Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ανίατη ασθένεια επειδή απλά κολύμπησαν σε πισίνα

Το νεκρό δέρμα, τα μαλλιά, o ιδρώτας, ακόμα και τα σωματικά υγρά καταλήγουν στο νερό, όταν κολυμπάμε. «Οι ενήλικες αποβάλλουν κατά μέσο όρο 0. 14 g περιττωμάτων σε κάθε κολύμπι, το οποίο ισοδυναμεί με το βάρος ενός μπιζελιού», δήλωσε ο Kelly Reynolds, καθηγητής και ειδικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Ωστόσο, η βρωμιά και τα σωματικά υγρά συνήθως δεν θέτουν σε κίνδυνο άλλους κολυμβητές, καθώς τα μικρόβια αυτά έχουν την τάση να είναι αβλαβή.
Αληθεύει το γεγονός ότι το χλώριο που χρησιμοποιείται σε πισίνες αδρανοποιεί επίσης τα βακτήρια, τους ιούς και άλλα μικρόβια. Αλλά δυστυχώς, υπάρχουν μερικά εξαιρετικά επιθετική παθογόνα που μπορεί να αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία των κολυμβητών. Βρίσκονται μέσα στο νερό της πισίνας, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να μολύνει άλλους κολυμβητές.

Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ριψοκίνδυνο να πάτε για κολύμπι έπειτα από εκδήλωση διάρροιας. Μόλις αναρρώσετε, θα πρέπει να αποφύγετε να πάτε για κολύμπι για δύο εβδομάδες. «Ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα και δεν έχετε άλλα συμπτώματα, μπορείτε να μολύνετε με εκατομμύρια, ακόμη και δισεκατομμύρια, από τα μικρόβια διάρροιας στην πισίνα», αναφέρει ο καθηγητής Reynolds. Πρέπει επίσης να κάνετε ένα ντους πριν από το κολύμπι στη πισίνα και να βεβαιωθείτε ότι δεν θα καταπιείτε καθόλου νερό.

 Αλλά μια ανησυχητική μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακολουθούν αυτούς τους κανόνες. Ένας στους τέσσερις ενήλικες θα πάει σε μια δημόσια πισίνα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να πάσχει από μια οξεία περίπτωση διάρροιας. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες παραδέχθηκαν, επίσης, είτε σπάνια είτε ποτέ δεν κάνουν ντους πριν από το κολύμπι, και τρεις στους πέντε ενήλικες ανέφεραν ότι έχουν καταπιεί νερό κατά την κολύμβηση.
Η τρέχουσα κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η μη τήρηση αυτών των κανόνων. Για παράδειγμα, οι κακές πρακτικές υγιεινής μπορούν να εξαπλώσουν μια ανίατη ασθένεια που ονομάζεται Cryptosporidium. Τα παράσιτα της ασθένειας μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσα στο νερό της πισίνας. Αν καταπιείτε το νερό και / ή έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, βάζετε τον εαυτό σας σε ιδιαίτερο κίνδυνο. Μολυσμένα άτομα υποφέρουν από συμπτώματα όπως πυρετός, διάρροια, απώλεια όρεξης, πόνους στο στομάχι και απώλεια βάρους έως και δύο εβδομάδες. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την ασθένεια.

Χάρη στο σκληρή εξωτερικό κέλυφος, τα παράσιτα μπορούν να επιζήσουν έως και 10 ημέρες σε χλωριωμένο νερό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα παράσιτα που αποτελούν απειλή για τους κολυμβητές – άλλα παθογόνα που προκαλούν διάρροια μπορούν να περάσουν στο νερό. Αυτά περιλαμβάνουν τους ιούς ηπατίτιδας Α, E. coli, και τα τυφοειδή βακτήρια. Αυτά τα μικρόβια μπορεί να μεταδοθούν μέσω μολυσμένου νερού, από επιφάνειες, ή μέσω τροφίμων.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε μερικούς άλλους κινδύνους για την υγεία στις πισίνες. Για παράδειγμα, οι μύκητες των ποδιών είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αποφευχθεί απλά φορώντας σαγιονάρες έξω από την πισίνα και στεγνώνοντας τακτικά τις περιοχές μεταξύ των δακτύλων σας. Η επιπεφυκίτιδα (επιπεφυκίτιδα) που προκαλείται από χλωριωμένο νερό είναι επίσης ένα συχνό πρόβλημα μετά το κολύμπι. Γι ‘αυτό θα πρέπει να φοράτε γυαλιά κάθε φορά που θα κολυμπάτε κάτω από το νερό. Η δερματίτιδα είναι μια άλλη ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί σε πισίνες. Μετά από μια περίοδο επώασης μέχρι και οκτώ ημέρες, αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές σε στόμα και λαιμό, φουσκάλες, μολύνσεις αυτιών, και εξανθήματα.

Οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν για κολπικές μυκητιάσεις και λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, φροντίστε να πλένετε ή να αλλάζετε το μαγιό σας μετά από κάθε επίσκεψη στην πισίνα. Επίσης, αποφύγετε να φοράτε βρεγμένο μαγιό σας για πάρα πολλές ώρες.

Έτσι τώρα γνωρίζετε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε, αν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις. Απλά κάνοντας ντους πριν ή αποφεύγοντας το κολύμπι για αρκετές εβδομάδες μετά από μια ασθένεια, θα συμβάλει στη διασφάλιση ότι εσείς και οι άλλοι κολυμβητές θα παραμείνετε υγιείς. Καλή και ασφαλή κολύμβηση!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια