Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Rio de Janeiro - Ρίο ντε Τζανέιρο

Φιλήδονο και ανατρεπτικό
Το ασπρόμαυρο πεζοδρόμιο της ξακουστής Κοπακαμπάνα είναι σήμα κατατεθέν της πόλης. Οπως άσπρη και μαύρη είναι η ζωή εδώ. Σύμβολο φυγής το Ρίο φαντάζει με επίγειο παράδεισο, όπου οι ηδονές προσφέρονται απλόχερα στην αμμουδιά, στο γρασίδι του Μαρακανά, στα στέκια της σάμπα και στο ξεφάντωμα του διασημότερου Καρναβαλιού στον κόσμο. Η άλλη όμως πλευρά του νομίσματος κρύβει εξαθλίωση και αιματηρές συγκρούσεις στις φαβέλες. Ενα σκοτεινό κομμάτι που συμπληρώνει την εικόνα μίας από τις συναρπαστικότερες γωνιές του πλανήτη
Συνυφασμένη με το Ρίο,
η χιλιοτραγουδισμένη παραλία της Κοπακαμπάνα
απλώνει τη χρυσή αμμουδιά της μπροστά σε μια σειρά πολυτελών ξενοδοχείων 
Το στέκι του διεθνούς τζετ-σετ και πρώην πρωτεύουσα της Βραζιλίας πλαισιώνεται από 37 αμμουδιές μπροστά στον Ατλαντικό και απότομους, καταπράσινους λόφους. Το Ρίο είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο, με πάνω από 25.000 ανθρώπους να συνωστίζονται σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο!
Είναι και η πόλη των αντιθέσεων, μια και δίπλα στα λαμπερά σαλόνια των ξενοδοχείων, τις πολύβουες αίθουσες των κλαμπ, τις ηλιοκαμένες φιγούρες στις πλαζ και το ατελείωτο γλέντι, κρύβεται μια θλιβερή αλήθεια. Το 1/3 του πληθυσμού της ζει στους λόφους γύρω από τις παραλίες και το κέντρο, στις λεγόμενες φαβέλες, τις παράγκες από κοκκινότουβλα και τσίγκο που φιλοξενούν μια κοινωνία με δικούς της νόμους.
Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι ο Θεός είναι Καριόκας, δηλαδή κάτοικος του Ρίο. Ακόμα ίσως πιστεύουν ότι η τεράστια αγκαλιά του πασίγνωστου αγάλματος του Χριστού τούς προστατεύει.
Γι’ αυτό ακόμα κι όταν χύνεται αίμα, όπως σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τις συμμορίες ναρκωτικών, ακόμα κι όταν στις φτωχογειτονιές τα παιδιά των συμμοριών αλληλοεξοντώνονται, υπάρχει ελπίδα.
Στην παραγκούπολη οι νέοι ελπίζουν: Οι πανέμορφες μουλάτες να βρεθεί ένας ατζέντης που θα ανακαλύψει στο πρόσωπό τους την επόμενη Ζιζέλ και τα νεαρά αγόρια να κάνουν καριέρα στο ποδόσφαιρο ακολουθώντας τα βήματα θρύλων, σαν τον Πελέ. Σε όλο το Ρίο το χαμόγελο καλύπτει την ασχήμια και η σάμπα διώχνει την αδικία.
Δίπλα στην 4,5 χιλιομέτρων αμμουδιά της Κοπακαμπάνα, 
στον χαρακτηριστικό πεζόδρομο με τα ασπρόμαυρα σχέδια, 
τραβούν τα βλέμματα οι καλοσχηματισμένες μουλάτες
Η πολυφωτογραφημένη και πολυτραγουδισμένη παραλία της Κοπακαμπάνα, με τα 4,5 χιλιόμετρα αμμουδιάς και τους λόφους Pao de Acucar και Corcoνado, είναι το πιο τουριστικό σημείο του Ρίο. Το κομμάτι της «zona sul», του νότιου τμήματος της πόλης και των... πλουσίων, ξεχωρίζει εμφανώς από τη «zona norte», τη βιομηχανική και μολυσμένη πλευρά.
Ο φαρδύς παραλιακός πεζόδρομος, με τις καμπυλωτές μαυρόασπρες πλάκες, πλημμυρίζει από ποδηλάτες, joggers και σκέιτερ. Η αμμουδιά είναι γεμάτη από γυαλιστερά κορμιά, αγόρια που παίζουν βόλεϊ με τα πόδια και μικροπωλητές από τις φαβέλες.
Πολύχρωμα παρεό πωλούνται δίπλα σε κιόσκια που σερβίρουν κρύα cerveja (μπίρα), χυμό ζαχαροκάλαμου, καρύδα και κοκτέιλ καϊπιρίνια και πίσω από τους κοκκοφοίνικες, φιγουράρουν πολυτελή ξενοδοχεία.
Απολαύστε λοιπόν μια καϊπιρίνια και περπατήστε μέχρι το υπαίθριο παζάρι που στήνεται κάθε απόγευμα στη νησίδα της Αvenida Atlantica. Μόλις βραδιάσει, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε μια από τις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του κόσμου με μουσική για όλα τα γούστα - σάμπα, τζαζ, μπόσα νόβα, ρέγκε, ελεκτροσάμπα και μπόσα τζαζ. Κλαμπ σαν το πρώην πορνείο «Casa Rosa» και το «Rio Scenarium» προσφέρουν διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κάνοντας την επίσκεψη στο Ρίο εμπειρία ζωής.
Από τον λόφο «Κώνος από Ζάχαρη» ή «Pao de Acucar» 
διακρίνονται οι αμμουδερές ακτές πάνω στις οποίες χτίστηκε το Ρίο
O Κώνος από ζάχαρη και ο Καμπούρης
Από την Κοπακαμπάνα εύκολα φτάνει κανείς στο φρούριό της και στις γειτονικές παραλίες της Ιπανέμα και Λεμπλόν. Οι πλουσιότεροι κάτοικοι της πόλης συχνάζουν στα εκλεπτυσμένα εστιατόρια, τα νυχτερινά μαγαζιά και τις σινιέ μπουτίκ της Ιπανέμα μετατρέποντάς την σε ένα ζωντανό, με έντονους νυχτερινούς ρυθμούς στέκι του Ρίο. Κοντά της βρίσκεται η γραφική λίμνη Lagοα Rodrigo de Freitas αλλά και η όαση του Βοτανικού Κήπου όπου φύονται 5.000 είδη τροπικών φυτών.
Τι είναι εκείνο όμως που κάνει το Ρίο ντε Τζανέιρο μία από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου; Η απάντηση είναι εύκολη. Αρκεί να ανεβεί κανείς στον γρανιτένιο όγκο Pao de Acucar, τον «Κώνο από Ζάχαρη» όπως είναι γνωστός.
Το τελεφερίκ περνά πάνω από τον κόλπο Guanabara με τις δαντελωτές ακτές που σε συνδυασμό με τους απότομους καλυμμένους με ένα παχύ πράσινο χαλί λόφους, φτιάχνουν ένα συναρπαστικό σκηνικό.
Γυαλιστερά κορμιά φιγουράρουν από νωρίς το πρωί στην παραλία της Κοπακαμπάνα. 
Από νωρίς ξεκινούν και οι περιπολίες της αστυνομίας με ελικόπτερο
Φτάνοντας στην κορυφή (396 μέτρα), το θέαμα γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικό αφού στον ορίζοντα δεσπόζει το σύμβολο του Ρίο, το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή που στέκεται στην κορυφή του λόφου Corcovado.
Το Corcovado («Καμπούρης») των 720 μέτρων, είναι κομμάτι του Parque Nacional da Tijuca και στην κορυφή του οδηγεί ασανσέρ. Το 38 μέτρων και 1.145 τόνων, άγαλμα του Cristo Redentor που είναι ορατό από κάθε γωνία της πόλης ορθώνεται πάνω από τους αλλεπάλληλους κόλπους και τις ακτές με τους ουρανοξύστες.
Τα ανοιχτά του χέρια δείχνουν αριστερά προς τη «zona norte» με το θρυλικό γήπεδο Μαρακανά και δεξιά προς τις παραλίες Κοπακαμπάνα και Ιπανέμα.
Ακολουθώντας την Avenida Rio Branco φτάνει κανείς στο εμπορικό και οικονομικό κέντρο του Ρίο όπου τα ψηλά κτίρια που στεγάζουν γραφεία συνυπάρχουν με τις μπαρόκ εκκλησίες και τα αποικιακά αρχοντικά. Οι μεγάλες πλατείες πλαισιώνονται από πλακόστρωτα δρομάκια και πολυσύχναστους πεζόδρομους.
Αξιοθέατα της περιοχής είναι τρία επιβλητικά κτίρια: το Centro Cultural do Banco do Brazil, το νεοκλασικού ρυθμού παλάτι που στεγάζει το Ιστορικό Μουσείο και το Αυτοκρατορικό Παλάτι του πορτογαλικού θρόνου. Αξιες επίσκεψης είναι και οι μπαρόκ εκκλησίες Sao Francisco και Igreja de Nsde Candelaria.
Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου, και όχι μόνο, 
θα πάνε για «προσκύνημα» στο θρυλικό γήπεδο Μαρακανά
Η περιήγηση μπορεί να συνεχιστεί στο προάστιο Sao Cristovao, όπου βρίσκεται η είσοδος του πάρκου Quinta da Boa Vista με το αυτοκρατορικό μέγαρο που στεγάζει το Εθνικό Μουσείο. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το ξακουστό γήπεδο Μαρακανά.
Το στάδιο που κατά καιρούς φιλοξένησε τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά αστέρια, ανάμεσά τους τον Πελέ, που εδώ πέτυχε το 1.000ό του γκολ και έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι στο πρωτάθλημα το 1971, αλλά και άλλα διάσημα ονόματα όπως τον Σινάτρα, τους Ρόλινγκ Στόουνς και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’ για τον οποίο συγκεντρώθηκαν 220.000 άτομα.
Αν Βραζιλία σημαίνει ποδόσφαιρο όμως, Ρίο σημαίνει Καρναβάλι. Οι ξέφρενες παγανιστικές γιορτές του καλύτερου καρναβαλιού του κόσμου αποτελούν πηγή ζωής για τους Βραζιλιάνους.
Τα Σαββατοκύριακα, πριν και κατά τη διάρκειά του, βγαίνουν στον δρόμο χορεύοντας στους ρυθμούς που παίζουν μπάντες σαν τη φημισμένη Banda de Ipa-nema.
Ερωτικές εκδηλώσεις στήνονται στον δρόμο τη στιγμή που το Copacabana Palace οργανώνει σικάτα πάρτι. Η κεντρική όμως γιορτή -γίνεται 46 μέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα- εξελίσσεται στο ειδικά διαμορφωμένο Sambodromo.
Απαραίτητη θεωρείται η ανάβαση στον λόφο «Pao de Acucar» με τελεφερίκ, 
αφού μοιάζει με πτήση πάνω από την πόλη
Αξίζει να βρεθείτε εδώ όπου οι 14 καλύτερες σχολές σάμπα παρελαύνουν μπροστά σε χιλιάδες θεατές. Οι παρελάσεις ξεκινούν πανηγυρικά για να καταλήξουν σε... παραλήρημα. Τα 200 έως 400 τύμπανα δίνουν τον ρυθμό και προσφέρουν μία από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της ζωής σας.

ΦΑΓΗΤΟ
Δοκιμάστε γεύσεις από τους μικροπωλητές της παραλιακής, κρέας στις «churras?carias», τοπική κουζίνα σε μπιστρό, διεθνείς γεύσεις στα πολυτελή ξενοδοχεία. Γευτείτε στα «juice bars botecos» ένα σάντουιτς ή το πιάτο της ημέρας. Φάτε με το ζύγι σε ειδικά εστιατόρια που ζυγίζουν το πιάτο σας. Απολαύστε τηγανητό κοτόπουλο με καρύδα ή τυρί και τα πιάτα «pratos feitos» που περιλαμβάνουν κρέας, φασόλια και ρύζι. Οικονομική λύση είναι η αλυσίδα «Sindicato do Chopp» και τα εστιατόρια «galetos» που ψήνουν κρέας και κοτόπουλο μπροστά σας. Πιείτε φρέσκους χυμούς ζαχαροκάλαμου και καρύδας, με ή χωρίς αλκοόλ. Στην Ιπανέμα θα φάτε θαλασσινά με καρύδα στο «Yemanja», ενώ στο «Gula Gula» κρεατικά, βραζιλιάνικα πιάτα και μους σοκολάτας. Για υψηλή κουζίνα ξεχωρίζουν το διάσημο «Satyricon» για τα θαλασσινά του και το ατμοσφαιρικό «Αntiquarius» για το αγριογούρουνό του. Στην Κοπακαμπάνα θα φάτε με το ζύγι στο «Temperarte», στο «Siri Mole &Cia» θα δοκιμάσετε γαριδοκροκέτες και καβουρόσουπα ενώ εξαιρετικά κρεατικά, θαλασσινά και σαλάτες σερβίρονται στο «Marius». Πολύ «in» είναι το ιταλικό εστιατόριο «Cipriani» του πολυτελούς ξενοδοχείου Copacabana.
Σύμβολο του Ρίο, το μεγαλειώδες άγαλμα του «Cristo Redentor». 
Με 38 μ. ύψος είναι ορατό από παντού, 
ενώ τα ανοιχτά του χέρια δείχνουν αριστερά προς τη «zona norte» (βόρεια ζώνη) 
και δεξιά προς τις παραλίες
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΙΠΑΝΕΜΑ - ΛΕΜΠΛΟΝ
«Caesar Park» (00 55 2525 2525, www.caesar-park.com ).Το καλύτερο ξενοδοχείο της περιοχής.
«Sol Ipanema» (00 55 2525 8484, www.solipanema.com). Με μοντέρνα δωμάτια και μπάνια.

ΚΟΠΑΚΑΜΠΑΝΑ
«Copacabana Palace» (00 55 2548 7070, www.copacabanapalace.com.br). Το ξενοδοχείο - σύμβολο της πόλης φιλοξενεί το διεθνές τζετ σετ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΡΑΣ - ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΓΕΙΤΗ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια