Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η δολοφονία του 14χρονου

Μαχαίρωσε στο μάτι και τον αυχένα το θύμα, ενώ αποπειράθηκε και να το στραγγαλίσει προτού του κόψει την καρωτίδα - Ο δράστης φέρεται να κυκλοφορούσε με όπλο και να δημιουργούσε συνέχεια προβλήματα στους συμμαθητές του
Ο 14χρονος παραμένει υπό κράτηση στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με το νέο νομικό καθεστώς μέχρι την ηλικία των 15 ετών δεν προβλέπεται ποινή φυλάκισης ακόμη και για δολοφονία και έτσι ο συνομήλικος του άτυχου παιδιού θα έχει μόνο περιοριστικούς όρους!
Σοκαρισμένη παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία την απίστευτη υπόθεση της δολοφονίας ενός 14χρονου από τον συμμαθητή του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης για μια ασήμαντη αφορμή. Ο κατηγορούμενος μαθητής, ο οποίος σκότωσε τον φίλο του καρφώνοντας ένα κουζινομάχαιρο στον λαιμό του, οδηγήθηκε ενώπιον της εισαγγελέως, όπου ομολόγησε το αποτρόπαιο έγκλημα.

Σε βάρος του ανηλίκου η εισαγγελέας άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον παρέπεμψε στην ανακρίτρια, απ' όπου πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο. Όπως είπε ο νεαρός δράστης στους αστυνομικούς, εδώ και δύο χρόνια δεχόταν από το θύμα και άλλους φίλους του ένα ιδιότυπο bullying με προσβλητικές και μειωτικές εκφράσεις για τον ίδιο, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του. «Για δύο χρόνια δεχόμουν προσβολές. Παρότι ήμασταν φίλοι, ο Τάσος με πείραζε και με κορόιδευε. Δεχόμουν φραστικές επιθέσεις για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου. Μου έλεγε συνεχώς ότι ο πατέρας σου δεν είναι ικανός ούτε ένα καλό τρακτέρ να πάρει και δεν μπορούμε να αγοράσουμε γιατί είμαστε φτωχοί...» ανέφερε μεταξύ άλλων και περιέγραψε με ψυχραιμία πώς έφτασε στο σημείο να σφάξει τον συνομήλικο φίλο του το βράδυ του Σαββάτου.

«Φεύγοντας από το αναψυκτήριο άρχισε να μου λέει τα ίδια. Δεν άντεξα. Αγανάκτησα. Μαλώσαμε και πλησιάζοντας στο σπίτι μου του είπα ότι θέλω να πάω στην τουαλέτα και να γυρίσω πίσω για να τα βρούμε. Μπήκα στο σπίτι, πήρα το μαχαίρι, βγήκα έξω και τον χτύπησα με αυτό στο λαιμό» ομολόγησε.

Την ίδια ώρα όμως νέα στοιχεία από μαρτυρίες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας προκαλούν ερωτήματα για τον 14χρονο δράστη που χαρακτηρίζεται ως ένα παιδί επιθετικό που προκαλούσε συχνά προβλήματα, αναγκάζοντας τους αρμόδιους να τον αποβάλλουν από το σχολείο.

Σύμφωνα με μαρτυρία ο 14χρονος παρότι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έπεφτε θύμα bullying, φέρεται να να πείραζε έντονα τους συμμαθητές του και να δέχεται ανάλογες παρατηρήσεις και συστάσεις από τον Διευθυντή. Μάλιστα μαρτυρίες αναφέρουν ότι για την αλλόκοτη συμπεριφορά του 14χρονου είχε ενημερωθεί και ο πατέρας του στον οποίο είχαν αναφέρει ότι ο γιος του «δημιουργεί προβλήματα».

Ακόμα περισσότερα ερωτηματικά προκαλούν οι πληροφορίες που θέλουν τον νεαρό να κυκλοφορούσε με όπλο (!). Η διευθύντρια δε, φέρεται να είχε βρει και σκάγια μέσα σε σχολική τάξη.
Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του εγκλήματος από την ιατροδικαστή
Κι ενώ οι έρευνες για το αποτρόπαιο περιστατικό βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι λεπτομέρειες που αποκάλυψε η ιατροδικαστής σοκάρουν στην κυριολεξία.
Συγκεκριμένα, είπε ότι ο 14χρονος πήρε ένα μαχαίρι οικιακής χρήσης και έκοψε την καρωτίδα του 14χρονου Τάσου, ωστόσο υπήρξαν και μερικά επιπόλαια τραύματα, που αποδεικνύουν πως μεταξύ των δύο αγοριών υπήρξε πάλη.
Το θύμα τραυματίστηκε στο μάτι με μαχαίρι, στον αυχένα, ενώ ο θύτης αποπειράθηκε να τον στραγγαλίσει. Το θανάσιμο χτύπημα ήταν αυτό στην καρωτίδα με το μαχαίρι, το οποίο φαίνεται ότι δόθηκε με όλο το μένος εκ μέρος του δράστη.

Πανούσης: Αμφισβητώ αν ήταν η αιτία το bullying
«Είναι πρωτόγνωρο. Εγώ κρατάω πολλές επιφυλάξεις σχετικά με το εάν έτσι έγιναν τα πράγματα» σημείωσε ο καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη. «Ο τρόπος με τον οποίο διέπραξε το έγκλημα εμένα με βάζει σε σκέψεις για το τι έχει συμβεί ακριβώς» τόνισε ο κ. Πανούσης επισημαίνοντας ότι «η υπόθεση θέλει ψάξιμo».
Αναφορικά με τα κίνητρα του δράστη ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία συσσώρευε οργή λόγω του bullying που του ασκούσαν οι συμμαθητές του, ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι δεν πιστεύει αυτή τη θεωρία καθώς και ότι χρειάζεται ψυχική προετοιμασία για αυτή την πράξη.
«Είναι μια πράξη που δεν μπορεί να την κάνει εύκολα ακόμα και ο επικίνδυνος ο καθ’ έξιν εγκληματίας» υπογράμμισε ο κ. Πανούσης.
Το χρονικό της τραγωδίας
Ο 14χρονος το βράδυ του Σαββάτου είχε πάει μαζί με την παρέα του σε δημοτικό αναψυκτήριο της περιοχής όπου γίνονταν κάποια εκδήλωση. Στις 11:30 με 12:00 αποφάσισε να αποχωρήσει μαζί με έναν φίλο του. Ο φίλος του που τον συνόδεψε λίγα λεπτά πριν χαθεί και που τελικά ομολόγησε ότι αυτός ήταν που του αφαίρεσε τη ζωή ήταν ο πρώτος που κλήθηκε από τους αστυνομικούς για να δώσει κατάθεση. Το αναψυκτήριο βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι του αγοριού, ενώ από δυο φίλοι χώρισαν ενώ είχαν διανύσει 200 μέτρα μαζί. «Φύγαμε μαζί από το αναψυκτήριο και αφού φτάσαμε στη γωνία που έπρεπε να στρίψω για το σπίτι μου αποχαιρέτησα τον Τ... Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν τον είδα ξανά. Έμαθα ότι τον αναζητούν οι γονείς του αλλά δεν μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο» είχε πει στην αρχική του κατάθεση ο 14χρονος φίλος του θύματος.
Μετά από έρευνες, περίπου στις 11 το πρωί της Κυριακής ο άτυχος 14χρονος εντοπίστηκε νεκρός κοντά στην πόρτα του γυμναστηρίου του χωριού, ανάμεσα σε χόρτα.
Τη σορό του άτυχου Τάσου βρήκε, μάλιστα, ο πατέρας του παιδιού, το οποίο συνόδευε τον 14χρονο μετά την αποχώρηση του από το αναψυκτήριο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια