Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

To ζώδιό μας και η κρίση ταυτότητας

Όλα στη ζωή μας αλλάζουν, μεταβάλλονται, τροποποιούνται και εξελίσσονται. Δεν υπάρχει εξέλιξη δίχως να αναφερθούμε σε ένα τέλος, ένα συμβολικό θάνατο, με στόχο να προχωρήσουμε μπροστά και να γίνουμε καλύτεροι. Η ανθρώπινη ύπαρξη λοιπόν, είναι συνυφασμένη με την εικόνα μίας Κρίσης, με στόχο να κλονιστούμε και να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από αυτήν. Θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε λοιπόν, «κρίση ταυτότητας».
Κάθε ζώδιο αντιπροσωπεύει ένα σκαλοπάτι στην εξέλιξη του ανθρώπου κι ανάλογα με το ζώδιο κάτω από το οποίο έχουμε γεννηθεί, αλλά και το ζώδιο της Σελήνης (ψυχισμός) και του ωροσκόπου μας (εξωτερική εκδήλωση της προσωπικότητας) μπορούμε να ανακαλύψουμε τα στοιχεία που μας προσφέρουν την δυναμική, μέσα από αυτή την κρίση ταυτότητας.
Το σχήμα του κύκλου του ζωδιακού κύκλου, δεν είναι άλλο από μία πορεία προς την ένωση και μοιάζει με ένα συμβολικό πληκτρολόγιο, όπου κάθε πλήκτρο δονείται στον δικό του ήχο, αλλά όλα μαζί έχουν να μας προσφέρουν την ομορφιά της μελωδίας της ζωής.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά, με σκοπό να ανακαλύψουμε ένα βαθύτερο νόημα ζωής στην πορεία του χρόνου.
Κριόςz aries
Αν έχουμε το στοιχείο του Κριού στην προσωπικότητά μας, έχουμε την έκφραση της πρώτης αίσθησης της ζωής. Η σπίθα αναδύεται και θέλουμε να αγγίξουμε όλο τον κόσμο μέσα από την φωτιά που καίει και μας παρασύρει σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι δημιουργίας. Το πάθος για ζωή είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μας. Ένα πάθος ακόμη σε πρωτόγονη μορφή, ακατέργαστη αλλά και αυθεντική.
Η ύπαρξή μας δεν μπαίνει σε περιορισμό, δεν μπορεί να είναι σε φόρμα ή να έχει συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης. Απλά θέλουμε να δηλώσουμε πως υπάρχουμε, επιθυμούμε, φιλοδοξούμε, επιδιώκουμε μία νέα αρχή. Ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις δίχως σκέψη και μοιάζουμε να κρατάμε μέσα μας την σπίθα της χαράς για να ενώσουμε ό,τι είναι διαφορετικό από εμάς, μέσα όμως από την δική μας πρωτοβουλία.
Ενσαρκώνουμε την ίδια τη ζωή, εμπεριέχεται σε μας η δύναμη της Δημιουργίας, δίχως όμως να έχουμε πλήρη συνειδητοποίηση για την ποιότητα που θα εξελιχθεί στην πορεία του χρόνου.
Ανταποκρινόμαστε σε ένα κάλεσμα, σε κάτι που θα μας ενθουσιάσει και θα μας δώσει το κίνητρο να προχωρήσουμε, έχουμε όλα τα προσόντα να κάνουμε την νέα αρχή, αλλά και την αδυναμία να την σχεδιάσουμε και να την προγραμματίσουμε μεθοδευμένα
Η κρίση θα έρθει όταν θα διαπιστώσουμε πως στην ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμε, έχουμε παραλείψει να λάβουμε υπ’ όψη ουσιώδεις λεπτομέρειες. Επίσης, θα καταλάβουμε ίσως λίγο αργά, πως έχουμε δώσει μεγάλο μέρος του δυναμικού μας, απερίσκεπτα. Η πηγή της ζωής  υπάρχει στο ζώδιό μας, είναι πηγή χαράς αλλά και απρόοπτης απογοήτευσης. Κάποια όνειρά μας θα πέσουν στο κενό, καθώς θα έχουμε πρόωρα κάνει τις κινήσεις μας προς την υλοποίησή τους. Ένας πρώιμος ναρκισσισμός θα επενδύεται ως αγάπη για το έργο μας. Το «Εγώ» προκειμένου να εκδηλωθεί, δεν θα υπολογίσει να βάλει όρια και να πάρει προφυλάξεις.
Μαχητές λοιπόν, αλλά πρέπει να φορέσουμε την πανοπλία μας. Εξ άλλου ο Κριός είναι ένας ιππότης!
Ταύροςz taurus
Αν έχουμε γεννηθεί με το στοιχείο του Ταύρου, θα έχουμε την επαφή με την γήινη πραγματικότητα. Πρόκειται για την ανάπτυξη των πέντε αισθήσεων. Μέσα από την ποιότητά μας αυτή θέλουμε να ζήσουμε μέσα από την απόλαυση του περιβάλλοντος χώρου. Δηλαδή, επιδιώκουμε να αγγίξουμε τους γύρω μας. Θα θέλουμε να τους αγκαλιάσουμε, να τους χαϊδέψουμε, να έρθουμε σε επαφή άμεση μαζί τους. Η όψη των πραγμάτων μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και δίνουμε μεγάλο βάρος στην κρίση μας μέσω των εντυπώσεων. Με την γεύση, την όσφρηση, θα κάνουμε επιλογές για την τροφή μας. Η τροφή αποτελεί κι αυτή μέρος των γήινων απολαύσεων. Εδώ δεν πρόκειται για την τροφή ως απαραίτητη για την συντήρησή μας. Είναι απαραίτητη για μας προσφέρει χαρά ζωής. Έχουμε την αίσθηση της ακοής, για όμορφες μελωδίες, όμορφους ήχους.
Κι όλα αυτά, μας βοηθούν να αναπτύξουμε την ανάγκη να θέλουμε αποκτήματα.
Η κρίση ταυτότητας θα έρθει μέσα από το πόσο σημαντικά θα θεωρούμε. Είναι πολύτιμα, είναι απαραίτητα, είναι μέρος της ύπαρξής μας. Η υπόστασή μας επενδύεται μ’ αυτά. Αλλά πάντα είναι σημαντικό το να έχουμε κάτι ή κάποιον; Πόσο απαραίτητο είναι τελικά; Θα έρθουν στιγμές που θα πρέπει να ξεβολευτούμε από το ωραίο περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Η άνεση, η ικανοποίηση των αισθήσεων είναι ένα όμορφο μέρος της ζωής μας. Αλλά δεν πρέπει να γίνει ο βασικός γνώμονας της ζωής μας. Η απώλεια θα μας κλονίσει, αλλά θα μας ωθήσει να βρούμε νέες ευκαιρίες, νέες αξίες. Έτσι να προχωρήσουμε προς την εξέλιξή μας.
Έτσι θα γίνουμε ικανοί, να έχουμε σε εκτίμηση ό,τι ή όποιον υπάρχει κάθε στιγμή γύρω μας και ομορφαίνει τη ζωή μας.
Δίδυμοιz gemini
Με την πολυσχιδή προσωπικότητα των Διδύμων, τα πράγματα είναι περίπλοκα συχνά. Είναι αρκετά δύσκολο να τα εντοπίσουμε σε ένα παράγοντα για να τα εξηγήσουμε. Αλλά ας προσπαθήσουμε! Στην ψυχαναλυτική αστρολογία, το ζώδιο αυτό λοιπόν αφορά την ανακάλυψη της ύπαρξής μας μέσα από μία εκλογίκευση, μία λογική διαδικασία. Αφού έχουμε δηλώσει την παρουσία μας δυναμικά, μέσω του Κριού κι έχουμε αρχίσει να απολαμβάνουμε το περιβάλλον μας και τους ανθρώπους που το απαρτίζουν στον Ταύρο, με την προσωπική μας έκφραση ως Δίδυμοι, θα θέλαμε να μάθουμε το «πώς» και το «γιατί» αυτής της ύπαρξης. Οι απορίες για το ποιοι είμαστε και πού πάμε, είναι πολλές. Είναι διαρκείς, είναι γεμάτες ανησυχία. Οι απαντήσεις γεννούν άλλες, νέες απορίες κι έτσι διαρκώς ο νους αντιδρά στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Η επαφή με τον πόνο, την έλλειψη, με την χαρά, φέρνουν νοητικές αντιδράσεις. Κι έτσι συλλαμβάνουμε μικρά μέρη της πραγματικότητας.
Η κρίση ταυτότητας έρχεται από την ανησυχία και την αεικίνητη φύση μας. Αντίθετα από το προηγούμενο ζώδιο, δεν μπορούμε να σταθεροποιηθούμε πουθενά και δεν μας ικανοποιεί ολοκληρωτικά κάτι ή κάποιος. Ο πόνος, το άγνωστο, το διαφορετικό, όλα φέρνουν αναστάτωση. Ας μην φερόμαστε επιπόλαια, ας μην στεκόμαστε μόνο επιδερμικά στις εντυπώσεις. Ο πειραματισμός είναι το στάδιο που διανύουμε εδώ. Αλλά χρειάζεται και περισσότερος χρόνος για να αποδώσει.
Πρέπει να κατανοήσουμε πως η ζωή είναι μία αναζήτηση, αλλά ο οδοιπόρος έχει ανάγκη από μικρές στάσεις, για απολογισμό και ανάπαυση.
Καρκίνοςz cancer
Αν έχουμε γεννηθεί με το στοιχείο του Καρκίνου στο Ηλιακό μας ζώδιο ή στον ωροσκόπο, τότε θα είμαστε σε μία υποκειμενική πραγματικότητα μέσα στην ζωή. Εδώ είναι το στάδιο όπου κατανοούμε την γέννηση  ως πράξη και ουσία. Είμαστε γόνιμοι, γεννάμε διαρκώς ιδέες, συναισθήματα, προοπτικές. Στο σημείο αυτό οι ψυχικές εικόνες προέρχονται από τα εξωτερικά γεγονότα και οι ψυχικές καταστάσεις που βιώνουμε αντανακλούν εξωτερικά. Η δημιουργικότητα είναι  αποκλειστικά σε ό,τι αισθανόμαστε, φροντίζουμε και προστατεύουμε. Η εικόνα της δημιουργίας μας είναι αισθητή και απόλυτα σημαντική. Δεν μπορούμε να ζήσουμε δίχως αυτή. Μέσα στη μνήμη μας έχουμε πάντα την ανάγκη να γεννήσουμε νέες καταστάσεις ζωής. Άλλοτε συνειδητά, άλλοτε υποσυνείδητα, είναι μέρος της αλήθειας μας η ανάγκη να προβάλουμε το ένστικτο της προστασίας, την πατρικής ή μητρικής παρουσίας.
Η κρίση ταυτότητας έρχεται αρκετά εύκολα στο συγκεκριμένο ζώδιο. Γιατί την αισθανόμαστε άμεσα και μας δημιουργεί ψυχοσωματικές μεταπτώσεις. Το αγαπημένο μας πρόσωπο, που προστατεύαμε, αγαπήσαμε, φροντίσαμε, συχνά αισθάνεται πολύ πιο δυνατό από όσο νομίζουμε. Το έχουμε τροφοδοτήσει με τόση συναισθηματική έξαρση, που τελικά έχει εισπράξει πολύ περισσότερα από όσα έπρεπε. Και τότε, θα θελήσει να αποκοπεί από εμάς. Τότε θα θελήσει να κόψει τον ομφάλιο λώρο, ενώ εμείς θα αισθανθούμε προδομένοι, άδειοι συναισθηματικά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε πάντα γόνιμοι και πως ο ρόλος μας είναι να δημιουργούμε νέες ιδέες, νέες γνωριμίες, νέες καταστάσεις. Κάθε «παιδί» θα μεγαλώσει και θα προχωρήσει στην δική του αυτόνομη πορεία. Εμείς, θα συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τη Δημιουργία με νέα «παιδιά».
Λέωνz leo
Όταν έχουμε τον Λέοντα στο στοιχείο του Ηλιακού ζωδίου ή του ωροσκόπου, έχουμε μία αυτοδύναμη αίσθηση της παρουσίας μας στη γη. Θα διαπιστώσουμε, αν παρατηρήσουμε τον εαυτό μας αντικειμενικά, πως είμαστε ένα τονισμένο «Εγώ», δίχως αυτό να σημαίνει πως από μόνο του είναι αρνητικό. Το Εγώ εδώ έχει σταθερή υπόσταση και ξέρει πως υπάρχει, ξέρει πως απολαμβάνει, ξέρει πως δημιουργεί. Άρα, είναι αρκετά εύκολο να προχωρήσει και να έχει συναίσθηση του τι θέλει να κάνει. Η ανάγκη για ικανοποίηση είναι μεγάλη με το ζώδιο αυτό. Θέλουμε να χαρούμε τη ζωή, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να δούμε το δημιούργημά μας σαν μέρος της ευτυχίας μας. Σαν αποτέλεσμα όλων όσων έχουμε ως τώρα αντιληφθεί, μπαίνουμε σε μία διαδικασία ναρκισσισμού. Αναπτύσσουμε τις αξίες με στόχο να λάμψουμε σε ένα τομέα που μας ενδιαφέρει. Θέλουμε να έλκουμε τον θαυμασμό, να κάνουμε μία προβολή της προσωπικότητάς μας. Να δώσουμε χαρά, αλλά και να πάρουμε το χειροκρότημα.
Η κρίση ταυτότητας έρχεται μέσα από τον τρόπο προβολής του Εγώ. Το στάδιο ανάπτυξης μεταξύ της απόλαυσης του Ταύρου και αυτής του Λέοντα, είναι η μεσολάβηση της ιδιότητας του Καρκίνου. Εδώ μπορούμε και έχουμε γνώση της γέννησης της ζωής. Εδώ ξέρουμε πως δημιουργούμε και θέλουμε αυτό να φανεί ή να αναγνωριστεί. Απλά το κάνουμε με ένα πομπώδη τρόπο και ίσως ενοχλήσουμε τους γύρω μας. Η ανάγκη να αντλήσουμε τον θαυμασμό και την προσοχή, μην μας κάνει να χάσουμε την ουσία. Γιατί τότε θα είμαστε μόνο φιγούρα, εικόνα λαμπερή, δίχως υπόβαθρο.
Ας μην υπερβάλλουμε με την εικόνα μας. Έτσι κι αλλιώς θα μας προσέξουν! Ας κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλά, ένα έργο λαμπερό και αυτό θα μας αναδείξει.
Παρθένοςz virgo1
Με το ηλιακό μας ζώδιο στην Παρθένο ή τον ωροσκόπο στο ζώδιο αυτό, έχουμε μία διαφοροποίηση μεταξύ της προβολής και της ανάπτυξης του εσωτερικού μας κόσμου. Ένα ζώδιο που δεν προβάλλεται, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η Παρθένος. Στο ζώδιο αυτό επεξεργαζόμαστε ό,τι έχουμε αποκομίσει από την παρουσία μας στη γήινη πραγματικότητα και αναλύουμε τις λεπτομέρειες που έχουν συσσωρευτεί. Γίνεται μία καλή ταξινόμηση, μεθοδική μελέτη, ταυτοποίηση των δεδομένων μας. Οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, ή συλλέγουμε, δεν μένουν πλέον αναξιοποίητες. Είναι πληροφορίες απαραίτητες για να κατανοηθούν και να βγουν κάποια συμπεράσματα. Επειδή υπάρχει η τάση να θέλουμε να είμαστε άψογοι, τέλειοι και συνεπείς, είναι δύσκολο να βρίσκουμε ικανοποίηση. Αυτό προκαλεί ψυχοσωματικές ευαισθησίες και ένα εσωτερικό εκνευρισμό. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε από την λογική, την κατηγοριοποίηση και την κριτική, που είναι βασικά μας χαρακτηριστικά. Είμαστε όμως γειωμένοι πια. Ξέρουμε πως η πραγματικότητα περιέχει πολλές λεπτομέρειες και δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο αυτό. Η Παρθένος αντιπροσωπεύει το προστάδιο του περάσματος από το «εγώ» στο «εμείς». Ευαίσθητο πέρασμα, ταυτοποίησης του «εγώ».
Η κρίση που θα μας προκληθεί στο ζώδιο αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη να κρίνουμε και να αναλύουμε τα πάντα. Άλλοτε αυτό μας φέρνει σε σύγκρουση με τους γύρω μας, άλλοτε με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η ενοχοποίηση είναι ένα μεγάλο αγκάθι στη ζωή μας. Η υποχωρητικότητα λόγω αυτής, περιορίζει την προβολή των ταλέντων μας. Η έλλειψη χαλάρωσης και ανάπαυσης, φέρνει σημαντικά προβλήματα στην υγεία, για τα οποία φέρουμε την ευθύνη.
Η λύση είναι να σκεπτόμαστε λογικά, αλλά δίχως να απαιτούμε από τον εαυτό μας να είναι τέλειος, αφού απλά… ζούμε σε ένα κόσμο ατελή! Θα γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι κι αυτό πρέπει να μας ικανοποιεί!
Ζυγόςz libra
Ο Ζυγός είναι όπως το λέει η ίδια η λέξη, μία ζυγαριά. Ζυγίζει, μετρά, αναζητά μία ισορροπία. Αν έχουμε γεννηθεί με τον Ήλιο ή τον Ωροσκόπο στον Ζυγό, είναι μία πρώτη γεύση του πώς εισβάλλουμε στον κόσμο, στους άλλους, στους συνανθρώπους μας. Είναι μία αίσθηση της κοινωνικοποίησης που έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τα ζώδια από αυτό το σημείο και μετά. Εδώ ζυγίζονται όλα, οι σχέσεις, οι επαφές, η επικοινωνία, το «δούναι-λαβείν» στη ζωή μας. Η επαφή μας με τους άλλους είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Αν έχουμε πόνο στην ψυχή, πόνο θα μας προκαλέσουν. Αν έχουμε χαρά, χαρά θα φέρουν στην πορεία μας. Συχνά αναζητάμε τους άλλους, αναζητώντας τα δώρα τους. Ακόμη κι αν αυτά είναι πικρά. Η έννοια «σχέση» είναι το κλειδί εδώ. Για μία πραγματικότητα υποκειμενική, είναι δύσκολο στάδιο το «εγώ» να προσπαθήσει να γίνει «εμείς». Πρέπει να κατανοήσουμε τον κόσμο του «άλλου» τώρα πια. Δύσκολο έργο και αρχικά αδιανόητο. Ωστόσο, ο Ζυγός είναι ζώδιο του αέρα, άρα και της νόησης. Είναι δυνατόν να καταλάβουμε τον τρόπο.
Η κρίση ταυτότητας έρχεται στο ζώδιο αυτό, μόλις συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε μόνοι στον γήινο κόσμο μας. Αυτόν τον κόσμο που έχουμε δομήσει, δημιουργήσει, καλλιεργήσει, αγαπήσει και ερωτευθεί! Είναι δύσκολο να ενταχθούμε σε ένα σύνολο, διατηρώντας φυσικά την λογική της αυτοδιάθεσής μας.
Ωστόσο η πρόκληση έγκειται στο σημείο αυτό ακριβώς: να ισορροπήσουμε το «εγώ» με το «εμείς» και να αποδεχθούμε πως όλοι μπορούμε να συνυπάρξουμε.
Σκορπιόςz scorpio
Ένα ζώδιο δύσκολο στο να το κατανοήσουμε. Αν έχουμε γεννηθεί με τον Ήλιο ή τον ωροσκόπο στον Σκορπιό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα ίδια μας τα πάθη και τις επιθυμίες. Το ένστικτο είναι ιδιαίτερα τονισμένο και απαιτητικό. Πρέπει να στραφούμε προς αυτό, για να κατανοήσουμε την βάση των επιθυμιών. Μία επιθυμία, προκύπτει από μία ψυχολογική κατάσταση. Άλλοτε είναι φοβία, άλλοτε ανασφάλεια, άλλοτε απώλεια. Αλλά δεν την αντιλαμβανόμαστε αμέσως. Η ταυτότητα της επιθυμίας που θα προκύψει, είναι  ο οδηγός μας για τις αντιδράσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με τους άλλους και γεγονότα που μας προκαλούν. Μπορεί να λειτουργούμε με πάθος σε κάθε μας εκδήλωση, κυρίως όταν αυτή έχει σχέση ή προκαλείται από κάποιον άλλο. Αφορά μία ερωτική ένωση, ένα οικονομικό ζήτημα που μας προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα, μία απώλεια προσώπου που κοστίζει ακριβά για μας. Κάθε τι που εκλαμβάνουμε ως εμπειρία είναι δυνατό, είναι έντονα συγκινησιακό, είναι μοναδικό για μας. Στην ουσία, το βιώνουμε ως μοναδικό.
Η κρίση έρχεται για το ζώδιο αυτό, όταν θεωρήσουμε πως χάνουμε την μοναδική μας χαρά, ικανοποίηση, ευτυχία και πληρότητα. Πρέπει να μάθουμε να ξεπερνάμε την απώλεια. Η συνειδητοποίηση θα έρθει μέσα από την αναγέννηση και την δύναμη να προχωρήσουμε σε μία νέα κατάσταση ζωής. Ο έρωτας γίνεται τρόπος επιβεβαίωσης της ύπαρξης. Όταν χάσουμε την σπίθα του, χάνουμε την ταυτότητα της ύπαρξής μας. Ας μην το ξεχνάμε. Ακόμη και όταν υπάρξει απώλεια, ας προχωρήσουμε παρακάτω.
Ας μην πενθούμε αυτό που τελείωσε, αλλά ας αναζητήσουμε νέα ερωτικά στοιχεία στη ζωή μας.
Τοξότηςz sagittarius
Με τον Ήλιο μας ή τον ωροσκόπο μας στον Τοξότη, είναι αρκετά δύσκολο να παραμείνουμε σε ένα μόνο χώρο, τόπο, ή πεδίο δράσης. Ο Τοξότης είναι το ζώδιο της διαρκούς αναζήτησης. Μέσα σ’ αυτή την επίδραση έχουμε λοιπόν το σπάσιμο των συνόρων και των περιορισμών. Θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά δίχως συγκεκριμένο πρόγραμμα, δίχως την ανάγκη να ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι που έχουν χαράξει άλλοι, με τον παραδοσιακό τρόπο. Ερευνάμε και αναζητάμε εμπειρίες ύπαρξης σε ένα πνευματικό επίπεδο. Η ανάπτυξη της σκέψης παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Πρόκειται για τις ερωτήσεις που θέτουμε και τις απαντήσεις που προσπαθούμε να δώσουμε. Οι μηχανισμοί άμυνας είναι για μας η μετακίνηση, το ταξίδι, οι νέοι χώροι. Διώχνουμε τα φαντάσματα του χθες που μας παιδεύουν και ανακαλύπτουμε στην εκπαίδευση μία λύση. Γι’ αυτό και μέσα στον πρόγραμμα της ζωής μας έρχεται η φυγή.
Η κρίση ταυτότητας θα έρθει όταν πρέπει ή έχουμε παραμείνει αρκετά στατικοί, σταθεροί σε κάποιο τομέα μας. Αν η ανάγκη, η αμέλεια ή κάποια εμπόδια, δεν επέτρεψαν να βρούμε απαντήσεις σε απορίες μας. Τότε θα είναι αρκετά δύσκολο να αφήσουμε κατά μέρος την φυσική αισιοδοξία και την αναβλητικότητα.
Ας δώσουμε τη λύση μέσα από σκέψη και ωριμότητα, αποφεύγοντας την φυγή.
Αιγόκερωςz capricorn
Ο Αιγόκερως είναι ένα ζώδιο που συνηθίζει να κρίνει αυστηρά τον εαυτό του και τους άλλους. Κατέχει παραδοσιακά τη γνώση όλων των προηγούμενων ζωδίων. Δηλαδή, το αποφασιστικό πνεύμα του Κριού, την δυναμική του Ταύρου, τον πειραματισμό των Διδύμων, την δίψα της Δημιουργίας από τον Καρκίνο, την δημιουργικότητα από τον Λέοντα, την λογική ταξινόμηση της Παρθένου, την εικόνα του «άλλου» από τον Ζυγό, το πάθος από τον Σκορπιό, την ανάγκη της γνώσης από τον Τοξότη. Πρόκειται για ένα βαρύ κληροδότημα. Γι’ αυτό στο ζώδιο αυτό αισθανόμαστε κόπωση, ευθύνες, περιορισμό, θλίψη και μελαγχολία. Αν και κοινωνικοί, παραμένουμε μακριά από τους άλλους. Κληρονομώντας τη γνώση και την συσσωρευμένη εμπειρία, εκπροσωπούμε το κοινωνικό σύνολο. Αλλά συχνά νοιώθουμε μόνοι. Μία εσωτερική ερημιά συνοδεύει τη ζωή μας, ακόμη κι αν είμαστε αξιοπρόσεκτοι για το έργο μας. Το μονοπάτι φαίνεται ανηφορικό και μοναχικό, συχνά από επιλογές μας.
Η κρίση ταυτότητας έρχεται, όταν θέλουμε να συνυπάρχει η εξωτερική επιτυχία και η εσωτερική. Δύσκολα συνδυάζονται οι δύο αυτές τάσεις. Η εξωτερική επιτυχία απαιτεί σκληρότητα, δυσκαμψία, κυριαρχία και επιβολή στο κοινωνικό σύνολο. Η εσωτερική επιτυχία απαιτεί σύνεση, πειθαρχία, υπομονή, διακριτικότητα. Φυσικά μπορούμε να ανέβουμε στην κορυφή. Μοιάζει με την αναζήτηση του Άγιου Δισκοπότηρου στον μύθο του βασιλιά Αρθούρου. Περνώντας από την εσωτερική μας ερημιά, θα φθάσουμε στον ανώτερο σκοπό μας. Γιατί η πληρότητα είναι ένα μονοπάτι που θα διαβούμε όλοι μόνοι.
Όταν το κατανοήσουμε αυτό, τότε θα έχουμε ήδη διανύσει την μισή απόσταση προς αυτή!
Υδροχόοςz aquarius
Κρόνιο ζώδιο κι αυτό όπως ο Αιγόκερως, αλλά αντιτίθεται σε κάποια πεδία δράσης προς την συντήρηση. Θέλει την αλλαγή, απαιτεί καινοτομίες, ωστόσο περιέχει και τα στοιχεία του Κρόνου. Η εκάστοτε αλλαγή θέλει μία στερεά βάση. Και για να αγκαλιάσουμε τον κόσμο –κάτι που απαιτεί ο Υδροχόος ως ζώδιο και ως ωροσκόπος- είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε γερές βάσεις. Το στοιχείο του Κρόνου λοιπόν (παραδοσιακός κυβερνήτης) είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για να μπορέσουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες. Η εμπειρία, η γνώση, η βάση, θα θεμελιώσουν την γέφυρα προς άλλους δρόμους…Η πορεία της μετάβασης, θα είναι μία πορεία δίχως άλλες καθυστερήσεις. Ο Υδροχόος φέρνει και απαιτεί την αλλαγή ανατρέποντας ισορροπίες. Εκεί που όλα τελειώνουν και παγιώνονται με τον Αιγόκερω, στον Υδροχόο, όλα ανατρέπονται και διαφοροποιούνται. Η ιδιαιτερότητα για όσους έχουμε τον Υδροχόο στο ζώδιο ή στον ωροσκόπο, είναι πως υποσχόμαστε πολλά τα οποία δεν θα προλάβουμε να πραγματοποιήσουμε, ενώ από διορατικότητα μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε ένα μέλλον αρκετά μακρινό. Μοιάζει σαν να είμαστε ανάμεσα στη γη και στον ουρανό, ανάμεσα στο ανθρώπινο και στο θείο.
Η κρίση ταυτότητας έρχεται όταν πρέπει να εξηγήσουμε αυτό που είναι αντιληπτό διορατικά, αλλά δεν έχει αποδείξεις στην παρόντα χρόνο.  Οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν και συχνά αμφιβάλλουν. Τότε μπορεί να βγει ένας εγωισμός εκ μέρους μας. Ο κίνδυνος είναι να φθάσουμε στην έπαρση της γνώσης. Κι αυτό δεν είναι δύσκολο, καθώς γνωρίζουμε πως έχουμε δίκιο.
Αλλά είναι νωρίς για να αποδειχθεί και δεν είναι σωστό να αναπτύσσουμε εγωισμό για τη γνώση ή αντίληψή μας.
Ιχθείςz pisces
Οι Ιχθείς είναι ένα ευάλωτο, ευαίσθητο, δεκτικό και ασταθές ζώδιο. Εύκολα απορροφούν τις δονήσεις του περιβάλλοντος, εύκολα παρασύρονται από τις καταστάσεις της ζωής, αλλά και προοδεύουν ανάλογα με την εσωτερική τους διάθεση. Αν έχουμε λοιπόν γεννηθεί με τον Ήλιο ή τον ωροσκόπο στους Ιχθείς, θα έχουμε μία διαφορετική διάθεση από τα υπόλοιπα ζώδια. Ό,τι κρύβει σαν συνθετικό τη λέξη «μετά» θα μπορούσε να ταιριάζει στο ζώδιό μας: μεταφορά, μεταφυσική, μετατροπή, μεταψυχική εμπειρία… Με τους Ιχθείς είμαστε παράδοξοι, προσιτοί και ασαφείς παράλληλα, γοητευτικοί και απόμακροι συχνά. Δεν υπάρχει ένα σαφές «ναι» και «όχι». Δεν υπάρχει πάντα η ανάγκη να πατήσουμε γερά στη γη. Αντίθετα κολυμπάμε σε καταστάσεις συγκινησιακές και μη, κολυμπάμε άλλοτε στον αφρό, στην επιφάνεια των συναισθημάτων, κι άλλοτε βυθιζόμαστε.
Η κρίση ταυτότητας συμβαίνει όταν πρέπει να δώσουμε μορφή στο όραμα, στην έμπνευση, στην ιδέα. Περισσότερο στραμμένοι σε άλλους κόσμους, από τον γήινο, θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε συλλάβει, νοιώσει, ονειρευτεί. Πώς να γειώσουμε το ασύλληπτο, πώς να ενταχθούμε στην πεζή πραγματικότητα, όταν είμαστε ταξιδιώτες του απείρου; Ωστόσο, η ζωή μας υποχρεώνει να είμαστε με τα πόδια στη γη και με τον νου στα άστρα…
Δύσκολο έργο, αλλά πολύ παραγωγικό, όταν το κατορθώσουμε. Μία αλχημιστική μετατροπή μας περιμένει. Αρκεί να μην εξαπατάμε τον ίδιο μας τον εαυτό!
Λίλιαν Σίμου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια