Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το bitcoin


Με την έλευση του 2017, το Bitcoin ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια και κατέδειξε τη δυναμική που έχει ο κλάδος των ψηφιακών νομισμάτων.

Ακολουθούν δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το bitcoin
1) Το bitcoin είναι ένα νόμισμα που βασίζεται στην κρυπτογράφηση. Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή και επί της ουσίας αποτελεί μία μετεξέλιξη των δικτύων P2P (person to person).

2) Η τιμή ενός bitcoin καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Όταν η ζήτηση για bitcoins αυξάνεται, η τιμή αυξάνεται και όταν η ζήτηση πέφτει, η τιμή πέφτει.

3) Η ισοτιμία του με τα κανονικά νομίσματα δεν σημαίνει ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο οικονομικών ή εθνικών οργανισμών. Η τιμή του καθορίζεται από τη ζήτηση και από τις τιμές των ελεγχόμενων εθνικών νομισμάτων.

4) Τα νέα bitcoins δημιουργούνται από μια ανταγωνιστική και αποκεντροποιημένη διαδικασία που ονομάζεται "εξόρυξη". To πρωτόκολλο Bitcoin είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε τα νέα bitcoins να δημιουργούνται με σταθερό ποσοστό. Αυτό καθιστά την εξόρυξη (mining) Bitcoin μια πολύ ανταγωνιστική επιχείρηση.

5) Η δημιουργία του πιστώνεται σε ένα πρόσωπο με το ψηφιακό όνομα Satoshi Nakamoto, ο οποίος δημιούργησε το σχετικό πρωτόκολλο. Αναπτύχθηκαν πολλές θεωρίες για το ποιος κρύβεται πίσω από το προφίλ.
6) Υπάρχουν πολλά sites στα οποία κάποιος μπορεί να αγοράσει bitcoins αλλά και ανταλλακτήρια, στα οποία κάποιος μπορεί να τα ανταλλάξει με εθνικά νομίσματα. Εντούτοις, η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι αρκετοί πωλητές bitcoin δεν δέχονται χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με τράπεζες.

7) Για να τα αποκτήσετε πρέπει να έχετε φροντίσει να έχετε ειδικό πορτοφόλι, που λειτουργεί με τη λογική ενός τραπεζικού λογαριασμού.

8) Στην Ελλάδα το BitcoinsGreece είναι μία από τις πλατφόρμες απόκτησης κρυπτογραφημένων νομισμάτων.

9) Υπάρχουν αρκετά ακόμη κρυπτογραφημένα νομίσματα και η αγορά διευρύνεται διαρκώς.

10) Η Ε.Ε. εξετάζει πιθανούς τρόπους ελέγχου του νομίσματος, καθώς θεωρεί ότι η ανεξέλεγκτη χρήση του σε συναλλαγές αποτελεί «όπλο» για τρομοκράτες και εξτρεμιστές.

11) Παρά το πέπλο του εκδημοκρατισμού των συναλλαγών και την απελευθέρωση των πολιτών από τα δεσμά του χρηματοπιστωτικού συστήματος με το οποίο ενδύεται το bitcoin, διατηρεί δεσμούς με το Darknet, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι αποτελεί μία φούσκα, ένα σχήμα Ponzie που σύντομα θα σκάσει. Πρόσφατα και η Κολομβία έθεσε το bitcoin εκτός τραπεζικού συστήματος, όπως έχουν κάνει η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια