Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πείραμα πείνας στην Αμερική του ’40

Κατά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο αμερικανοί ερευνητές κράτησαν νηστικούς επί 6 μήνες εθελοντές στα πλαίσια μιας περίεργης έρευνας για την πείνα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το BBC News στον Β” Παγκόσμιο ο αρνητές συνείδησης, άνδρες οι οποίοι αρνήθηκαν να πάνε στον πόλεμο για θρησκευτικούς λόγους ή φιλοσοφικούς, δέχτηκαν προτάσεις να υπηρετήσουν την πατρίδα με άλλο τρόπο.
Το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα ξεκίνησε καμπάνια επιστράτευσης εθελοντών για μια έρευνα σχετικά με την πείνα και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τα θύματά της πείνας. 
Εκατοντάδες άνδρες ενεγράφησαν και 36 επελέγησαν και άρχισαν το πείραμα τον Νοέμβριο του 1944.
Μετά από μια κανονική δίαιτα 3 μηνών, οι ερευνητές άρχισαν να τους στερούν τα τρόφιμα, με όριο τις 1.800 θερμίδες την ημέρα, χωρίς κρέας, όπως η πλειοψηφία των κατοίκων στην Ευρώπη, ώστε να χάσουν το 35% του βάρους τους.
«Το μενού ήταν αυστηρό: στους 6 μήνες που οι άνδρες πεινούσαν έπρεπε να περπατούν 36 χλμ την εβδομάδα και να δαπανούν καθημερινά 1.000 θερμίδες περισσότερες από ό,τι ελάμβαναν» γράφει το BBC και περιγράφει τα σωματικά και ψυχολογικά αποτελέσματα στους εθελοντές.
Το σάιτ io9 που αφιερώνει επίσης ένα άρθρο για το εν λόγω πείραμα, γράφει:«Αρχικά οι εθελοντές παραπονούνταν για την πείνα που ένιωθαν, για απώλεια συγκέντρωσης και έλλειψη κριτικής σκέψης.
Πολλοί μπήκαν στο νοσοκομείο με ψυχιατριακά προβλήματα. Αλλοι αυτοακρωτηριάστηκαν ».
Ακόμη και σήμερα αυτό το πείραμα παραμένει πρότυπο για τους ερευνητές στα θέματα διατροφής και διατροφικών ασθενειών, γράφει το BBC.
Αρκετοί από τους εθελοντές του πειράματος δήλωσαν πολλά χρόνια αργότερα ότι ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έκαναν στη ζωή τους, ότι ήταν χαρούμενοι που τα κατάφεραν και ότι θα το ξανάκαναν αν χρειαζόταν.
Δύο αρνητές συνείδησης που έκαναν το πείραμα στις 30 Ιουλίου 1945,
Περιοδικό Life Wallace Kirkland/Time Life Pictures/Getty Images via The Journal of Nutrition

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια