Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

«Μέδουσα», η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση του κύματος κακοκαιρίας, μεσοκαλόκαιρο, με την κωδική ονομασία «Μέδουσα». Η ΕΜΥ προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ μετεωρολόγοι προβλέπουν... χιόνια, μετά το κύμα καύσωνα με τα 40άρια των τελευταίων ημερών.
Σημειώνει ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια για την εποχή και το γεωγραφικό πλάτος της χώρας, κακοκαιρία, με το όνομα Μέδουσα «Medousa Storm», η οποία αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από την Κυριακή το μεσημέρι και από τα βόρεια όπου αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές με μεγάλη διάρκεια και ένταση. Κάνει λόγο ακόμη, για «πολύ νερό», ενώ σημειώνει ότι είναι μικρότερες οι πιθανότητες για χαλαζόπτωση.
Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας οι βροχές θα είναι έντονες σε Θεσσαλία-Μακεδονία, Σποράδες και Εύβοια.
Την ίδια ώρα η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει θεαματική πτώση θυμίζοντας... Οκτώβριο.
Από την Τρίτη ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και η θερμοκρασία θα πάρει πάλι την ανηφόρα, ενώ σε καλοκαιρινά επίπεδα θα επιστρέψει προς το τέλος της εβδομάδας.
Δημοσιεύει μάλιστα και ένα χάρτη που απεικονίζει το πού θα εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Περιοχές με Κόκκινο χρώμα
Ανατολική Θεσσαλία-Σποράδες, ανατολική κυρίως Εύβοια, ακτές Θερμαϊκού και νότια Χαλκιδική. Στις περιοχές αυτές οι βροχές που θα ξεκινήσουν από Κυριακή μεσημέρι και θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ. Οπως προαναφέρθηκε θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και διάρκεια, ενώ προειδοποιεί για επικίνδυνα φαινόμενα σημειώνοντας ότι «θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκληθούν προβλήματα».
Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από την Τρίτη τα ξημερώματα.
Περιοχές με κίτρινο χρώμα
Σε αυτά τα τμήματα, οι βροχές θα έχουν διάρκεια και ένταση, με αυξημένη την πιθανότητα να προκληθούν –κυρίως μικρής κλίμακας- πλημμυρικά επεισόδια.
Περιοχές με πράσινο χρώμα
Εδώ, οι βροχές ή και οι καταιγίδες, θα είναι πολύ πιο τοπικές και δεν αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα σε γενικές γραμμές.
Σάκης Αρναούτογλου: Θα χιονίσει στον Ολυμπο!
Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα στο facebook, μιλά για «αισθητή πτώση της θερμοκρασίας» και προβλέπει ότι ο υδράργυρος θα αγγίξει πολικές θερμοκρασίες. Ωστόσο αυτό θα ισχύει ενδεχομένως για τον Ολυμπο και συγκεκριμένα την κορυφή, όπου στο Μύτικα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η θερμοκρασία φλερτάρει με το ....μηδέν!
Αναλυτικότερα ο Σάκης Αρναούτογλου ισχυρίζεται ότι «Πρόσκαιρη, αλλά εντυπωσιακή και η πορεία της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες με ιδιαίτερο έντονο το σκαμπανέβασμα την Δευτέρα και την Τρίτη.
Δείτε την πορεία της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών στην Αττική αλλά και στην κορυφή του Ολύμπου (2917μ) καθώς αυτή θα σημειώσει πρόσκαιρη αλλά αισθητότατη κατά τόπους πτώση (ακόμα και 8-10 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε κυρίως στα κεντρικά και βόρεια) ενώ μάλιστα στην υψηλότερη κορυφή της χώρας μας δεν αποκλείεται να το παλέψει ακόμα και για χιονόνερο ή χιόνι τις πρωινές κυρίως ώρες της Δευτέρας καθώς ο υδράργυρος μέσα Ιουλίου ίσως φλερτάρει και με το...μηδέν !
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου».

Καλλιάνος: Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Προειδοποίηση ότι ισχυρές καταιγίδες στο «πέρασμά» τους θα πλήξουν και την Αττική τις επόμενες ώρες απευθύνει ο Γιάννης Καλλιάνος.
Με νεότερη ανάρτησή του τονίσει ότι η σπάνια για την εποχή κακοκαιρία, στο πέρασμα της κατά τη διάρκεια του διημέρου Κυριακής και Δευτέρας, θα πλήξει κατά διαστήματα τις περισσότερες περιοχές των Επτανήσων, της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και του βόρειου Αιγαίου.
Αλλού τα φαινόμενα θα έχουν ιδιαίτερη δυναμική, δηλαδή ένταση και διάρκεια και αλλού θα είναι κάπως πιο ήπια.
Οπως τονίζει ο Γ. Καλλιάνος, τα προγνωστικά στοιχεία εμμένουν στο γεγονός ότι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι οι ακόλουθες :
  • Κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία
  • Χαλκιδική
  • Σποράδες
  • Εύβοια
  • τμήματα της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς (κυρίως Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα)
Παρ'όλα αυτά, ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν και σε πολλές από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Στο στόχαστρο και η Αττική από τα μεσάνυχτα
Μπορεί η Αττική να μη βιώσει τη μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων συγκριτικά με άλλες περιοχές που σας προανέφερα, όμως, θα βρεθεί και αυτή στο "στόχαστρο" της ακραίας για τα δεδομένα της εποχής κακοκαιρίας.
Προς τα μεσάνυχτα της Κυριακής ή και λίγο μετά (ενδεικτικά), θα ξεκινήσουν σίγα σιγά να εκδηλώνονται οι πρώτες τοπικές βροχές σε περιοχές της Αττικής. Πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και οι πρώτες μεμονωμένες καταιγίδες. Μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας τα φαινόμενα θα τείνουν να πάρουν μια πιο γενικευμένη μορφή στο νομό, επομένως μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες τις Δευτέρας θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε πολλές περιοχές μπόρες, βροχές, τοπικές καταιγίδες αλλά και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Κατά τόπους οι καταιγίδες αυτές θα έχουν και ιδιαίτερη ένταση, γι'αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί κατά τη διάρκεια που εκδηλώνονται. Πιθανότατα, κατά διαστήματα, να ενισχύονται ξαφνικά και οι άνεμοι (μπουρίνια).

Θα βρέξει ξανά την Τρίτη στην Αττική
Μπορεί προς το απόγευμα της Δευτέρας ο καιρός να βελτιωθεί στην Αττική λόγω του ότι θα σταματήσουν οι βροχές και οι καταιγίδες, αλλά από το πρωί της Τρίτης μέχρι και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα εκδηλωθούν πάλι τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως, χωρίς ωστόσο να προβληματίσουν.

Βελτίωση από την Τρίτη το απόγευμα
Από την Τρίτη το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί σχεδόν παντού και η αναπάντεχη αυτή κακοκαιρία στην καρδιά του καλοκαιριού θα αποτελεί παρελθόν. Μόνο σε κάποιες περιοχές της βόρειας Κρήτης θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές οι οποίες όμως την Τετάρτη σταδιακά θα σταματήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια