Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τζουλαμάς, παραδοσιακή αποκριάτικη κρητική συνταγή

Τζουλαμάς
Στην Κρήτη υπάρχουν αρκετά εδέσματα για τις απόκριες, όμως τα περισσότερα πιάτα είναι γαλακτερά, όπως οι μυζηθρόπιτες, σαρικοπιτάκια, μπουρεκάκια.
Η συνταγή του τζουλαμά που θα σας δίνω δεν είναι νηστίσιμη, αλλά αν αφαιρέσετε τα χοιρινά συκωτάκια, τότε θα είναι κατάλληλη για χορτοφάγους.Παρόλο που το όνομά της παραπέμπει σε τουρκική προέλευση, ο Τζουλαμάς είναι μία παραδοσιακή συνταγή που προέρχεται από τα Μεσσαρά του νομού Ηρακλείου. Η γιαγιά μου παρότι καταγόταν από την Νεάπολη, είχε ιδιαίτερη προτίμηση σ' αυτή την πίτα, γιατί ούτε γλυκιά μπορεί να χαρακτηριστεί, ούτε και αλμυρή. Είναι κάτι ανάμεσα στο φαγητό και στο γλυκό.

Υλικά:
1/2 κιλό Ρύζι
1 ποτήρι Ζάχαρη
200 γραμμάρια Σταφίδες
200 γραμμάρια Αμύγδαλα (καθαρισμένα & ψιλοκομμένα)
1/2 ποτήρι Ελαιόλαδο
1 πακέτο Φύλλα Κρούστας
Κανέλλα
1/2 φλυτζάνι Χοιρινό Συκώτι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένετε και ψιλοκόβετε το συκώτι.
Το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.
Σ' ένα τηγάνι ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το ψιλοκομμένο συκώτι για 15 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια προσθέτετε 5 ποτήρια νερό και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνετε το ρύζι και το αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνετε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, το μισό ποτήρι ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλλα.
Ανακατεύετε και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώνετε τρία φύλλα κρούστας, τα αλείφετε και αυτά με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλλα.
Απλώνετε και την υπόλοιπη γέμιση, πασπαλίζοντας με ζάχαρη και κανέλλα.
Σκεπάζετε με τα άλλα τρία φύλλα, τα αλείφετε με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλλα και ρίχνετε μισό ποτήρι νερό.
Ψήνετε τον τζουλαμά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια