το επαναφέρει στο φυσιολογικό).
Ίσως να μην μοιάζετε δέκα χρόνια νεώτερη έπειτα από τρεις μέρες, αλλά μάλλον θα δείχνετε καλύτερα, σχολιάζει ο δερματολόγος δρ Σαμ Μπάντινγκ, από το Λονδίνο. Προειδοποιεί πάντως πως ριζική διαφορά στην ηλικία του προσώπου σας,δύσκολα θα δείτε, διότι οι όποιες αλλαγές σε αυτό τον τομέα, συνήθως απαιτούν έως έξι εβδομάδες για να γίνουν εμφανείς.
Εξυπακούεται ότι δεν πρέπει να ακολουθήσετε το πρόγραμμα εάν έχετε προβλήματα υγείας, στα οποία αντενδείκνυται η κατανάλωση κάποιου ή κάποιων από τα τρόφιμα που περιέχει (όπως λ.χ. τα αυγά). Το ασφαλέστερο είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Μόλις ξυπνήσετε: 230-340 ml μεταλλικό νερό

Πρωινό: 3 ασπράδια αυγού και 1 ολόκληρο αυγό (ή/και 115-170 γρ.ψητός σολομός)
½ φλιτζάνι βρασμένος χυλός βρώμης (όχι στιγμιαίος)
115 γρ. πεπόνι και ¼ του φλιτζανιού φρέσκα μούρα
230-340 ml μεταλλικό νερό (περισσότερο, εάν θέλετε)

Μεσημεριανό: 115-170 γρ. ψητός σολομός ή τόνος σε νερό
2 φλιτζάνια μαρούλι
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στιμμένο λεμόνι για πρόσθετη γεύση
115 γρ. πεπόνι και ¼ του φλιτζανιού φρέσκα μούρα
230-340 ml μεταλλικό νερό (περισσότερο, εάν θέλετε)

Απογευματινό: 60 γρ. βραστό στήθος κοτόπουλο σε φέτες, μειωμένου άλατος
4 ωμά, ανάλατα φουντούκια
1 πράσινο μήλο
230-340 ml μεταλλικό νερό (περισσότερο, εάν θέλετε)

Βραδινό: 115-170 γρ. ψητός σολομός
2 φλιτζάνια μαρούλι
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στυμμένο λεμόνι για πρόσθετη γεύση
1 φλιτζάνι σπαράγγια, μπρόκολο ή σπανάκι βρασμένα στον ατμό, με λίγο ελαιόλαδο
115 γρ. πεπόνι και ¼ του φλιτζανιού φρέσκα μούρα
230-340 ml μεταλλικό νερό (περισσότερο, εάν θέλετε)

Προ ύπνου: 60 γρ. στήθος κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μειωμένου άλατος και λίγων λιπαρών
½ αχλάδι ή πράσινο μήλο
3-4 αμύγδαλα ή ελιές
230-340 ml μεταλλικό νερό (περισσότερο, εάν θέλετε)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια