Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο

Οι αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξαιτίας του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου αναμένεται να είναι πολλές.
Είναι ενημερωμένο το κοινό για τη διαδικασία έκδοσης της νέας ηλεκτρονικής κάρτας; Ποιά η γνώμη τους για το νέο μέτρο; Ποιά έγγραφα είναι απαραίτητα για την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας;
Το in.gr απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις καθώς και σε πολλές ακόμα στο βίντεο που ακολουθεί:

Ηλεκτρονικό εισιτήριο (ΑΤΗ.ΕΝΑ Ticket) και απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (απρόσωπη ATH.ENACard)
Στo ηλεκτρονικό εισιτήριο και στην ηλεκτρονική απρόσωπη κάρτα, ο επιβάτης μπορεί να προμηθευτεί προϊόντα, όπως:
Το πακέτο των 10 + 1 εισιτηρίων (το 1 εισιτήριο είναι δωρεάν), το ημερήσιο εισιτήριο των 4,5 ευρώ, το πενθήμερο εισιτήριο των 9 ευρώ, το τουριστικό εισιτήριο των 3 ημερών για όλα τα μέσα (περιλαμβάνει 1 διαδρομή από και προς το αεροδρόμιο) των 22 ευρώ, τα εισιτήρια προς το αεροδρόμιο, κτλ.
Η διάθεση του πολλαπλού «έξυπνου» εισιτηρίου και της απρόσωπης «έξυπνης» κάρτας γίνεται, προς το παρόν, με προϊόντα αξίας άνω των 4,5 ευρώ, το πενθήμερο εισιτήριο. Δηλαδή, κάποιος δεν μπορεί να τα προμηθευτεί, την πρώτη φορά, με το ενιαίο εισιτήριο των 1,4 ευρώ. Ωστόσο, μετά μπορεί να κάνει επαναφόρτιση με 1,4 ευρώ.

Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η απρόσωπη «έξυπνη» κάρτα αποθηκεύει και χρηματική αξία.
Η ανώνυμη ATH.ENA CARD είναι:
  • Ακριβώς η ίδια με την προσωποποιημένη αλλά χωρίς κανένα στοιχείο του κατόχου πάνω της.
  • Μπορεί να την φορτίσει ο επιβάτης με προϊόντα κομίστρου διάρκειας απο ένα εισιτήριο των 90 λεπτών έως και εισιτήριο 5 ημερών. Κατά την πρώτη αγορά πρέπει να φορτιστεί με πακέτο 5 ή 11 εισιτηρίων των 90 λεπτών ή χρηματικό ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μειωμένα εισιτήρια.
  • Εκδίδεται από όλα τα εκδοτήρια. Δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό.
  • Η επαναφόρτιση γίνεται σε εκδοτήριο ή αυτόματο μηχάνημα.
Προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα (προσωποποιημένη ATH.ENA Card)
Η προσωποποιημένη ATH.ENA Card θα υποκαταστήσει τις υφιστάμενες μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες κάρτες του ΟΑΣΑ, τα μειωμένα και τα ελευθέρας.

Η προσωποποιημένη ATH.ENA Card απευθύνεται σε όσους:
  • Χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθημερινά ή πολύ συχνά
  • Είναι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακίνησης
  • Δεν χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες πολύ συχνά αλλά θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν το εισιτήριο σε περίπτωση που χαθεί
Δικαιολογητικά
Για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας από Τερματικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) απαιτείται o επιβάτης να προσκομίσει:
  • επίσημο έγγραφο που να προσδιορίζει τον αριθμό ΑΜΚΑ,
  • την αστυνομική του ταυτότητα ή εναλλακτικά, για μη Έλληνες υπηκόους, απαιτείται διαβατήριο,
  • εισαγωγή 8ψήφιου κωδικού.
Ο εκδότης εισάγει στην εφαρμογή του ΤΕΚ τον ΑΜΚΑ, το όνομα, το επώνυμο καθώς και το μήνα και έτος γέννησης. Στη συνέχεια προχωρά σε επιβεβαίωση της ταυτότητας του επιβάτη, ο οποίος εισάγει τον 8ψήφιο κωδικό ασφαλείας. Τέλος, ο εκδότης προχωρά σε λήψη φωτογραφίας του επιβάτη (μέσω της φωτογραφικής μηχανής που διαθέτει το ΤΕΚ ή μέσω σάρωσης προεκτυπωμένης φωτογραφίας) και εκδίδει την έξυπνη κάρτα.

Προαιρετικά, για εξοικονόμιση χρόνου, ο επιβάτης συμπληρώνει την online αίτηση και εκτυπώνει το έγγραφο με τον κωδικό QR.&

https://athenacard.gr/request.dev

Στη συνέχεια, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά απευθύνεται σε ένα από τα σημεία έκδοσης.
Κατά τη διαδικασία έκδοσης της κάρτας το σύστημα παράγει και αποθηκεύει στη βάση δεδομένων το hashed value που προκύπτει από το συνδυασμό ΑΜΚΑ και κωδικού, καθώς και τον μήνα και έτος γέννησης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια