Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τραχανάς Με Γαρίδες

.
Από σκληρό σιμιγδάλι, ο νηστίσιμος τραχανάς με λαχανικά της ΗΛΙΣ έχει το καλό ότι κρατάει τη θέση του και δεν λασπώνει, οπότε μπορείς να τον μαγειρέψεις ιδανικά πιρουνάτο ή σαν τραχανότο και να ξεφύγεις από την κλασική συνταγή της σούπας. Αγαπάει όλα τα λαχανικά και μαγειρεύεται με σουπιές, καλαμαράκια, χταπόδι, μύδια, γαρίδες, καραβίδες και με όλα τα όστρακα.

Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. τραχανά νηστίσιμο με λαχανικά ΗΛΙΣ
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
15 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες
3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
3-4 κλωναράκια μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
για τις γαρίδες
500 γρ. κατεψυγμένες γαρίδες νο 20-40
1 σφηνάκι ούζο ή μισό ποτήρι του κρασιού λευκό ή γλυκό μοσχάτο κρασί
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.γ. κοφτό γλυκιά πάπρικα
χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι-πιπέρι
 
Εκτέλεση
Σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τον τραχανά μέχρι να μαραθεί λίγο το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο, σε δυό δόσεις περίπου, 1-11/2 ποτήρι ζεστό νερό και ανακατεύουμε συχνά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμος ρίχνουμε τα ντοματίνια, τον άνηθο και τον μαϊντανό και τον κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν έχει ακόμη μπόλικο ζουμάκι, όπως θα δείτε στη φωτο παρακάτω. Ένα άλλο κόλπο να δεις ότι είναι έτοιμος είναι να περάσεις την κουτάλα και αν αφήνει κενό στο τηγάνι, τότε τον κατεβάζεις από τη φωτιά. Μπορεί να σας φανεί πολύ νερουλός αλλά μέχρι να τον σερβίρεις θα έχει σφίξει όσο πρέπει.
Για τις γαρίδες, τις ξεπαγώνουμε και τις στραγγίζουμε πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε να κάψει πάρα πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Μόλις κάψει πολύ, ρίχνουμε το λάδι και τις γαρίδες. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το σκόρδο και τη γλυκιά πάπρικα.
Τις σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Τις κατεβάζουμε από τη φωτιά. Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 1 λεπτό, για να βγουν ζουμερές οι γαριδούλες. Σερβίρουμε τον τραχανά με τις γαρίδες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια