Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς να απαντήσετε στις δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών

Όπως μεγαλώνουν και παρατηρούν τον κόσμο, τα παιδιά σας θα θέλουν όλο και πιο πολύ να κατανοούν καλύτερα όσα βλέπουν και, συνεπώς, να σας κάνουν διάφορες ερωτήσεις στις οποίες δεν είστε πάντα σε θέση να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση. Δείτε λοιπόν, μερικές από αυτές και πάρτε ιδέες για το πώς θα τις απαντήσετε.

Γιατί έχουμε μύξες;
Όσο αηδιαστική δείχνει, άλλο τόσο πολύτιμη είναι για την υγεία μας! Η μύξα παράγεται από συγκεκριμένα κύτταρα που υπάρχουν στη μύτη των ανθρώπων και, χάρη στην κολλώδη μορφή της, παγιδεύει την σκόνη, τα αλλεργιογόνα, ακόμα και τα μικρόβια και δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στους πνεύμονες. Επίσης, οι εκκρίσεις της μύτης την διατηρούν ενυδατωμένη, προκειμένου το εσωτερικό της δέρμα να μην στεγνώνει ή να μην ερεθίζεται και έτσι να μπορούμε να εισπνέουμε και να εκπνέουμε καλύτερα.
Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά: Όταν αρρωσταίνουμε το σώμα μας τείνει να υπερλειτουργεί, με αποτέλεσμα να παράγει περισσότερη μύξα, για να διώχνει έτσι τα βακτήρια. Γι'αυτό όταν κανείς κρυολογεί ή έχει ίωση, «τρέχει» η μύτη του!

Γιατί κάποιοι έχουν τον αφαλό προς τα μέσα και άλλοι προς τα έξω;
Ο αφαλός μας είναι μια πληγή στην κοιλίτσα, η οποία γίνεται όταν γεννιέται το μωρό και κόβεται ο ομφάλιος λώρος που το συνδέει με τη μητέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τον αφαλό προς τα μέσα. Ο αφαλός του μωρού σχηματίζεται όσο το μωρό είναι ακόμα στην κοιλίτσα της μαμάς. Τις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης σχηματίζονται τα εντεράκια του μωρού, τα οποία σιγά-σιγά «κλείνονται» μέσα στην κοιλίτσα του και έτσι ο αφαλός μπαίνει μέσα. Αν η κοιλίτσα του δεν τα κλείσει καλά, ο αφαλός μένει απ'έξω.Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά: Μόνο 1 στους 10 ανθρώπους έχει τον αφαλό προς τα έξω και το φαινόμενο είναι πιο σύνηθες στα πρόωρα Αφρο-Αμερικανάκια.

Τι είναι τα «εκ γενετής» σημάδια;
Είναι κηλίδες στο πρόσωπο που εμφανίζονται στο δέρμα του μωρού, είτε πριν γεννηθεί είτε αμέσως μετά την γέννηση. Δημιουργούνται από πολλά αιμοφόρα αγγεία που συγκεντρώνονται στο σημείο εκείνο. Πιο συχνές είναι οι ροζ κηλίδες (αιμαγειώματα), οι οποίες εμφανίζονται ως μικρά ροζ επίπεδα σημάδια στο δέρμα στο πίσω μέρος του λαιμού και δεν απαιτούν θεραπεία. Συχνά είναι και τα αιμαγγειώματα σε μορφή φράουλας που εξέχουν και είναι κόκκινα. Αυτά εμφανίζονται μετά τον τοκετό και συνήθως εξαφανίζονται μέχρι τα 9 χρόνια.Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά: Υπάρχουν κι άλλα εκ γενετής σημάδια, όπως οι μελανοκκυταρικοί σπίλοι και τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα. Κάποια από αυτά φεύγουν μόνα τους και άλλα όχι. Ο παιδίατρος είναι ο κατάλληλος για να συστήσει αν και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

Γιατί ο μπαμπάς έχει τρίχες στο στήθος και τα δάχτυλα;
Οι τρίχες αυτές έχουν απομείνει από τους προγόνους μας, οι οποίοι τις χρειάζονταν για να επιβιώσουν στην φύση. Με αυτές οι άνδρες τρόμαζαν τα αρπακτικά και γίνονταν πιο γοητευτικοί στα μάτια των γυναικών. Επίσης, οι τρίχες τους κρατούσαν και πιο ζεστούς τον χειμώνα.Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά: Οι άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι προέρχονται από βόρεια κλίματα, τείνουν να έχουν περισσότερες τρίχες στο σώμα, συγκριτικά με όσους προέρχονται από πιο θερμά κλίματα.

Γιατί πέφτουν τα πρώτα δοντάκια;
Τα πρώτα δοντάκια ξεκινούν συνήθως να πέφτουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, περίπου στα 6-7 χρόνια, προκειμένου να κάνουν χώρο στο στόμα για να φυτρώσουν τα μεγάλα, μόνιμα δόντια. Ωστόσο, τα πρώτα δοντάκια είναι πολύ σημαντικά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, καθώς το βοηθούν να μασάει και να τρώει, αλλά και να αναπτύξει τον λόγο του. Επίσης, χάρη σε αυτά σχηματίζεται και το πρόσωπο του μωρού.Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά: Τα πρώτα δοντάκια συνήθως πέφτουν με την σειρά με την οποία εμφανίστηκαν, δηλαδή τα δύο μπροστινά κάτω και τα δύο μπροστινά πάνω.

Γιατί οι άνθρωποι φορούν γυαλιά;

Το ιδανικό σχήμα των ματιών των ανθρώπων είναι ολοστρόγγυλο, σαν βόλος. Όμως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο σχήμα ματιών. Όταν το σχήμα του ματιού είναι πολύ κοντό από μπροστά προς τα πίσω, το άτομο δυσκολεύεται να δει κοντά αλλά βλέπει μακριά. Αντίστροφα, όταν το μάτι είναι πολύ μακρύ από μπροστά προς τα πίσω το άτομο μπορεί να δει κοντά, αλλά δυσκολεύεται να δει μακριά. Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής λυγίζουν και επικεντρώνουν τις ακτίνες του φωτός έτσι ώστε οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης να μπορούν να βλέπουν πάντα καλά.Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά: Καθώς μεγαλώνουμε ο φακός των ματιών μας σκληραίνει, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολο να επικεντρώνει κανείς κάπου το βλέμμα του. Γι'αυτό περισσότεροι ενήλικες, παρά παιδιά, χρειάζονται γυαλιά.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν ανοιχτό χρώμα δέρματος ενώ άλλοι έχουν σκούρο;
Το χρώμα δέρματος του κάθε ανθρώπου εξαρτάται από την ποσότητα και τον τύπο χρωστικής που υπάρχει στο δέρμα (δηλαδή, της μελανίνης). Το πιο σκούρο δέρμα, το οποίο περιέχει περισσότερη μελανίνη, βοηθά τους ανθρώπους που ζουν στα μέρη με έντονη ηλιοφάνεια, προκειμένου να μην καίγονται και να μην εμφανίζουν καρκίνο στο δέρμα. Έτσι, άνθρωποι με προγόνους από τέτοια θερμά κλίματα, π.χ. από την Αφρική ή την Νοτιοανατολική Ασία, τείνουν να έχουν πιο σκούρο χρώμα δέρματος.Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά: Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους με πολύ σκούρο δέρμα να παράγουν βιταμίνη D, η οποία έχει την ιδιότητα να δυναμώνει τα κόκαλα. Έτσι, τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό να χρειάζονται συμπλήρωμα βιταμίνης D στην διατροφή τους.

Γιατί έχουν και τα αγόρια θηλές;
Όταν η γυναίκα μένει έγκυος, είτε κυοφορεί αγόρι είτε κορίτσι, το έμβρυο αναπτύσσει με τον ίδιο τρόπο τους ιστούς του στήθους και τις θηλές. Αργότερα στην ζωή τους, εξαιτίας των οιστρογόνων (των θηλυκών ορμονών), στα κορίτσια το στήθος μεγαλώνει, προκειμένου κάποια στιγμή να θηλάσουν. Στα αγόρια, τα οποία δεν έχουν τόσα οιστρογόνα, οι θηλές παραμένουν μικρές.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι φορούν «σιδεράκια»;
Τα τελευταία 100.000 χρόνια το σαγόνι των ανθρώπων γίνεται όλο και μικρότερο, επειδή -αντίθετα με τους προγόνους μας- τρώμε κυρίως μαλακές, μαγειρεμένες τροφές που χρειάζονται λιγότερη δύναμη για να δαγκωθούν. Ωστόσο, συνεχίζουμε να εμφανίζουμε τον ίδιο αριθμό δοντιών (συνολικά 32), τα οποία πλέον συμπιέζονται στο μικρότερο στόμα μας, με αποτέλεσμα συχνά να στραβώνουν. Για να ισιώσουν τα δόντια τους, να έχουν πιο όμορφο χαμόγελο και να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα υγείας, πολλοί άνθρωποι φορούν «σιδεράκια».Extra πληροφορία για μεγαλύτερα παιδιά: Στο παρελθόν οι οδοντίατροι περίμεναν να βγουν όλα τα μόνιμα δόντια των παιδιών (μέχρι τα 12-13 χρόνια), για να τους βάλουν «σιδεράκια». Ωστόσο, νεώτερες μέθοδοι συνιστούν πως όσο νωρίτερα βάλει ένα παιδί «σιδεράκια» τόσο το καλύτερο.
Γιατί βράζει το νερό;Όταν το νερό ζεσταίνεται, τα εκατομμύρια σωματίδια από τα οποία αποτελείται αρχίζουν να κινούνται πέρα-δώθε. Όσο πιο γρήγορα κινούνται τόσο πιο πολύ απομακρύνονται μεταξύ τους, μέχρι που χωρίζονται εντελώς το ένα από τ’ άλλο και γίνονται ατμός, φεύγοντας στον αέρα.

Γιατί δεν πέφτουν τ’ αεροπλάνα;
Πώς γίνεται ένα αεροπλάνο 162 τόνων να αιωρείται στον ουρανό; Όταν ο άνεμος κυλάει συγχρόνως πάνω και κάτω απ’ τα φτερά του αεροπλάνου προκαλεί την ανύψωσή του. Στο πάνω μέρος, ο άνεμος κινείται γρήγορα και ασκεί λιγότερη πίεση, ενώ στο κάτω μέρος, ο αέρας είναι πυκνότερος κι έτσι πιέζει προς τα πάνω. Όσο πιο γρήγορα κινείται ένα αεροσκάφος τόσο πιο εύκολα ανυψώνεται.

Γιατί το χιόνι είναι άσπρο;
Αν τις δούμε ξεχωριστά, κάθε νιφάδα είναι άχρωμη και διαφανής. Τότε πώς γίνεται ένα χιονισμένο τοπίο να είναι κατάλευκο; Όταν όλες οι νιφάδες του χιονιού ενωθούν σε μια μεγάλη μάζα διαθλούν και αντανακλούν το φως του ήλιου. Έτσι, το φως που φτάνει σε μας είναι λευκό επειδή και ο ήλιος είναι λευκός, άσχετα αν, μέσα απ’ την ατμόσφαιρα, μας φαίνεται κίτρινος.

Γιατί οι αστροναύτες αιωρούνται στο διάστημα;
Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, οι αστροναύτες σ’ έναν διαστημικό σταθμό δεν μένουν ανεπηρέαστοι απ’ την βαρύτητα της Γης, που επηρεάζει οτιδήποτε βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ’ αυτήν. Επειδή ο σταθμός κινείται σαν να πέφτει προς τη Γη με πολλά χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο χωρίς όμως να χτυπά ποτέ επάνω της, η ταχεία πτώση συνεχίζεται στο άπειρο και όσοι είναι μέσα αιωρούνται σαν να μην έχουν βάρος.

Γιατί το νερό δεν καίγεται;
Το νερό παράγεται ως αποτέλεσμα μίας χημικής αντίδρασης που περιλαμβάνει την ένωση υδρογόνου και οξυγόνου, την καύση του πρώτου και την απελευθέρωση ενέργειας. Επειδή είναι αποτέλεσμα καύσης, λοιπόν, το νερό δεν μπορεί να «καεί» ξανά υπό κανονικές συνθήκες.

Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;
Καθώς οι ακτίδες του ήλιου περνούν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, διαθλώνται και το λευκό ηλιακό φως χωρίζεται στα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου. Επειδή το μπλε έχει την ιδιότητα να διασκορπίζεται περισσότερο από τ’ άλλα χρώματα καταλήγει να κυριαρχεί στον ουρανό, χωρίς όμως να είναι ομοιόμορφο εξαιτίας της παρουσίας των υπόλοιπων χρωμάτων.

Γιατί οι δείκτες του ρολογιού κινούνται προς τα δεξιά;
Πολύ παλιά, πριν από τα πρώτα μηχανικά ρολόγια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ηλιακά ρολόγια για να γνωρίζουν τι ώρα είναι. Τα ηλιακά ρολόγια πρωτοεμφανίστηκαν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, όπου η κίνηση του ήλιου μετακινεί τις σκιές των αντικειμένων από τ’ αριστερά προς τα δεξιά. Έτσι, όταν φτιάχτηκαν τα πρώτα μηχανικά ρολόγια, υιοθετήθηκε η αντίστοιχη κίνηση των δεικτών.
mama365.gr-Parents.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια