Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δέρμα μιας χρήσης εξαφανίζει τις ρυτίδες

Το πρωτότυπο υλικό XPL απλώνεται σαν κρέμα και κρύβει τα σημάδια της γήρανσης από το πρόσωπο
Τεχνητό δέρμα, που υπόσχεται να εξαφανίσει τις ρυτίδες και τις σακούλες κάτω από τα μάτια, δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Μπορεί να «φορεθεί» πάνω από το φυσικό δέρμα, είναι αόρατο και ξαναδίνει νεανική όψη για μερικές ημέρες.
Πρόκειται για το πρωτότυπο υλικό XPL, που δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της εταιρίας καλλυντικών προϊόντων Olivo Labs. Κύριο συστατικό του είναι η ουσία πολυσιλοξάνη, η οποία έχει ως βάση τη σιλικόνη.
Εφαρμόζεται πάνω στο φυσικό δέρμα, με τη μορφή κρέμας ή αλοιφής, σε δύο στάδια, σχηματίζοντας δύο διαδοχικά στρώματα υλικού, από τα οποία προκύπτει ένα αόρατο φιλμ. Το τεχνητό δέρμα που δημιουργείται είναι αόρατο, ανθεκτικό, προστατεύει και κάνει πιο σφιχτό το φυσικό δέρμα. Μπορεί μάλιστα να αναπνέει όπως εκείνο. Τα πειράματα έδειξαν ότι είναι πιο ελαστικό από το φυσικό δέρμα, καθώς μπορεί να τεντωθεί έως 250% σε σχέση με το αρχικό μήκος του και να επανέλθει στη συνέχεια, ενώ το φυσικό δέρμα τεντώνεται έως 180%. Εχει επίσης την ικανότητα να ενυδατώνει την περιοχή του φυσικού δέρματος που καλύπτει, χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. Χάρη στις ιδιότητές του αυτές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να εξαφανίσει, έστω πρόσκαιρα, τα σημάδια του γήρατος στο δέρμα, όπως οι ρυτίδες και οι σακούλες των ματιών.

«Είναι κάτι που μπορείς να φορέσεις για μια ολόκληρη ημέρα ή και για περισσότερο, ανάλογα με τις φυσικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στο σημείο στο οποίο φοριέται» εξηγεί ο ερευνητής Ντάνιελ Αντερσον, προσθέτοντας ότι «ούτε που το καταλαβαίνεις ότι το φοράς».

Δεν πέφτει από μόνο του
Για να αφαιρεθεί, αρκεί να το τραβήξει κανείς από μια γωνία, όμως, όπως διαβεβαιώνει ο Αντερσον, δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει από μόνο του. Το τεχνητό δέρμα έχει σχεδιαστεί για αισθητικούς σκοπούς, όμως θα μπορούσε να βρει εφαρμογές και στην ιατρική για την αντιμετώπιση τραυμάτων και παθήσεων. Ωστόσο, διευκρινίζουν οι ερευνητές, απαιτούνται επιπλέον έρευνες για την ολοκλήρωσή του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια