Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τεστ: Δείτε αν έχετε διαίσθηση ή έκτη αίσθηση

«Το μόνο πραγματικά αξιόλογο πράγμα είναι η διαίσθηση». Albert Einstein
Διαίσθηση, ένστικτο, έκτη αίσθηση: όπως και να την ονομάσουμε, αναφερόμαστε σε μία ιδιότητα της ανθρώπινης φύσης, που επιτρέπει να συλλάβουμε μία αλήθεια, μία κατάσταση, μία όψη της πραγματικότητας Χωρίς τη συμμετοχή της λογικής, των αισθήσεων ή της γνώσης. Είναι ένας άλλος τρόπος, ένας άλλος δρόμος, για να κατανοήσουμε την πραγματικότητα.
Πολλές φορές την έχουμε χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά μας χωρίς να το καταλάβουμε. Έχουμε πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή μας ή έχουμε αποφύγει σοβαρούς κινδύνους, επειδή εμπιστευτήκαμε το «ένστικτο» μας.
Στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας το φως της διαίσθησης οδήγησε σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις και σε κορυφαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Είναι μία σημαντική δύναμη που έχει ωθήσει την ανθρωπότητα να προχωρήσει μπροστά και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει. Ο Δυτικός πολιτισμός μας ωστόσο την υποτίμησε και της αφαίρεσε τη θέση που της ανήκει δίνοντας μεγαλύτερη αξία στην καθαρή λογική.
Ο Γκερντ Γκιγκερέντσερ, διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στο Βερολίνο, μελετά εδώ και χρόνια τη διαίσθηση. Υποστηρίζει πως αν την εμπιστευόμασταν περισσότερο θα ήμασταν πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι. Πιστεύει ότι δεν λειτουργεί ούτε τυχαία ούτε με αυθαίρετο τρόπο, αλλά αντίθετα κρίνει και αποφασίζει βασιζόμενη σε υποσυνείδητους εμπειρικούς κανόνες προσπαθώντας να βρει την πιο απλή και αποτελεσματική λύση όταν χρειάζεται.
Βέβαια δεν είναι πάντοτε αλάνθαστη. Γι’ αυτό χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα κριτήριο, καθώς υπάρχουν φορές που η διαισθητική μας ικανότητα μπορεί να θολώσει ή να εξασθενήσει.
Σε κάθε περίπτωση είναι μία φωνή που πηγάζει από το βάθος του εσωτερικού μας εαυτού και που αξίζει να ακούσουμε με προσοχή και σε πολλές περιπτώσεις να την ακολουθήσουμε.

«Ο διαισθητικός νους είναι ένα ιερό δώρο και ο λογικός νους ένας πιστός υπηρέτης. Δημιουργήσαμε μία κοινωνία που τιμά τον υπηρέτη και έχει ξεχάσει το δώρο». Albert Einstein
Τεστ: Ακούτε τη διαίσθησή σας;
Πιστεύετε ότι η διαίσθηση, δηλαδή «η αντίληψη ή η κατανόηση χωρίς τη συμβολή της λογικής ή των αισθήσεων», είναι μία ακόμα πηγή πληροφοριών, που μπορεί να σας οδηγήσει σε πιο σωστές αποφάσεις και επιλογές ή δεν αναγνωρίζετε καν την ύπαρξή της; Οι ερωτήσεις που ακολουθούν θα σας δώσουν την απάντηση.

Σημειώστε σε κάθε ερώτηση την απάντηση που σας εκφράζει περισσότερο.

Ίσως σας έχει συμβεί: Έχετε την αίσθηση ότι κάποιος σας κοιτάζει από πίσω, γυρνάτε και πράγματι έτσι είναι.
1.Δεν μου έχει συμβεί ποτέ
2.Καμιά φορά συμβαίνει
3.Μου συμβαίνει συχνά, το καταλαβαίνω γρήγορα όταν κάποιος με κοιτά

Σας έχει τύχει να έχετε ένα προαίσθημα για ένα μελλοντικό συμβάν και εκ των υστέρων να επιβεβαιωθείτε;
1.Όχι, ποτέ
2.Ναι, αλλά σπάνια
3.Ναι, αρκετές φορές

Θυμάστε τα όνειρα που βλέπετε;
1.Σχεδόν ποτέ
2.Μερικές φορές
3.Συχνά

Σας έχει συμβεί να σκεφτείτε κάποιο πρόσωπο και αμέσως μετά να σας πάρει τηλέφωνο;
1.Ποτέ
2.Ναι, αλλά σπάνια
3.Αρκετές φορές

Βλέπετε ένα έντονο όνειρο με ένα φίλο, με τον οποίο έχετε να μιλήσετε πολλούς μήνες. Τι κάνετε;
1.Τίποτα. Τα όνειρα για μένα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας
2.Το βρίσκω ενδιαφέρον και το λέω στο/στη σύντροφό μου, αλλά δεν επικοινωνώ με τον φίλο μου
3.Θα μπορούσε να είναι μια προειδοποίηση. Παίρνω τηλέφωνο τον φίλο μου ή του γράφω

Πηγαίνετε για συνέντευξη σε καινούργια δουλειά.
Ο μισθός, ο εργοδότης σάς φαίνονται καλά, όμως έχετε μία δυσάρεστη ένταση μπαίνοντας στο κτίριο, αλλά και αργότερα όταν σκέφτεστε τη δουλειά. Τι κάνετε;
1.Στην αρχή νιώθει κανείς άβολα σε μια καινούργια δουλειά, είναι φυσικό. Το διώχνω από το μυαλό μου και παίρνω τη θέση
2.Το συζητάω με κάποιον δικό μου και ρωτάω τη γνώμη του
3.Εμπιστεύομαι το ένστικτό μου και δεν παίρνω τη θέση

Έχετε ραντεβού στις 5 με τη φίλη σας, που είναι πάντα συνεπής. Μία ώρα πριν, κάτι σας κάνει να θέλετε να την πάρετε τηλέφωνο. Τι κάνετε;
1.Τίποτα, σε μία ώρα θα έρθει έτσι κι αλλιώς
2.Περιμένω να δω αν θα μου έρθει ξανά αυτή η αίσθηση και τότε της τηλεφωνώ
3.Της τηλεφωνώ, έστω και χωρίς να ξέρω ακριβώς γιατί

Σας έχει συμβεί να γνωρίσετε κάποιον που αισθάνεστε ότι σας είναι οικείος ενώ είναι η πρώτη φορά που τον συναντάτε;
1.Όχι, δεν μου συμβαίνει ποτέ
2.Όχι, αλλά μερικές φορές έχω αυθόρμητα συναισθήματα συμπάθειας ή αντιπάθειας για ανθρώπους που δεν έχω ξανασυναντήσει
3.Ναι, μου έχει συμβεί

Λένε ότι οι ιθαγενείς της Αυστραλίας μπορούν με τη διαίσθησή τους να βρουν νερό ακόμα και στις πιο ξηρές περιοχές της ερήμου. Τι σκέφτεστε γι’ αυτό;
1.Δεν το πιστεύω. Μάλλον προσανατολίζονται με βάση τα στοιχεία της φύσης, τα φυτά, τα ζώα κ.λπ.
2.Είναι πιθανό
3.Και βέβαια το πιστεύω, οι ιθαγενείς διαθέτουν συχνά απίστευτες ικανότητες τέτοιου είδους

Όταν η λογική σας αξιολογεί μια κατάσταση διαφορετικά από ό,τι το συναίσθημά σας, ποιο από τα δύο ακολουθείτε;
1.Ακολουθώ τη λογική. Το συναίσθημα δεν το θεωρώ πολύ αξιόπιστο σύμβουλο
2.Εξίσου συχνά, πότε το ένα και πότε το άλλο
3.Το συναίσθημα. Δρω όπως μου υπαγορεύει το ένστικτό μου

Αποτελέσματα:
Αξιολόγηση:
Αθροίστε τα 1, 2 και 3 των απαντήσεών σας και βρείτε σε ποια (ή ποιες, αν ισοβαθμείτε σε κάποιες) από τις παρακάτω κατηγορίες ανήκετε.

Περισσότερα 1
Η διαίσθηση σας είναι άγνωστη.
Δεν έχετε συνειδητοποιήσει τις διαισθητικές σας ικανότητες ή δεν έχετε ακόμα ανακαλύψει την αξία τους. Μάθετε να δίνετε περισσότερη προσοχή στα συναισθήματά σας, που μπορούν πραγματικά να είναι μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών. Προσπαθήστε να οξύνετε την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε και να συνειδητοποιείτε τα συναισθήματά σας. Δώστε μια ώθηση στη διαίσθησή σας καθιερώνοντας, εάν είναι δυνατόν καθημερινά, μερικές στιγμές χαλάρωσης. Τις στιγμές αυτές, βγάλτε όσο γίνεται, τα τρέχοντα θέματα από το μυαλό σας και ασχοληθείτε με κάτι που σας χαλαρώνει, όπως μια βόλτα σε ένα ήσυχο μέρος ή το διάβασμα ενός ωραίου βιβλίου. Κάντε το συνήθειά σας να συζητάτε με άλλους πότε πότε για τα συναισθήματά σας και ρωτήστε τους ποιες είναι οι δικές τους εμπειρίες με τη διαίσθησή τους.

Περισσότερα 2
Ακονίστε τη διαίσθησή σας.
Η διαίσθησή σας είναι αρκετά ανεπτυγμένη, αλλά δεν τη χρησιμοποιείτε ακόμα όσο θα μπορούσατε. Εξασκηθείτε σιγά σιγά να τη συμβουλεύεστε περισσότερο στην καθημερινή σας ζωή. Όταν παίρνετε αποφάσεις, έστω και μικρές, αφήστε και το συναίσθημά σας να πάρει τον λόγο. Όταν έχετε «ξαφνικές» ιδέες ή εμπνεύσεις, αφήστε να σας γίνουν συνειδητές, σκεφτείτε τις και δοκιμάστε να ακολουθείτε πότε πότε τέτοιες παρορμήσεις, έστω κι αν πηγαίνετε λίγο κόντρα σε λογικά επιχειρήματα.

Περισσότερα 3
Κάντε… μάθημα κατ’ οίκον.
Η διαίσθησή σας είναι πολύ ζωντανή και έχετε απόλυτη αίσθηση του τι μπορείτε να κάνετε με αυτήν. Ξεκινήστε ένα «ημερολόγιο διαίσθησης», στο οποίο θα σημειώνετε κάθε διαισθητική σας εμπειρία, όσο μικρή ή ασήμαντη κι αν είναι. Καταγράφετε κάθε φορά με λεπτομέρειες ποια συναισθήματα είχατε και γιατί ενεργήσατε με τον συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι θα γνωρίσετε ακόμη καλύτερα τη διαισθητική σας ικανότητα και θα μπορέσετε να την αναπτύξετε περισσότερο.
nea-acropoli-athens.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια