Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι γνωρίζετε για τις αλλεργίες της άνοιξης;

Οι αλλεργίες τείνουν να απασχολούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Ανακαλύπτοντας τα αίτια μπορούμε να προλάβουμε τις συνέπειές τους.
* Τι είναι αλλεργία.
Ως "αλλεργία" ορίζεται κάθε ασυνήθιστη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αβλαβείς. Οι ουσίες αυτές, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα μπορεί να εισέλθουν στο σώμα με την εισπνοή, την κατάποση ή τέλος, με την επαφή στο δέρμα.
* Υπάρχει πρόληψη;
Όσοι γνωρίζουν την ευαισθησία τους στις αλλεργίες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στα υπεύθυνα αλλεργιογόνα αποφεύγοντας τις εκδρομές στη φύση κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών, την απότομη έκθεσή τους σε ψυχρό, υγρό αέρα, τη σκόνη στο σπίτι ή αλλού, τις έντονες μυρωδιές, τα προϊόντα που περιέχουν ερεθιστικές ουσίες, τα τσιμπήματα εντόμων και ερπετών.
* Σε ποιους εκδηλώνονται.
Οι αλλεργικές παθήσεις ή αντιδράσεις μπορεί να προσβάλουν οποιοδήποτε οργανισμό και οποιοδήποτε σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Συνηθέστερα αφορούν το αναπνευστικό σύστημα (αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα) και το δέρμα (αλλεργική δερματίτιδα ή ατομικό έκζεμα, αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής κλπ). Οι αλλεργικοί παράγοντες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν και στην πρόκληση άλλων παθήσεων.
* Τα αίτια.
Για να βρείτε τι ακριβώς ευθύνεται για την εκδήλωση μιας αλλεργίας, είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε στον αρμόδιο αλλεργιολόγο. Παίρνοντας ένα λεπτομερές ιστορικό της πάθησής σας, θα μελετήσει το περιβάλλον στο χώρο του σπιτιού και της εργασίας σας, τον τρόπο διατροφής, τις συνήθειές σας. Πέρα όμως από την κλινική εξέταση, απαιτείται και εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος πραγματοποιείται με τη βοήθεια διαλυμάτων από γνωστά αλλεργιογόνα και δερματικές δοκιμασίες, ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχει ή όχι κάποια αλλεργία.
Οι δερματικές δοκιμασίες ή αλλεργικά τεστ, αποτελούν μια αξιόπιστη και γρήγορη μέθοδο διερεύνησης των αλλεργικών παθήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πέρα από τις δερματικές, χρησιμοποιούνται και αιματολογικές εξετάσεις (RAST ή EAST) για την εκτίμηση των κυκλοφορούντων ειδικών αντισωμάτων έναντι των διαφόρων αλλεργιογόνων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια