Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η μυθολογία του Ζυγού

Ζυγός
Ο Δίας, αν και ανιψιός της, πλάνεψε τη νεαρή γυναίκα του Κινύρα, την Μύρρα. 

Η τελευταία πρέπει να εγκαταλείψει την οικογενειακή της εστία. Περιμένει ωστόσο παιδί. Κόντευε πια να φτάσει στην Αραβία, όταν την λυπήθηκαν οι θεοί του Ολύμπου για να την γλιτώσουν από την καταδίκη της, την μεταμόρφωσαν σε συστάδα βαλδαμοδέντρων, το φυτό από το οποίο παίρνουμε το εξαίσιο αυτό άρωμα, το μύρο. Όταν έφτασε η ώρα της γέννας μισάνοιξαν οι θάμνοι και πρόβαλλε το παιδί. Το πήραν αμέσως οι Νύμφες, οι χαριτωμένοι κάτοικοι των δασών, οι οποίες και ανέλαβαν την ανατροφή του. Από τότε, όποιος γεννηθεί στον Ζυγό απολαμβάνει την εύνοια της φύσης. Το παιδί αυτό ονομάστηκε Άδωνης, ήταν μάλιστα τόσο όμορφο όπου και τον ερωτεύτηκε η Αφροδίτη και εγκατάλειψε για χάρη του την διαμονή της στα Κύθηρα. Έζησε για κάποιο διάστημα τον τέλειο έρωτα με τον νεαρό κυνηγό στα όρη του Λιβάνου. Τους είδε όμως ο Απόλλωνας και ειδοποίησε τον Άρη. Ο Άρης χύθηκε κατόπι τους. Η Άρτεμις ειδοποίησε την Αφροδίτη, η οποία όμως επέμεινε να κρατήσει κοντά της τον Άδωνη. Κάποια στιγμή ωστόσο ο νέος διέφυγε και βάλθηκε να κυνηγά ένα αγριογούρουνο, που στην πραγματικότητα ήταν ο θεός Άρης μεταμορφωμένος. Το αγριογούρουνο τον άφησε να το καταδιώκει ένα διάστημα μα κάποια στιγμή, στράφηκε και τον σκότωσε. Η Αφροδίτη, όταν ανακάλυψε το σώμα του αγαπημένου της έκλαψε πικρά. Τα δάκρυα των θεών όμως, είναι πολύτιμα : τα δικά της, μόλις ακούμπησαν στο χώμα έγινανλουλούδια, ανεμώνες.

Στο μεταξύ, ο Άδωνης έφτασε στον άδη, την κατοικία των νεκρών. Εκεί συνάντησε την Περσεφόνη, την ερωτεύτηκε, ενώ η Αφροδίτη διαμαρτυρόταν έντονα στον Δία για το φόνο του αγαπημένου της. Και έτσι ο Ζεύς αποφάσισε : έξι μήνες του χρόνου θα τους περνούσε ο Άδωνης με την Αφροδίτη και τους υπόλοιπους έξι στον Άδη με την Περσεφόνη. Γι’ αυτό και η εμφάνιση του ζωδίου του Ζυγού στον ουρανό υποδηλώνει το τέλος της όμορφης εποχής της αγάπης του Άδωνη και της Αφροδίτης, και την κάθοδο του ωραίου νέου στον Κάτω Κόσμο. Μαζί του μαραίνονται και οι χαρές της φύσης.

Όσο για το όνομα και το σύμβολο του ζωδίου, ερμηνεύονται επίσης και από τον μύθο, τον σχετικό με την Θέμιδα. Κόρη της Titee και του Ουρανού, ήταν αδερφή του Κρόνου και θεία του Δία. Ο τελευταίος, την ανάγκασε να ενωθεί μαζί του και της χάρισε τρία παιδιά : την Ειρήνη, την Ισότητα και το Νόμο. Μπορούμε να πούμε (προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τον μύθο) ότι αυτά τα τρία παιδιά αποτελούν τα πρωτεύοντα χαρακτηριστικά όσων γεννήθηκαν στο ζώδιο του Ζυγού.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια