Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ηθικοί κανόνες οδήγησης

«Έχεις προσέξει ότι όποιος οδηγεί πιο αργά από σένα είναι ηλίθιος και όποιος πάει πιο γρήγορα είναι τρελός;» (George Carlin, 1936-2008).
Το αυτοκίνητο για έναν άντρα είναι κάτι παραπάνω από μέσο μεταφοράς, είναι τρόπος ζωής! Αποτελεί προέκταση του εαυτού του και ο τρόπος που συμπεριφέρεται στο τιμόνι αποκαλύπτει την προσωπικότητά του.
Στη χώρα μας επικρατεί μια διαφορετική αντίληψη στο θέμα της οδικής προτεραιότητας. Ορισμένοι ταυτίζουν την ιπποδύναμη με την ανθρώπινη δύναμη, πιστεύοντας πως το αυτοκίνητο με τον μεγαλύτερο κυβισμό προηγείται! Ο σωστός τρόπος συμπεριφοράς ενός οδηγού θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός κοινής λογικής και σεβασμού προς τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Do:
- Δεν είναι ντροπή να αρνηθείς το δανεισμό του αυτοκινήτου σου σε έναν φίλο.
- «Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» ρητό που πρέπει να εφαρμόζεις και στο αυτοκίνητο.
- Η συντήρηση του αυτοκινήτου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια και την διάρκεια ζωής του.
- Σεβάσου τις θέσεις parking ΑΜΕΑ, εξάλλου για προφανή λόγο τοποθετούνται σε σημεία εύκολης πρόσβασης.
- Φρόντισε να σβήνεις τα φώτα ομίχλης και τα μεγάλα φώτα πορείας όταν δεν υπάρχει ανάγκη. Το να τυφλώνεις τους άλλους οδηγούς, εκτός από ενοχλητικό μπορεί να αποβεί και μοιραίο.

Don’t:
- Η κόρνα επινοήθηκε για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και όχι για να χαιρετάς τους φίλους σου ή να “ξυπνάς” τον μπροστινό σου στο φανάρι!
- Η “ιδιωτικότητα” του αυτοκινήτου δυστυχώς για πολλούς δεν είναι και τόσο ιδιωτική. Όταν τα τζάμια δεν είναι φιμέ, κρύψε τουλάχιστον το χασμουρητό σου.
- Μη πετάς ποτέ αποτσίγαρα, τενεκεδάκια αναψυκτικών, αποφάγια και άλλα αντικείμενα από το παράθυρό, ιδίως όταν είσαι εν κινήση.
- Μην αφήνεις ποτέ αβοήθητο έναν πεζό που έχεις χτυπήσει, είτε από δικό σου λάθος είτε όχι.
- Όταν βρέχει προσπάθησε να μη κάνεις σαν μικρό παιδί, και μείνε έξω από τις λακκούβες. Επιβραδύνουμε όταν περνάμε δίπλα από πεζό, δεν επιταχύνουμε!
- Μη το κάνεις αυτό στην εικόνα σου... μη μετατρέπεις το αυτοκίνητο σε music hall, η δυνατή μουσική προκαλεί περισσότερες αποδοκιμασίες παρά εκφράσεις θαυμασμού!
- Οι δρόμοι μιας τυπικής ελληνικής πόλης, διαφέρουν κατά πολύ από μια πίστα αγωνιστικών προδιαγραφών. Σπιναρίσματα, επικίνδυνοι ελιγμοί, μαρσαρίσματα, απότομα φρεναρίσματα, υψηλές ταχύτητες και άλλες φιγούρες του Κώστα Στεφανή, καλό είναι να τις κάνεις (αφού τόσο πολύ θέλεις) εκτός κατοικημένων περιοχών.
- Στον καθρέφτη του αυτοκινήτου μπορείς να διορθώσεις μικρές ατέλειες στην εμφάνισή σου (όπως το ίσιωμα της γραβάτας), όμως μη συνεχίζεις τον καλλωπισμό που δε πρόλαβες να ολοκληρώσεις σπίτι!
- Τα νεύρα σου μη τα ξεσπάς στους άλλους (οδηγούς και πεζούς) με χειρονομίες και βρισιές… αν μη τι άλλο μόνο προς το χειρότερο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα μετά απ’ αυτό!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια