Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διακοπές μαζί με τα ζωάκια μας

. Όσοι δεν πήγατε ακόμα διακοπές, αλλά... ετοιμάζεστε, θέλοντας να πάρετε μαζί και τα αγαπημένα σας ζωάκια, ίσως βρείτε κάτι που να σας ενδιαφέρει στο κείμενο που ακολουθεί, το οποίο επιμελήθηκε η AFIPA Hellas (εκπρόσωπος, στην Ελλάδα, μεγάλης διεθνούς εταιρείας προστασίας ζώων).
Έχουμε και λέμε, λοιπόν: 
Το να φύγει κάποιος διακοπές όταν έχει κατοικίδιο, προϋποθέτει οργάνωση και προετοιμασία έτσι ώστε αυτή η περίοδος χαλάρωσης να περάσει χωρίς προβλήματα για εσάς και τον μικρό σας σύντροφο.
Η γάτα είναι ένα ζώο που δένεται με τον χώρο του. Διαταράσσεται αρκετά από οποιαδήποτε αλλαγή περιβάλλοντος. Εάν λοιπόν λείψετε για μία μικρή περίοδο, είναι προτιμότερο να βρείτε κάποιον να έρχεται καθημερινά στο σπίτι σας τακτικά και να τη φροντίζει.
Ο σκύλος από τη φύση του δένεται με το αφεντικό του. Αντίθετα με τη γάτα, βιώνει σχετικά άσχημα τον χωρισμό από τον ιδιοκτήτη του και δεν μπορεί να αφήνεται μόνος και έγκλειστος ούτε για λίγες μέρες ή πολλές ώρες. Έχει ανάγκη να βγαίνει τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για βόλτα για τις ανάγκες του. Εσείς θα κρίνετε εάν ο τύπος των διακοπών που προβλέψατε είναι κατάλληλος για το ζώο σας ή εάν είναι προτιμότερο να το κρατήσει κάποιος φίλος σας ή να το αφήσετε σε πανσιόν φιλοξενίας.
Πριν από την αναχώρηση, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το ξενοδοχείο ή το κάμπινγκ που πηγαίνετε δέχεται κατοικίδια και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.
Διευκρινίστε ότι θα έχετε ένα κατοικίδιο μαζί σας τη στιγμή που θα κάνετε την κράτησή σας.
Αυτοκίνητο
Σκύλος: Θα πρέπει να βρίσκεται κατά προτίμηση στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου (ποτέ στο πορτμπαγκάζ). Κάντε μία στάση κάθε δύο ώρες, σε κάποιο ήσυχο μέρος, για να πιει νερό, να ξεμουδιάσει και να κάνει τις ανάγκες του. Εάν δεν είναι συνηθισμένος στο αυτοκίνητο, να είστε πιο προσεκτικοί, ιδίως όταν ανοίγετε την πόρτα, και να τον κρατάτε πάντα με λουρί, για να μη σας φύγει.

Γάτα: Θα πρέπει να βρίσκεται πάντα σε ένα κλουβί για τη δική σας και τη δική της ασφάλεια, εφοδιασμένο με την άμμο της ή με εφημερίδες και φρέσκο νερό. Μην ανοίξετε ποτέ το κλουβί, ιδίως εάν οι πόρτες ή τα παράθυρα είναι ανοικτά γιατί μπορεί να σας φύγει. Μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας μόνο στο αυτοκίνητο ούτε για λίγη ώρα, ακόμα και με τα παράθυρα ανοικτά ή σε σκιά. Πολλά σκυλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από θερμοπληξία. Σε περίπτωση καύσωνα, φτιάξτε του μια σκιά και βρέχετέ το συχνά κατά το ταξίδι για να δροσίζεται.
Αεροπλάνο
Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δέχονται τα ζώα. Οι γάτες και τα σκυλιά μικρού μεγέθους μπορούν να ταξιδέψουν ως χειραποσκευή μαζί σας, μέσα σε κλουβί. Τα σκυλιά μεγαλύτερου μεγέθους ταξιδεύουν σε κλουβί με τις αποσκευές. Επικοινωνήστε με την εταιρεία για να πληροφορηθείτε για τις τιμές και τις προϋποθέσεις ταξιδιού. Να ξέρετε ότι το αεροπλάνο είναι το πιο ακριβό μέσο μεταφοράς για τα κατοικίδια.
Τρένο
Θεωρητικά τα κατοικίδια δεν μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας στο βαγόνι, ακόμα και εάν είναι μικρού μεγέθους και μέσα σε κλουβί. Μερικές αμαξοστοιχίες είναι εφοδιασμένες με ειδικά κλουβιά για τη μεταφορά των ζώων και η τιμή αντιπροσωπεύει το 50% ενός κανονικού εισιτηρίου. Επικοινωνήστε με τον ΟΣΕ για πληροφορίες και κρατήσεις (τηλ.: 1110).
Πλοίο
Σε γενικές γραμμές, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχονται τα κατοικίδια δωρεάν.Θα πρέπει να βρίσκονται στα ειδικά κλουβιά μεταφοράς, στο κατάστρωμα του πλοίου. Επισημαίνουμε ότι τα «δελφίνια» δεν έχουν τέτοια κλουβιά. Παρ' όλα αυτά, γάτες και μικρόσωμα σκυλιά μπορούν να ταξιδέψουν μαζί σας, στο κλουβάκι τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με την εταιρεία για περισσότερες διευκρινίσεις.
Αποφεύγετε να δίνετε υπερβολική ποσότητα τροφής στον σκύλο ή τη γάτα σας πριν από την αναχώρηση και μην ξεχνάτε να τους δίνετε συχνά νερό. Εάν είναι δυνατόν, μην επιβάλλετε σε ζώα άρρωστα, πολύ μικρής ή μεγάλης ηλικίας, ταξίδια μεγάλης διάρκειας.
Νομοθεσία
Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, να ξέρετε ότι οι σκύλοι έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στην παραλία, εκτός εάν υπάρχει πινακίδα του δήμου ή της νομαρχίας που να υποδεικνύει το αντίθετο. Εάν δεν υπάρχει απαγορευτική πινακίδα, τότε ο σκύλος σας μπορεί να σας ακολουθήσει στην παραλία.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 3170/03), τα σκυλιά πρέπει να είναι με λουρί ή ελεγχόμενα δίπλα στον κάτοχό τους, σε όλους τους δημόσιους χώρους, και να μη δημιουργούν φασαρία.
Μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας. Είναι μία πράξη σεβασμού προς τους συμπολίτες μας, αλλά και απαίτηση από τον νόμο 3170/03.
Ο ήλιος δεν κάνει καλό στον σκύλο σας. Προβλέψτε οπωσδήποτε μία θέση κάτω από την ομπρέλα σας, καθώς και ένα μπολάκι με κρύο νερό.
* Άντε, και καλές διακοπές!.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια