Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κρύβεται στο DNA των φιδιών η ελπίδα για παραπληγικούς ανθρώπους;

Μια τυχαία ανακάλυψη στα ποντίκια, οδήγησε σε μια σπουδαία ανακάλυψη στα φίδια και μπορεί να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από την παραλυσία, μετά από τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης! Ένα γονίδιο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα πως ευθύνεται για το μήκος των φιδιών κρύβει το κλειδί!Αναζητώντας εξήγηση στις περιπτώσεις ποντικιών με ασυνήθιστα μακρύ κορμό και κοντές ουρές, γενετιστές κατέφυγαν στην μελέτη του DNA των φιδιών. Κατόπιν μελέτης στην εξελικτική θεωρία των ερπετών, ανακάλυψαν πως τα φίδια εν αντιθέσει με τους μακρινά τους ξαδέλφια, έχουν ένα διαφορετικό γονίδιο το οποίο «κλειδώνει» στο αναπτυξιακό στάδιο επιμήκυνσης της σπονδυλικής στήλης για περισσότερο καιρό κατά την διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και τους δίνει το μακρύ μήκος.
Στα ερπετά, «Ο σχηματισμός των διαφορετικών μελών του σώματος λειτουργεί σαν ένα αγώνα μπρά-ντε-φερ μεταξύ τους. Χρειάζεται να σταματήσουν την δραστηριότητά τους τα γονίδια που ευθύνονται για τον σχηματισμό του κορμού, για να αναλάβουν δράση τα γονίδια που ευθύνονται για τον σχηματισμό της ουράς» εξηγεί η καθηγήτρια γενετικής Rita Aires, από το Instituto Gulbenkian de Ciencia (IGC) της Λισαβώνας.
Ωστόσο το Oct4 το εν λόγω απομονωμένο γονίδιο από το γονιδίωμα των φιδιών, προσκολλήθηκε κάποια στιγμή στην εξελικτική τους πορεία, λόγω άγνωστης ιδιομορφίας, σε ένα τμήμα του DNA που του επέτρεπε να παραμένει ενεργό για περισσότερο χρονικό διάστημα στα έμβρυα των φιδιών και αυτό τους έδινε σημαντικά μακρύτερο κορμό και κοντή ουρά
Η μελέτη και κατανόηση της λειτουργίας του μπορεί να ρίξει νέο φώς στην ανάπλαση της σπονδυλικής στήλης των ανθρώπων. Ενώ εξελίξεις στον τομέα της αναπλαστικής έχουν δείξει πως είναι δυνατόν να αναταχθούν βλάβες των νεύρων στους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης σε κάποιο βαθμό, η ανάπλαση ιστών κατά μήκος ενός σπασίματος και η «επανασύνδεση» των νεύρων παραμένει ακόμα αδύνατη. «Ξεκλειδώνοντας» όμως τον τρόπο λειτουργίας των γενετικών στοιχείων του Oct4, που πυροδοτεί την ανάπτυξη κυττάρων στην περιοχή αυτή του κορμού των φιδιών, μπορεί να έχει βρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.
Ο  επικεφαλής της μελέτης  Dr Moises Mallo, από το IGC δήλωσε πως ήδη έχουν εντοπίσει έναν σημαντικό παράγοντα που επιτρέπει τον σχεδιασμό της επιμηκυνσης του κορμού, όσο παραμένει ενεργός.«Τώρα θα διερευνήσουμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γονίδιο και το το τμήμα του DNA που διατηρεί αυτήν την ιδιότητα, προσπαθώντας να αναγεννήσουμε την σπονδυλική στήλη σε περίπτωση τραυματισμών».
Μπορεί ενα μυστικό κρυμμένο βαθιά στην εξελικτική πορεία των φιδιών να φανεί σωτήριο για εκατομμύρια τραυματισμένους ανθρώπους με μικρές ή σημαντικές βλάβες στην σπονδυλική τους στήλη; Η επιστήμη πιστεύει πως ναι και αναζητά τις απαντήσεις. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η συντήρηση του ζωϊκού βασιλείου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συντήρηση του ανθρωπίνου είδους.
Δείτε το video:

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια