Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο Ληθαίος ποταμός των Τρικάλων

Το ποτάμι της Ελλάδας που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής! Διασχίζει μεγαλόπρεπα την πόλη των Τρικάλων και οι όχθες του συνδέονται με δέκα γέφυρες

Ο ποταμός της λήθης μεταφέρει μέσα στο αστικό περιβάλλον την άγρια ζωή, θυμίζοντας σε όλους μας ποια θα ήταν η ποιότητα των πόλεων μας αν από νωρίς είχαμε σώσει τους ποταμούς μας.
Ο μαγευτικός ποταμός που διασχίζει μεγαλόπρεπα μια Ελληνική πόλη.
Ο Ληθαίος ποταμός έχει τις πηγές του στα Αντιχάσια Όρη, σε υψόμετρο 500 μέτρων, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Τρικάλων.
Στη συνέχεια κατεβαίνει προς τα νότια, περνάει μεγαλόπρεπα μέσα από την πόλη και συνεχίζει την πορεία του προς τα νοτιοανατολικά όπου λίγο έξω από τα Τρίκαλα ενώνεται με τον μεγάλο Πηνειό.
Αναμφίβολα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων.
Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της.
Οι όχθες του συνδέονται με δέκα γέφυρες, μισές από τις οποίες είναι για πεζούς.
Η κεντρική γέφυρα η οποία είναι τοξωτή και μεταλλική, κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και ενώνει την οδό Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
Στην όχθη του ποταμού, σε μια από τις γέφυρες, υπάρχει άγαλμα του Ασκληπιού φιλοτεχνημένο
από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον Στράβωνα, κοντά στον Ληθαίο γεννήθηκε ο Θεός της Ιατρικής που λατρευόταν σε όλο τον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα.
«Έτερος δ’ εστί Ληθαίος ποταμός ο περί Τρίκκην εφ’ω ο Ασκληπιός γεννηθήναι λέγεται» (Στράβων, ΧΙV 647).
Ο επισκέπτης της πόλης των Τρικάλων μαγεύεται από το όμορφο τοπίο, από τις γεμάτες πράσινο όχθες του ποταμού, τα ήρεμα κρυστάλλινα νερά του και τα πανύψηλα καταπράσινα δέντρα το καλοκαίρι αλλά και με τα γυμνά από φύλλα δέντρα τον χειμώνα.
Η βόλτα στους πεζόδρομους γύρω από το ποτάμι είναι από τις ομορφότερες βόλτες σε πόλη της Ελλάδας!
dinfo 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια