Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι βλέπετε στην εικόνα; Πόσο έξυπνοι είστε;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν τι βλέπουν στην εικόνα.
Ωστόσο υπάρχουν λίγοι τυχεροί που το αντιλαμβάνονται σωστά, αμέσως.
Έρευνες δείχνουν ότι αν ανήκετε στην ομάδα των ανθρώπων που μπορούν να δουν τι κρύβεται πίσω από αυτή την εικόνα, τότε είστε ένα πολύ δημιουργικό άτομο.
Και αν είστε σαν εμένα, μόλις δείτε τι είναι αυτό, τότε η εικόνα αυτή δεν μπορεί να ξαναϊδωθεί ως κάτι άγνωστο.
Τι είναι αυτό στην ζωγραφιά που έκανε τόσο κόσμο να αισθάνεται μπερδεμένος;
Το 99% των συμμετεχόντων μάντεψαν λανθασμένα όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν τι είδαν στην εικόνα.
Σωστά. Μόνο ο ένας στους εκατό απάντησε σωστά.
Αν ακόμα ζορίζεστε να δείτε αυτό που είδε αυτός ο ένας, τότε προσπαθήστε ξανά.
Ένα κόλπο που έκαναν κάποιοι για να βοηθηθούν ήταν να κρύψουν την πιο σκοτεινή πλευρά της εικόνας με ένα κομμάτι χαρτί ή με το χέρι τους.
Η απάντηση αποκαλύπτεται παρακάτω. Είστε έτοιμοι;

Έκπληξη! Είναι ένας άνδρας που φοράει ένα καουμπόϊκο καπέλο. Απαντήσατε σωστά;
Ενώ δεν ήταν εύκολο να εξηγηθεί πώς λειτουργούν οι δημιουργικές διαδικασίες, εξαιτίας των πολύ ακαθόριστων και μη ποσοτικοποιήσιμων αξιών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα έναν τρόπο να εντοπίσουν ποια δημιουργικά χαρακτηριστικά μπορεί να έχει ένα άτομο. Αφού ανέλυσαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου όσο οι δημιουργικές διαδικασίες ήταν σε εξέλιξη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο τον εγκέφαλό τους και ότι μεγαλύτερες περιοχές ήταν ενεργές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο τους συσχετισμούς και τη μνήμη όταν προσπαθούν να βρουν κάτι ή να λύσουν ένα πρόβλημα.

Με αυτό το παράδειγμα του άνδρα που φοράει το καουμπόϊκο καπέλο (αποδόμηση εικόνας), ένα δημιουργικό άτομο θα είχε πιο πολλά για να λειτουργήσει όταν θα προσπαθούσε να λύσει τον γρίφο. Θα χρησιμοποιούσε εικόνες που θα χε δει πρωτύτερα και σχήματα από την μνήμη του και θα εφάρμοζε αυτές τις πληροφορίες για να βρει την λύση.

Λοιπόν, ναι, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να το βρήκαν αυτό απίστευτα εύκολα. Αλλά αν ήσασταν από αυτούς που ζορίστηκαν μη νιώθετε άσχημα! Αν αυτό που είδατε ήταν αδύναμος αρουραίος ή νυχτερίδα, αυτό απλά σημαίνει ότι επεξεργάζεστε την πληροφορίας διαφορετικά. Αυτοί που δεν μπόρεσαν να δουν την εικόνα σωστά, ακολουθούν μια αυστηρότερη, πιο λογική ομάδα κανόνων όταν φτάνουν στην επεξεργασία της πληροφορίας και δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να είναι κάποιος λογικός. Ωστόσο, οι δημιουργικοί άνθρωποι, σκέφτονται «έξω από το κουτί» και οι κανόνες της λογικής δεν εφαρμόζονται σε όλες τις διαδικασίες των σκέψεών τους.

Αν νομίζετε ότι αυτό το τεστ αποδόμησης της εικόνας, σας είναι γνωστό, αυτό ίσως γίνεται γιατί υπήρχε και ένα παρόμοιο που παρουσιάστηκε πριν 115 χρόνια. Το διάσημο δίλημμα μεταξύ πάπιας και κουνελιού παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο Joseph Jastrow το 1899 και έδωσε στον κόσμο ένα στέρεο θεμέλιο για να ξεκινήσει την έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα.

Ας δοκιμάσουμε το δίλημμα της εικόνας του Jastrow.
Το πρώτο πρώτο πράγμα που βλέπετε είναι πάπια ή κουνέλι; Μόλις επιλέξετε κάποιο από τα δύο, μπορείτε να βρείτε το άλλο; Είναι δύσκολο να μετατοπίσετε την αντίληψή σας από το ένα στο άλλο ή την αλλάζετε με ευκολία;
Σε αντίθεση με τον άντρα που φοράει το καπέλο, αυτή η εικόνα δεν έχει σωστή απάντηση (παρόλο που η πλειοψηφία βλέπει μια πάπια αρχικά). Σκοπός αυτού του τεστ είναι να προσδιορίσετε το πόσο εύκολα μπορείτε να κάνετε οπτική εναλλαγή ανάμεσα στα δύο ζώα.
Αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα τεστ, είναι παραδόξως βοηθητικά στο να καθοριστεί αν κάποιος είναι πολύ δημιουργικός ή όχι. Μαζί με μια ομάδα συναδέλφων ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο Richard Wiseman διεξήγαγε μια έρευνα που εξηγεί ότι οι δημιουργικοί άνθρωποι στην πραγματικότητα βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Σύμφωνα με την έρευνα του Wiseman, αυτό γίνεται γιατί είναι ικανοί να βλέπουν τα πράγματα από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες και αλλάζουν την αντίληψή τους με άνεση.
Φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι οι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι μπορούν να βρουν συνδέσεις με πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς δε μπορούμε να δούμε. Ακόμα και ολοκληρωτικά άσχετες ιδέες μπορούν να προκύψουν στο μυαλό των δημιουργικών ανθρώπων. Η έρευνα του Wiseman εξηγεί ότι το μυαλό τους λειτουργεί πιο γρήγορα όταν αντιλαμβάνεται αφηρημένες έννοιες και αυτό συμβάλλει στο να υπάρχει μια διαφορά στο πώς οι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο.
Ο καλλιτέχνης που ζωγραφίζει ένα ηλιοβασίλεμα στο μέσο μιας ανθισμένης τουλίπας, ο ποιητής που συλλαμβάνει τέλεια την ουσία του έρωτα και ας μην τον έχει βιώσει ποτέ, ο αρχιτέκτονας που βλέπει μια ζωντανή δημιουργία μέσα στα μπάζα, χωρίς δημιουργικούς ανθρώπους όπως αυτοί και τη μοναδική τους αντίληψη, ο κόσμος μας θα ήταν ένα τελείως διαφορετικό μέρος.
awakengr.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια