Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κυδώνια στο φούρνο! 🍏🍎🍎

.
Κυδώνια στο φούρνο!
Ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά για χειμερινά τραπέζια φίλοι μου , το κάνω Αγ. Δημητρίου, το κάνω τα Χριστούγεννα και ξέρω ότι το θέλει όλη η οικογένεια ιδιαίτερα ο Δημήτρης μου που το αγαπά βέβαια και τριφτό γλύκισμα κουταλιού.
Πρέπει να πω όμως ότι η ομορφιά αυτού του γλυκίσματος είναι σε συνάρτηση με το κυδώνι το ίδιο σαν καρπό. Συνήθως τα κυδώνια που μου δίνουν από τα δένδρα των σπιτιών είναι πολύ ωραιότερα. Τα κυδώνια που αγοράζουμε από το μανάβη είναι ..τέλεια σε όψη μα ..δεν έχουν την ίδια νοστιμιά.

Υλικά:
5 μεγάλα κυδώνια μεγάλα
ζάχαρη περίπου 3/4 έως 1 κιλό ( ανάλογα με το μέγεθος των κυδωνιών.)
2 ποτήρια κρασί μπρούσκο έως ημίγλυκο αν θέλετε
Υγρό ( νερό) 2 - 3 ποτήρια που θα είναι από τα βρασμένα τσόφλια που θα σας πω πως θα βράσετε
2 κανελόξυλα
6- 7 γαρύφαλλα ( πιστεύω να μη σκεφτείτε το ..λουλούδι)
Σε πήλινο ταψί ή γάστρα γίνονται απείρως πιο νόστιμα

Πλένω πολύ καλά με σφουγγάρι τα κυδώνια από έξω, τα κόβω στα 4 . Μετά καθαρίζω τις άκρες και το κέντρο βάζοντας τα καθαρισμένα κυδώνια σε μια λεκανίτσα με νερό και λεμόνι και αυτά που βγάζω , τα άχρηστα σε μια κατσαρόλα με 4 ποτήρια νερό. Αυτά τα άχρηστα μαζί με κανένα κυδώνι που δεν το θέλετε τα βράζω επί ώρα και μετά παίρνω από αυτά περασμένο από σήτα το ζουμί.Περίπου 2-3 ποτήρια θα μείνει φίλοι μου.Αυτό το ζουμί περιέχει τη φυσική πηκτική που κάνει το ζουμί να γίνεται σαν ζελές.
Βάζω λοιπόν στο ταψί τα κυδώνια το ένα δίπλα στο άλλο και μπήγω σε διάφορα από αυτά τα γαρύφαλλα. Ρίχνω επάνω τους το ζουμί που έβγαλα από τα ..άχρηστα αφού μέσα του στύψω μισό έως ένα λεμόνι ανάλογα πως σας αρέσει.( εγώ αγαπώ τα γλυκά λίγο ..ξινά).Προσθέτω το κρασί παντού και τα κανελόξυλα.Μετά με ένα κουτάλι βάζω από μια γερή κουταλιά ζάχαρη στο καθένα και αν περισσέψει ρίχνω και στα κενά. Η ζάχαρη πάντα είναι σε συνδυασμό η αναλογία της με το μέγεθος των κυδωνιών . Αυτά πια τα κάνω με το..μάτι!
Αν το ταψί σας είναι ανοιχτό το κλείνω με αλουμινόχαρτο και τα βάζω στο φούρνο στους 200 βαθμούς και τα αφήνω να ψηθούν. Τα ανοίγω κάποια στιγμή ( συνήθως σε μια ώρα) και με το πιρούνι βλέπω αν είναι μαλακά , ψημένα.. Τότε βγάζω το αλουμινόχαρτο ( η το καπάκι της γάστρας) και τα αφήνω να ροδοκοκκινίσουν. Τα αφήνω να κρυώσουν και την επόμενη μέρα φαίνεται το ζελέ που τα περιβάλλει πλέον , το ζουμί που έγινε ζελέ. Τα σερβίρω με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος φυτική χτυπημένης με λίγη άχνη και ...ιδού!
aktidadimitris

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια