Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο Κύκλος Ουρανού – Πλούτωνα και οι Πολιτικές Ανατροπές στην Ελλάδα

Στην αστρολογία όταν αναφερόμαστε σε κύκλο δυο πλανητών εννοούμε το διάστημα από μία σύνοδο τους μέχρι την επόμενη. Ένας τέτοιος κύκλος χωρίζεται σε 4 βασικά διαστήματα, όπως αυτά ορίζονται από τη σύνοδο, το πρώτο τετράγωνο, την αντίθεση και το τελευταίο τετράγωνο που θα σχηματίσουν οι δύο πλανήτες μέχρι την επόμενη σύνοδο τους. Η διάρκεια τους μπορεί να είναι από ένα περίπου μήνα (Ήλιος – Σελήνη) μέχρι σχεδόν 500 χρόνια (Ποσειδώνας – Πλούτωνας).
Οι κύκλοι των εξωκρόνιων πλανητών έχουν διάρκεια πολλές δεκαετίες ή και αιώνες, ορίζοντας έτσι σημαντικές ιστορικές περιόδους. Στο άρθρο αυτό θα μελετήσουμε τον κύκλο του Ουρανού με τον Πλούτωνα που διαρκεί από 111 έως 143 χρόνια (το διάστημα δεν είναι σταθερό λόγω της ιδιαίτερα έκκεντρης περιστροφής του Πλούτωνα) με αναφορά στα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας που συνέπεσαν με τα κρίσιμα σημεία του κύκλου.
Η επιλογή του συγκεκριμένου κύκλου δεν είναι τυχαία αφού στις μέρες μας ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το πρώτο τετράγωνο του κύκλου που ξεκίνησε με τη σύνοδο των δύο πλανητών στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Η γνώση της ιστορίας ή, αν θέλετε, της επίδρασης του κύκλου αυτού στην Ελλάδα, μπορεί να μας φωτίσει λίγο παραπάνω σχετικά με το τι να περιμένουμε.
Τώρα θα μελετήσούμε έναν κύκλο που αφορά όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη αναφορά όμως στο ωροσκόπιο της Ελλάδας, έτσι ώστε το γενικό να εξειδικευτεί στην περίπτωση μας.

Ουρανός και Πλούτωνας στο Ωροσκόπιο της Ελλάδας
Πριν μιλήσουμε όμως για τον κύκλο των δύο πλανητών, θα πρέπει να αναφερθούμε στη θέση και το ρόλο τους στο Ωροσκόπιο της Ελλάδας, που με ημερομηνία ίδρυσης 3/2/1830 είναι το ακόλουθο
Στην πολιτική αστρολογία ο Ουρανός έχει συνδεθεί με επαναστάσεις και γενικώς κάθε τι που προξενεί αναστάτωση σ΄ ένα κράτος (πόλεμοι, απεργίες, πολιτικές διαφωνίες κλπ). Ακόμα δείχνει τη στάση του έθνους απέναντι στην αλλαγή και το πόσο πρωτοποριακή είναι μια κοινωνία. Επίσης θεωρείται ότι η βαριά βιομηχανία και οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται κάτω από την επίδραση του Ουρανού.
Ο Ουρανός λοιπόν είναι ο μοναδικός πλανήτης σε κυριαρχία στο γενέθλιο χάρτη της Ελλάδας, βρίσκεται δηλαδή στο δικό του ζώδιο, τον Υδροχόο, στον 9ο οίκο (οι σχέσεις με άλλες χώρες, τα μέσα επικοινωνίας μαζί τους, η φιλοσοφία, η θρησκεία, η ανώτερη εκπαίδευση σαν περιοχές διεύρυνσης της γνώσης και του πνεύματος, η νομοθεσία και τα νομοθετικά σώματα σαν αντιπροσωπευτικά των κοινά αποδεκτών αξιών της κοινωνίας) και σε σύνοδο με το Μεσουράνημα. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι κυβερνάει τον 10ο οίκο (το κύρος του κράτους, τα ιδανικά που προσπαθεί να καλλιεργήσει ώστε να κερδίσει τη θέση που του αρμόζει, η ιδέα που έχουν τα άλλα κράτη γι’ αυτό αλλά ακόμα και η κυβέρνηση και άρχουσα τάξη του κράτους) και συμμετέχει στην αντίθεση κατά μήκος του άξονα MC-IC σχηματίζοντας σύνοδο με τον Ήλιο και αντίθεση με τον Κρόνο.
Με τόσο ισχυρή τη θέση του Ουρανού στο Ωροσκόπιο της χώρας, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι Έλληνες σαν έθνος έχουμε ανήσυχο πνεύμα που αγαπάει την πρωτοτυπία και την αλλαγή. Επίσης μας αρέσει να αμφισβητούμε τους πάντες και κυρίως τους εαυτούς μας, όντας μονίμως ανικανοποίητοι με την υπάρχουσα κατάσταση. Η στάση αυτή μπορεί να εκφραστεί εποικοδομητικά στο χώρο του πνεύματος και της φιλοσοφίας όπου η αμφισβήτηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει δημιουργία, ωστόσο δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις με άλλα κράτη αφού δυσκολευόμαστε να βρούμε κοινά σημεία επαφής και να ταιριάξουμε την απαίτηση για ρεαλιστική προσέγγιση με την επιθυμία για έναν κόσμο ιδανικό. Όσο για τη σχέση του Ουρανού με βαριά βιομηχανία / νέες τεχνολογίες δεν φαίνεται να έχει επαληθευτεί στην Ελλάδα, ίσως λόγω της έμφασης του χάρτη στο Αέρινο στοιχείο (Ήλιος, Σελήνη, Ωροσκόπος & Μεσουράνημα σε Δίδυμους και Υδροχόο) που μας κάνει πολύ θεωρητικούς.
Στην πολιτική αστρολογία ο Πλούτωνας αντιπροσωπεύει όλα όσα είναι κρυφά και μυστικά σε μια κοινωνία, είναι κατά κάποιο τρόπο η σκιά της κοινωνίας. Αυτό περιλαμβάνει τους εργάτες υπονόμων, αρχαιολόγους αλλά και τη μυστική αστυνομία, οργανωμένο έγκλημα κλπ. Με μια ευρύτερη έννοια ο Πλούτωνας δείχνει τις δυνατότητες αναγέννησης μιας κοινωνίας, μέσα από μια διαδικασία επίπονη και συχνά βίαιη όπου το παλιό πεθαίνει και μετασχηματίζεται σε νέα ζωή. Στο Ωροσκόπιο της Ελλάδας βρίσκεται στον 11ο οίκο (η περιοχή του νομοθετικού σώματος – κοινοβουλίου, της τοπικής διοίκησης, των φιλικών ξένων κρατών αλλά και των ελπίδων, φιλοδοξιών και ιδανικών του έθνους) και το ζώδιο του Κριού.
Κάθε πλανήτης στο ζώδιο του Κριού κερδίζει σε ζωτικότητα και δράση, ωστόσο όταν η υπερδραστηριότητα αυτή αφορά στη σκοτεινή δύναμη του Πλούτωνα, τα πράγματα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα αφού η δράση μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή και η δυνατότητα της αναγέννησης εξασφαλίζει την συνέχιση όχι όμως και τη διάρκεια αφού αναγκάζεται κάποιος να κάνει συνέχεια μια καινούργια αρχή. Έτσι ο συνδυασμός αυτός δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός αν αυτό που ενδιαφέρει είναι η σταθερή πρόοδος, είναι όμως εξαιρετικά επιτυχής όσο αναφορά στην αμφισβήτηση και ανατροπή αυτού που είχε καθιερωθεί από προηγούμενες γενιές, κυβερνήσεις κλπ.
Βλέπουμε ότι Ουρανός και Πλούτωνας «δραστηριοποιούνται» στον 9ο, 10ο και 11ο οίκο επηρεάζοντας άμεσα τα ιδανικά του κράτους, την κυβέρνηση, το πολίτευμα και τις διεθνείς σχέσεις του. Από τη φύση των πλανητών αλλά και τη θέση τους σε ιδιαίτερα εξωστρεφή ζώδια, μπορούμε να περιμένουμε σημαντικές ανατροπές στους τομείς αυτούς κάθε φορά που σχηματίζουν μια δυναμική όψη. Η επίδρασή τους στην Ελλάδα θα είναι φυσικά πιο έντονη κάθε φορά που εκτός από την μεταξύ τους όψη βρίσκονται σε επαφή και με κάποιο σημείο του γενέθλιου χάρτη της χώρας.
Ας δούμε λοιπόν τις σημαντικότερες φάσεις του κύκλου των δυο αυτών πλανητών σε συνδυασμό με σύντομη αναφορά στα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Η περίοδοι που αναφέρεται αντιστοιχούν στο διάστημα όπου η όψη των δύο πλανητών ήταν ακριβείας.
Ο Κύκλος Ουρανού – Πλούτωνα στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία
1820 – 21 Τελευταίο Τετράγωνο Ουρανού – Πλούτωνα
Σημείο σταθμός της νεότερης ελληνικής ιστορίας είναι βέβαια η επανάσταση του 1821. Τη διετία 1820-21 Ουρανός και Πλούτωνας σχημάτισαν πέντε φορές τετράγωνο ακριβείας με τον Ουρανό στο τέλος του Τοξότη και τον Πλούτωνα στο τέλος των Ιχθύων. Επίσης ο Ποσειδώνας βρίσκονταν σε σύνοδο με τον Ουρανό δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα έντονο σχηματισμό των τριών αργών πλανητών. Δυο μεγάλοι κύκλοι (Ποσειδώνας – Πλούτωνας και Ουρανός – Πλούτωνας) έκλειναν μπαίνοντας στην τελευταία τους φάση και ένας μεγάλος κύκλος (Ουρανός – Ποσειδώνας) ξεκινούσε. Όλη η Ευρώπη άλλαζε, κάτι που επισημοποιήθηκε με το θάνατο του Ναπολέοντα και την «Ιερή Συμμαχία» των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης. Οι επαναστατημένοι Έλληνες προφανώς δεν ήξεραν αστρολογία (αλλά και να ήξεραν, Ποσειδώνας και Πλούτωνας δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα) και το εγχείρημά τους δεν είχε ιδιαίτερη λογική αφού ξεκίνησαν χωρίς την υποστήριξη καμίας από τις μεγάλες δυνάμεις. Φαίνεται όμως ότι διαισθάνθηκαν σωστά την περίοδο ανατροπών και ανακατατάξεων που τελικά έφερε το νέο ελληνικό κράτος.
1850 – 51 Σύνοδος Ουρανού – Πλούτωνα
Η σύνοδος Ουρανού – Πλούτωνα σχηματίστηκε τρεις φορές τη διετία 1850–51, στις δύο τελευταίες μοίρες του Κριού. Την περίοδο εκείνη συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα όπως για παράδειγμα η ανακάλυψη χρυσού στην Καλιφόρνια και η κατασκευή ανθεκτικών βαμβακερών παντελονιών (των γνωστών jeans) για τους χρυσοθήρες από τον Levi Strauss. Σε πολιτικό επίπεδο όμως, οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν για τον αμερικάνικο εμφύλιο και η Ευρώπη βρίσκονταν σε αναβρασμό με τη δημοσίευση του κομουνιστικού μανιφέστου και επαναστάσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία κλπ. Κρίσιμο σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία που ουσιαστικά οδήγησε στο συσχετισμό δυνάμεων των αντίπαλων στρατοπέδων κατά τον επόμενο αιώνα.
Εκείνη την περίοδο στον Κριό βρισκόταν και ο Κρόνος σχηματίζοντας σύνοδο με το γενέθλιο Πλούτωνα της Ελλάδας και τετράγωνα με τους γενέθλιους Δία και Ποσειδώνα. Η επαναστατική διάθεση των Ελλήνων βρισκόταν πάλι σε έξαρση και η Μεγάλη Ιδέα είχε ήδη διατυπωθεί και θα κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική για τις επόμενες δεκαετίας. Το ζητούμενο τότε ήταν η απελευθέρωση της Θεσσαλίας και οι ελπίδες στρέφονταν προς την ομόθρησκη Ρωσία που βρίσκονταν σε μόνιμη αντιπαράθεση με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ωστόσο η Αγγλία ήταν πλέον υπέρ των Οθωμανών (ουσιαστικά ήταν εναντίον των Ρώσων) οπότε ξέκοψε στην Ελλάδα να ξεχάσει τις βλέψεις στα βόρεια σύνορα της. Για να διαλύσει και κάθε ψευδαίσθηση απαίτησε από την Ελλάδα να αποζημιώσει Άγγλους πολίτες που είχαν υποστεί κάποιες οικονομικές ζημιές στην Ελλάδα και σε αντίποινα προχώρησε σε ναυτικό αποκλεισμό των λιμανιών της χώρας για έξι μήνες το 1850. Τέσσερα χρόνια αργότερα Άγγλοι και Γάλλοι θα κάνουν στρατιωτική απόβαση στον Πειραιά ανατρέποντας την κυβέρνηση και εγκαθιστώντας δική τους. Η κατοχή της πρωτεύουσας διάρκεσε τρία περίπου χρόνια.
Εκείνη την εποχή η επέμβαση των ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας ήταν πολύ πιο ωμή απ’ ό,τι σήμερα. Τα γεγονότα της περιόδου 1850-51 και της συνόδου Ουρανού-Πλούτωνα έδειξαν ότι η Ελλάδα δεν αποτελούσε παρά ένα πιονάκι στη σκακιέρα των μεγάλων δυνάμεων και στη δική τους μάχη για κυριαρχία. Η παρουσία του Κρόνου σε δυναμικές όψεις με Πλούτωνα, Δία και Ποσειδώνα βοήθησε στην σκληρή αυτή συνειδητοποίηση αλλά εύκολα ξεχάστηκε στη συνέχεια καθώς ο κύκλος εξελισσόταν και οδήγησε σε αρκετές απογοητεύσεις και διαψεύσεις των ελπίδων. Τέλος να σημειώσουμε ότι η σύνοδος σχηματίστηκε στον 12ο οίκο της Ελλάδας, την περιοχή των κρυφών εχθρών, κάτι που εξηγεί τη μετατροπή των προηγούμενων συμμάχων σε αντιπάλους.
1876 – 77 Πρώτο Τετράγωνο Ουρανού – Πλούτωνα
Το πρώτο τετράγωνο του κύκλου Ουρανού – Πλούτωνα σχηματίστηκε τρεις φορές τη διετία 1876–77, με τους δύο πλανήτες να βρίσκονται σε Λέοντα και Ταύρο αντίστοιχα. Την περίοδο εκείνη τα Βαλκάνια βρίσκονταν πάλι σε αναβρασμό με τη Σερβία να κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έναν πόλεμο που γρήγορα εξελίχθηκε σε ρωσοτουρκικό και έλιξε με νίκη των Ρώσων.
Την ίδια περίοδο στο ωροσκόπιο της Ελλάδας ο Κρόνος από τους Ιχθείς σχημάτισε τετράγωνο με τον Ωροσκόπο και το γενέθλιο Άρη ενώ ο Ποσειδώνας από τον Ταύρο ήταν σε τετράγωνο με το γενέθλιο Ουρανό. Στο εσωτερικό της χώρας επικρατούσε πολιτική αστάθεια με το σχηματισμό έξι κυβερνήσεων μέσα σε μια διετία. Μία από αυτές χαρακτηρίστηκε «οικουμενική». Επίσης οδηγήθηκαν σε δίκη και καταδίκη δύο υπουργοί μιας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με τρεις επισκόπους και τρεις πολίτες για δωροληψία και εκβίαση. Πέρα από αυτό όμως, η περίοδος εκείνη είχε δύο σημαντικά χαρακτηριστικά: το πρώτο ήταν η απαίτηση του κόσμου για απελευθέρωση των περιοχών που ανήκαν ακόμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει ανοικτά τα επαναστατικά κινήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Κρήτη. Το δεύτερο ήταν η ουσιαστική αλλαγή του πολιτεύματος με την αποδοχή από τον βασιλιά της «αρχής της δεδηλωμένης». Μέχρι τότε γίνονταν εκλογές αλλά ο βασιλιάς μπορούσε να ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις όπως ήθελε. Αποδεχόμενος την «αρχή της δεδηλωμένης», ουσιαστικά δέχτηκε ότι η κάθε κυβέρνηση πρέπει να έχει τη δεδηλωμένη υποστήριξη της βουλής. Έτσι ουσιαστικά τότε ξεκίνησε το πραγματικά κοινοβουλευτικό πολίτευμα στην Ελλάδα.
Μέσα στα επόμενα χρόνια η Θεσσαλία κι ένα κομμάτι της Ηπείρου ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος, κάτι που αύξησε κατά πολύ τη γεωργική παραγωγή και κατά συνέπεια τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας. Επίσης ο λαός με την ψήφο του μπορούσε να αποφασίζει ποιος θα τον κυβερνήσει. Όλα έμοιαζαν να πηγαίνουν καλά, αλλά φάνηκε ότι το ελληνικό κράτος δεν είχε ακόμα την ωριμότητα να διαχειριστεί τόση δύναμη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις εναλλάσσονταν έχοντας τελείως διαφορετική πολιτική. Ο Χαρίλαος Τρικούπης έπαιρνε δάνεια και έβαζε φόρους για να κάνει μεγάλα έργα (χαρακτηριστικότερο η διώρυγα της Κορίνθου) ενώ ο Θ.Δηλιγιάννης αναλώνονταν στη ρητορική της Μεγάλης Ιδέας και επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη μέσω της επέκτασης των συνόρων. Αποτέλεσμα των τόσων αντιφάσεων ήταν το κλείσιμο του αιώνα να βρει την Ελλάδα χρεοκοπημένη και ντροπιασμένη από τον ασυλλόγιστο πόλεμο του 1897. Ο πόλεμος αυτός δεν οδήγησε σε απώλεια εδαφών, λόγω της επέμβασης των μεγάλων δυνάμεων, αλλά μεγάλωσε την οικονομική καταστροφή εξαιτίας των αποζημιώσεων που κλήθηκε να πληρώσει η ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν τη διαχείριση των οικονομικών να αναλάβει το ΔΝΤ της εποχής εκείνης.
Έτσι βλέπουμε ότι το τετράγωνο Ουρανού – Πλούτωνα αποτέλεσε σημείο καμπής και αφετηρία μιας περιόδου όπου στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν πολλές προσδοκίες και υπήρχε το δυναμικό για να ανέβει η χώρα επίπεδο, συνέπεια και της επέκτασης των συνόρων στο βορρά. Ωστόσο, όπως είπαμε ο γενέθλιος Ουρανός δεχόταν τετράγωνο από τον Ποσειδώνα στον 12ο οίκο, δημιουργώντας περισσότερο ψευδαισθήσεις για ένα καλύτερο αύριο παρά χειροπιαστά δεδομένα. Πολλοί αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και το μόνο κέρδος από την περίοδο αυτή, πέρα από την γεωγραφική επέκταση, ήταν κάποια σημαντικά έργα υποδομής και μερικά σκληρά μαθήματα για τα αποτελέσματα της εσωτερικής διχόνοιας και των ανεδαφικών φιλοδοξιών.
1901 – 02 Αντίθεση Ουρανού – Πλούτωνα
Η αντίθεση Ουρανού – Πλούτωνα σχηματίστηκε πέντε φορές στην αυγή του 20ου αιώνα, τη διετία 1901–02, με τους δύο πλανήτες να βρίσκονται σε Τοξότη και Δίδυμους αντίστοιχα. Ο Ουρανός βρισκόταν επίσης σε σύνοδο με το γενέθλιο Άρη της Ελλάδας, ενώ ο Κρόνος σχημάτισε σύνοδο με το γενέθλιο Ποσειδώνα.
Ενώ στο εξωτερικό εξακολουθούσαν να συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα η ανακάλυψη του στιγμιαίου καφέ στο Σικάγο, στην χρεοκοπημένη και ταπεινωμένη Ελλάδα, ο κόσμος είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στους πολιτικούς, όχι όμως και την πίστη στις ιδέες του. Η Κρήτη είχε κερδίσει την αυτονομία και παρέμενε σταθερό το αίτημα για ένωση με την Ελλάδα ενώ αναβρασμός επικρατούσε στη Μακεδονία όπου ήταν έντονη η ανάγκη να προστατευθούν οι ελληνικές κοινότητες από τη δράση κυρίως των βουλγάρων. Τα επόμενα χρόνια η Μακεδονία θα γίνει πεδίο σφοδρών μαχών που οδήγησαν στους Βαλκανικούς πολέμους.
Στο εσωτερικό της κυρίως Ελλάδας είναι χαρακτηριστικές οι ταραχές για τα «ευαγγελικά», δηλαδή για τη μετάφραση των Ευαγγελίων στη δημοτική. Πλήθη κόσμου, κυρίως φοιτητών, που το θεώρησαν ιεροσυλία έκαναν κατάληψη του Πανεπιστημίου. Στις ταραχές σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Την επόμενη χρονιά είχαμε τα «ορεστιακά», αντίστοιχα για τη μετάφραση της Ορέστειας του Αισχύλου, με 3 νεκρούς.
Τα επεισόδια αυτά, καταρχήν μας δείχνουν ότι πριν από ένα αιώνα περίπου υπήρχαν στην Ελλάδα άνθρωποι που δεν δίσταζαν να δώσουν τη ζωή τους για ιδέες όπως η καθαρότητα όσων θεωρούνταν «ιερά και όσια». Πέρα από αυτό όμως και τις όποιες θλιβερές συγκρίσεις με τη σημερινή κατάσταση του άκρατου ατομικισμού, τα επεισόδια αυτά δείχνουν πως όταν ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με οικονομική καταστροφή και εθνική ταπείνωση, ζητάει στήριγμα στις σταθερές και αναλλοίωτες αξίες τις οποίες υπερασπίζεται με πάθος. Στην Ελλάδα οι αξίες αυτές υπήρξαν ανέκαθεν η θρησκεία και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Δεν είναι βέβαια τυχαίο που η αντίθεση Ουρανού – Πλούτωνα ενεργοποίησε το γενέθλιο Άρη ενώ ταυτόχρονα και ο γενέθλιος Ποσειδώνας δεχόταν τη σύνοδο του Κρόνου. Το ζητούμενο ήταν η δυναμική υπεράσπιση των ανώτερων αξιών έστω και χωρίς πρακτικό αντίκρισμα.
Επίσης τα επεισόδια αυτά δείχνουν ότι στα μισά του κύκλου Ουρανού – Πλούτωνα και παρά τις δυσκολίες που βίωναν οι άνθρωποι, υπήρχε το δυναμικό για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Τα επόμενα χρόνια η αποδοκιμασία στην πολιτική θα μεγαλώσει και είχαμε τη δολοφονία του πρωθυπουργού Θ.Δηλιγιάννη το 1905 (από έναν χαρτοπαίχτη που διαμαρτυρόταν για το κλείσιμο των χαρτοπαιχτικών λεσχών) και το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί το 1909 που θα φέρει τον Ε.Βενιζέλο για να οδηγήσει τη χώρα στους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και στη Μικρασιατική εκστρατεία.
Έτσι η διετία εκείνη λειτούργησε σαν μια δυναμική επιβεβαίωση ότι παρά την πολιτική και οικονομική χρεοκοπία της Ελλάδας, ο κόσμος δεν είχε χάσει την πίστη στις αξίες του. Η επιβεβαίωση της πίστης αυτής και η αποδοκιμασία της πολιτική κατάστασης αποτέλεσαν το εφαλτήριο για μια καινούργια πορεία στις δεκαετίες που ακολούθησαν.
1932 – 34 Τελευταίο Τετράγωνο Ουρανού – Πλούτωνα
Το τελευταίο τετράγωνο του προηγούμενου κύκλου Ουρανού – Πλούτωνα σχηματίστηκε πέντε φορές από το 1932 μέχρι τις αρχές του 1934, με τους δύο πλανήτες να βρίσκονται σε Κριό και Καρκίνο αντίστοιχα. Στο σχηματισμό συμμετείχε και ο γενέθλιος Ποσειδώνας σε αντίθεση με τον Πλούτωνα και τετράγωνο με τον Ουρανό, ενώ ο Κρόνος πέρναγε από το Μεσούρανημα της Ελλάδας.
Στην διετία αυτή, ο Χίτλερ ανέλαβε την ηγεσία της Γερμανίας και διακήρυσσε το 3ο Ράιχ αλλά η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα μια φορά σε κρίση, έχοντας 3 δεδομένα:
  • Τη Μικρασιατική καταστροφή που ξερίζωσε του έλληνες από αρχαίες εστίες και γέμισε πρόσφυγες την κυρίως Ελλάδα
  • Το διχασμό της κοινωνίας σε «βενιζελικούς» και «βασιλικούς», συνέπεια της διαφωνίας για τη συμμετοχή της χώρας στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Διαφωνία που έφτασε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.
  • Τη διεθνή οικονομική κρίση από το κραχ των χρηματιστηρίων που με κάποια καθυστέρηση χτύπησε την πόρτα και της Ελλάδας.
Στις αρχές του 1932 η Ελλάδα χρεοκόπησε για μια ακόμα φορά και η κυβέρνηση Βενιζέλου παραιτήθηκε. Ακολούθησε κυβερνητική κρίση με διεξαγωγή απανωτών εκλογών, αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης, δυναμικές απεργίες με το ανερχόμενο κομουνιστικό κόμμα να βρίσκει λαϊκή υποστήριξη, ένα αποτυχημένο πραξικόπημα φιλο-βενιζελικών στρατιωτικών, μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου και πρόταση του Μεταξά στη βουλή για καταδίωξή του. Ο Βενιζέλος αποχώρησε και αυτο-εξορίστηκε στο Παρίσι και στα επόμενα χρόνια ακολούθησε ένα ακόμα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα φιλο-βενιζελικών και ένα δημοψήφισμα όπου διενεργήθηκε ενώ είχε επιβληθεί στρατιωτικός νόμος και όπου ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε την επάνοδο του βασιλιά με την επαναφορά του πολιτεύματος σε βασιλευόμενη δημοκρατία. Τελικά τη λύση στην κρίση ανέλαβαν να δώσουν ο βασιλιάς με τον Μεταξά που το 1936 κατάργησαν το κοινοβούλιο κηρύσσοντας τη δικτατορία της 4ης Απριλίου. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι οι οικονομικές συνέπειες της χρεοκοπίας ήταν μάλλον δευτερευούσης σημασίας και αντιμετωπίστηκαν με δραστική υποτίμηση της δραχμής και διευθέτηση των δόσεων για την αποπληρωμή των δανείων από το καθεστώς Μεταξά.
Η συγκεκριμένη διετία που σχηματίστηκε το τετράγωνο Ουρανού – Πλούτωνα σηματοδότησε το τέλος της εποχής Βενιζέλου, που υπήρξε μεγάλο κεφάλαιο για την Ελλάδα, και την αναζήτηση μιας καινούργιας προοπτικής μέσα από τις συγκρούσεις μιας διχασμένης κοινωνίας. Οι δύο πλανήτες βρίσκονταν σε δυναμικές όψεις με το γενέθλιο Ποσειδώνα δείχνοντας ότι το ζητούμενο δεν ήταν η οικονομία, που αποτέλεσε μόνο την αφορμή, αλλά η ιδεολογική κατεύθυνση. Τελικά το ξεκαθάρισμα έγινε μέσα από τη φωτιά του Β’ παγκοσμίου πολέμου που οδήγησε τις αντιθέσεις στα άκρα και κατέστησε την ένοπλη σύγκρουση ουσιαστικά αναπόφευκτη.
1965 – 66 Σύνοδος Ουρανού – Πλούτωνα
Η καινούργια σύνοδος Ουρανού – Πλούτωνα σχηματίστηκε τρεις φορές τη διετία 1965-66 στο ζώδιο της Παρθένου. Ο Κρόνος βρίσκονταν σε αντίθεση με τους δύο πλανήτες και όλοι μαζί τετραγώνιζαν το γενέθλιο Άρη της Ελλάδας.
Η οικονομική ανάπτυξη και η καλλιτεχνική άνθιση στις αρχές της δεκαετίας του 1960 είχαν φέρει μια αισιοδοξία στον κόσμο που εκφράστηκε με το μαζικό φοιτητικό κίνημα και βρήκε το σύμβολό του στον αριστερό βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς το 1963. Έτσι, στις εκλογές του 1964 η Ένωση Κέντρου του Γ.Παπανδρέου κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό 55% και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ήταν η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο που στην Ελλάδα δεν κυβερνούσε η παραδοσιακή Δεξιά και αυτό έφερε ανησυχία σε πολλούς. Ο βασιλιάς ήθελε να διατηρήσει τον έλεγχο του στρατού, ο στρατός διαπίστωνε ότι υπάρχει κομμουνιστικός κίνδυνος και οι αμερικάνοι έβλεπαν να απειλούνται τα συμφέροντά τους. Το σχέδιο για τη διάσπαση της Ένωσης Κέντρου μπήκε σε εφαρμογή το Μάιο του 1965 με αφορμή ένα υποτιθέμενο κίνημα στρατιωτικών όπου φερόταν σαν υποκινητής ο γιος του Γ.Παπανδρέου, Ανδρέας. Ο πρωθυπουργός διαφώνησε με το βασιλιά για τη θέση του υπουργού Αμύνης, θέση στην οποία ο βασιλιάς απαιτούσε να τοποθετηθεί δικός του άνθρωπος και η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Πριν προλάβει όμως να παραιτηθεί είχε ορκιστεί καινούργιος πρωθυπουργός ο πρώην πρόεδρος της βουλής που προερχόταν από την Ένωση Κέντρου. Η παραίτηση είχε προεξοφληθεί όπως και η αποχώρηση από την Ένωση Κέντρου ενός μεγάλου μέρους των βουλευτών της, κίνηση που έμεινε γνωστή σαν «Αποστασία». Τους επόμενους μήνες αρκετοί υποψήφιοι πρωθυπουργοί προσπάθησαν να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης έχοντας τη συμπαράσταση της Δεξιάς ΕΡΕ (η οποία δεν δίστασε να ψηφίσει και τον προερχόμενο από το χώρο της Αριστεράς Η.Τσιριμώκο, που προηγουμένως κατηγορούσε σαν μέρος του κομουνιστικού κινδύνου), των Προοδευτικών του Μαρκεζίνη και των «αποστατών» της Ένωσης Κέντρου. Τελικά τα κατάφερε οριακά ο Σ.Στεφανόπουλος το Σεπτέμβριο του 1965 όταν στην Ένωση Κέντρου είχαν μείνει μόνο 126 βουλευτές από τους 171 που εκλέχθηκαν στις προηγούμενες εκλογές. Το θερμό καλοκαίρι του 1965 σημαδεύτηκε και από μαζικές διαδηλώσεις με συνθήματα κατά του βασιλιά. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία σκοτώθηκε ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας, που έγινε σύμβολο των φοιτητικών αγώνων της δεκαετίας του ’60.
Η σύνοδος Ουρανού – Πλούτωνα φέρνει το σπόρο του καινούργιου κύκλου αλλά η αντίθεση με τον Κρόνο έδειξε ότι η παλιά άρχουσα τάξη δεν θα παραδώσει εύκολα τα κεκτημένα. Επίσης η αντίθεση των τριών πλανητών με το γενέθλιο Άρη της Ελλάδας δείχνει τη δυναμική αντιπαράθεση και την αδιαλλαξία των εμπλεκόμενων πλευρών. Τελικά, η αποστασία του 1965 διέλυσε αρκετές αυταπάτες σχετικά με το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Καταρχήν διαστρεβλώθηκε η λαϊκή θέληση αφού βρέθηκε στην αντιπολίτευση το κόμμα που στις εκλογές είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ύστερα φάνηκε ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία συνέχιζε να βρίσκεται κάτω από την κηδεμονία του βασιλιά, αντίθετα με τις προσταγές του Συντάγματος. Τέλος απαξιώθηκε ο θεσμός του βουλευτή αφού οι «εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού» αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ πρόθυμοι να αλλάξουν παράταξη για ιδιοτελείς σκοπούς. Όλα αυτά άνοιξαν το δρόμο για την επέμβαση του στρατού που ανέλαβε να επιβάλλει την τάξη προλαβαίνοντας τις επόμενες εκλογές που είχαν οριστεί για το Μάιο του 1967.

Σύνοψη και Προοπτικές για το Μέλλον
Ξαναδιαβάζοντας το παραπάνω κείμενο μου φαίνεται περισσότερο σαν μάθημα ιστορίας παρά σαν αστρολογικό άρθρο, αλλά ήδη η έκταση του είναι μεγάλη για να προσθέσω αστρολογικές αναλύσεις. Αρχικά είχα την πρόθεση να γράψω μόνο για τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1965 σε σχέση με το κύκλο Ουρανού – Πλούτωνα αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα είχε ενδιαφέρον μια συνολική ιστορική αναφορά. Έτσι βλέπουμε ότι οι κύριες φάσεις του κύκλου συνοδεύτηκαν από έντονη αμφισβήτηση της κυβέρνησης και γενικά των πολιτικών, ενώ φανερή ήταν η επιθυμία για μια καινούργια πορεία. Στην πρώτη περίοδο του κράτους, κύριο κίνητρο της αμφισβήτησης ήταν η επιθυμία για επέκταση των συνόρων και απελευθέρωση περισσότερων περιοχών. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή οι συγκρούσεις αποσκοπούσαν περισσότερο στις εσωτερικές ισορροπίες και η αναστάτωση που προκλήθηκε τελικά οδήγησε στην επιβολή δικτατοριών.
Σίγουρα η νεότερη ιστορία της Ελλάδας έχει και σημαντικότερα γεγονότα από αυτά που αναφέρθηκαν στο άρθρο αυτό. Είναι λογικό αφού ο κύκλος Ουρανού – Πλούτωνα έχει παγκόσμια επίδραση που δεν αφορά πάντα άμεσα το ωροσκόπιο μιας χώρας. Έτσι η σύνοδος του 1850-51 κάτω από την κυριαρχία του Άρη άνοιξε ένα κύκλο έντονων πολεμικών αντιπαραθέσεων, ενώ ο κύκλος που ξεκίνησε με τη σύνοδο του 1965-66 κάτω από την κυριαρχία του Ερμή φαίνεται να αφορά την επανάσταση της πληροφορικής που αλλάζει δραματικά τον κόσμο που ζούμε. Ας ανοίξουμε μια παρένθεση εδώ για να πούμε ότι και ο μεγαλύτερος κύκλος Ποσειδώνα – Πλούτωνα που διαρκεί περίπου 500 χρόνια ξεκίνησε το 1891-92 επίσης κάτω από την κυριαρχία του Ερμή (Δίδυμοι).
Ωστόσο ακόμα κι αν δεν συνδέεται άμεσα με τα πλέον δραματικά γεγονότα στην Ελλάδα, ο κύκλος Ουρανού – Πλούτωνα δείχνει νομίζω σημαντικά σημεία καμπής όπου διαμορφώνονται οι συνθήκες ή αν θέλετε φυτεύεται ο σπόρος για μια καινούργια προοπτική. Αυτό συμβαίνει λόγω κυρίως της ισχυρής θέσης του Ουρανού στο ωροσκόπιο της χώρας, που κάτω από την επίδραση του Πλούτωνα δημιουργεί έντονα την τάση ανατροπής του πολιτικού κατεστημένου.
Έτσι φτάνουμε στο σήμερα που ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το πρώτο τετράγωνο του κύκλου Ουρανού – Πλούτωνα που αυτή τη φορά θα έχει και αφύσικα μεγάλη διάρκεια αφού θα σχηματιστεί 7 φορές την τετραετία 2012-15. Επίσης την ίδια περίοδο σχηματίζονται πολλές ακόμα όψεις στο γενέθλιο ωροσκόπιο της Ελλάδας που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο άρθρο “Ελλάδα – Κρίση στο Κατώφλι μιας Νέας Εποχής”. Κυριότερες από αυτές είναι το τετράγωνο του Πλούτωνα με τη γενέθλια θέση του, η προοδευμένη Πανσέληνος και η αντίθεση του προοδευμένου Ήλιου με το Μεσουράνημα και τη γενέθλια θέση του.
Στη σημερινή περίσταση η αμφισβήτηση της πολιτικής είναι ίδια ή και μεγαλύτερη με τις προηγούμενες περιπτώσεις όπως επίσης έντονη είναι και η ανάγκη για μια καινούργια προοπτική. Αυτό που διαφέρει είναι η κατεύθυνση αφού πλέον δεν έχουμε βλέψεις για επέκταση των συνόρων και σε μεγάλο βαθμό έχει ξεπεραστεί μέσα στο χωνευτήρι της μεταπολίτευσης ο εσωτερικός διχασμός που σημάδεψε προηγούμενες γενιές. Έτσι ο πιο πολύς κόσμος διαμαρτύρεται σήμερα μάλλον για να διατηρήσει τα «κεκτημένα», δηλαδή το βιοτικό επίπεδο στο οποίο έχει συνηθίσει, παρά για να δημιουργηθεί μια νέα προοπτική για τον τόπο. Στα ενδιαφέροντα χρόνια που έρχονται μπορούμε να περιμένουμε πολλές ανατροπές σε ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει και η τόλμη που θα μας επιτρέψει να μη γαντζωνόμαστε απεγνωσμένα στο παλιό αλλά να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι νέο.
Δημήτρης Αντωνιάδης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια