Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης

Μνήμη του θαύματος της Παναγίας της "Μυρτιδιώτισσας".

Καλείται "Μυτριδιώτισσα" από την τοποθεσία των Κυθήρων "Μυρτίδα", όπου βρέθηκε η αγία Εικόνα της.
Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα είναι η πολιούχος της Πύλου.
Η σύναξη των πιστών στις 24 Σεπτεμβρίου για να τιμήσουν τη "Μυρτιδιώτισσα" σαράντα ακριβώς μέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι από παλιά συνήθεια ενός ευλαβούς χριστιανού, του Θεοδώρου των Κυθήρων, να τελεί πανηγυρική λειτουργία αυτή ακριβώς τη μέρα που θεραπεύθηκε από παράλυση εκεί στο ναό της Παναγίας. 
Στις 24 Σεπτεμβρίου - 40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου - εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν.
Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος, γεμάτος δέος, προσευχόμενος προς την Θεοτόκο. Μόλις σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μιας μυρτιάς. Κλαίγοντας από χαρά, έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους τους φίλους και συγγενείς την ιστορία της ανεύρεσης της εικόνας.
Όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα η εικόνα έλειπε και φοβήθηκε μήπως είχε κλαπεί. Με βαριά καρδιά γύρισε με τα πρόβατά του στον τόπο της ανεύρεσης, αλλά εκεί είδε πάλι την εικόνα στα κλαδιά της μυρτιάς που την είχε πρωτοβρει. Δοξάζοντας τον Θεό, την πήρε πάλι σπίτι του, αλλά την νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε όπως και την πρώτη φορά. Όταν η εξαφάνιση και επανεμφάνιση της εικόνας συνέβη και τρίτη φορά, κατάλαβε ότι ήταν θέλημα της Μητέρας του Θεού η εικόνα να παραμείνει εκεί που είχε πρωτοβρεθεί.

Ανέγερση Ναού
Μια μικρή εκκλησία χτίστηκε εκεί που βρέθηκε η εικόνα και ονομάστηκε Μυρτιδιώτισσα. Το κτήριο μεγάλωσε με τα χρόνια και πολλά θαύματα λέγεται πως συνέβησαν εκεί.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια