Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λεωνίδας ο Α΄ 540-480

Λεωνίδας βασιλιάς της αρχαίας Σπάρτης
(540 π.Χ - 480 π.Χ)
Έλληνας θρυλικός βασιλιάς της αρχαίας Σπάρτης από τη δυναστεία των Αγιαδών και απόγονος του μυθικού ήρωα Ηρακλή, όπως όριζε ο Σπαρτιατικός Νόμος για την Καταγωγή των Βασιλέων της πόλεως, ο Έλληνας Ήρωας που το όνομά του ταυτίστηκε με την πλέον ιδιόμορφη μάχη της αρχαιότητας γεννήθηκε περί το 540 π.Χ. και σκοτώθηκε στις 11 Αυγούστου του 480 π.Χ., στη Μάχη των Θερμοπυλών.
Τα οστά του το 440 π.Χ., μεταφέρθηκαν και τάφηκαν στη Σπάρτη.
Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο με μια γυναίκα που το όνομα της παραμένει άγνωστο, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 490 π.Χ., παντρεύτηκε τη Γοργώ, την κόρη του αδελφού του Κλεομένη και απέκτησαν ένα γιο, τον Πλείσταρχο.
Λεωνίδας βασιλιάς της αρχαίας Σπάρτης
Συμβολισμός
Η θυσία του άλλαξε τη ροή της ευρωπαϊκής ιστορίας, σύμφωνα με Ευρωπαίους ιστορικούς, καθώς κατέρριψε το μύθο του ανίκητου αντιπάλου και εμψύχωσε την αντίσταση των Ελληνικών πόλεων, ενώ απέτρεψε την αμαχητί παράδοση τους.
Λεωνίδας βασιλιάς της αρχαίας Σπάρτης
Παράλληλα αποτέλεσε παράδειγμα, που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες χρονικές περιόδους της ιστορίας των λαών.
Οι αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποίησαν για να εναντιωθούν στην επέκταση του Μακεδονικού βασιλείου, οι Ρωμαίοι όταν πολεμούσαν λαούς της Ασίας, ο Ναπολέων Βοναπάρτης πριν τη μάχη στο Βατερλώ, και οι Ιρλανδοί στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία, στη Γαλλική Επανάσταση την επικαλέστηκαν οι επαναστάτες για να συμβολίσουν την πάλη μεταξύ των αριστοκρατικών και των δημοκρατικών δυνάμεων, οι νεότεροι Έλληνες στην επανάσταση του 1821 κι αργότερα στην εισβολή των δυνάμεων του Άξονα στην Ελλάδα.
Η Γερμανική αεροπορία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διέθετε μια ομάδα πιλότων αυτοκτονίας, κάτι σαν τους καμικάζι των Ιαπώνων, που ονομαζόταν «Λεωνίδας».
Λεωνίδας βασιλιάς της αρχαίας Σπάρτης
Πολλοί καλλιτέχνες, σημαντικοί ή λιγότερο γνωστοί, εμπνεύστηκαν από το Λεωνίδα και γύρισαν κινηματογραφικές ταινίες, όπως «The 300 Spartans» το 1962, του Πολωνού σκηνοθέτη Ρούντολφ Μάτε, το κόμικς «300» τoυ Αμερικανού σχεδιαστή Φρανκ Μίλλερ, που γυρίστηκε ταινία το 2006, με το όνομα «300», από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ζακ Σνάιντερ ή ζωγράφισαν πίνακες, ενώ αρκετοί συγγραφείς, όπως, ο Ιταλός έμπορος και περιηγητής Κυριάκος Αγκωνίτης, ο Ιταλός Λουίτζι Αλαμάνι, ο Σκωτσέζος ιστορικός και λόγιος Τζωρτζ Μπιουκάναν, η «Ασπίδα της Σπάρτης» του Ιταλού αρχαιολόγου Μάσιμο Μανφρέντι, «Πύλες της Φωτιάς» του Αμερικανού συγγραφέα Στήβεν Πρέσφιλντ, έγραψαν βιβλία με θέμα τον ηρωισμό του και την αυτοθυσία του. Θεατρικοί συγγραφείς, όπως οι Άγγλοι Τόμας Σάουθερν και Χένρυ Περσέλ, έγραψαν θεατρικά έργα που παραστάθηκαν στις χώρες τους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια