Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ανανάς : Κρυμμένες αλήθειες και ψέματα 🍍🍍

Ο ανανάς ( ananas comosus), αυτό το εξωτικό φρούτο με πατρίδα του την Νότια Αμερική, κατέκτησε τον κόσμο με τη γεύση και το άρωμά του και χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Εχει επίσης μια μακρά πορεία στην κοσμετολογία που είναι λίγο πολύ γνωστή (χάπια για κυτταρίτιδα και καύσης λίπους), αλλά και μια άγνωστη στην ιατρική.
Πριν να μιλήσουμε για αλήθειες και ψέμματα, αξίζει να τον γνωρίσουμε από κοντά για να μπορέσουμε να τον εκτιμήσουμε σωστά.
Βρωμελαΐνη : Ενα πανίσχυρο ένζυμο με πολλές άγνωστες ιδιότητες.
Ο ανανάς περιέχει τις βρωμελαΐνες, ένα σύνολο πολύ ισχυρών ενζύμων με κυρίαρχο τη βρωμελάση.Για συντομία θα αποκαλούμε το σύνολο αυτό Βρωμελαΐνη. Τα ένζυμα αυτά τα παίρνουμε από το κεντρικό στέλεχος του φρέσκου καρπού του ανανά (αυτό που πετάμε όταν τον κόβουμε για να τον φάμε).
Η βρωμελαΐνη, το δραστικό συστατικό του ανανά απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1891 και εισήχθη ως θεραπευτικό συμπλήρωμα το 1957.
Η βρωμελαΐνη είναι πρωτεολυτικό ένζυμο (πρωτεΐνη + λύω). Δηλαδή, έχει την ιδιότητα να διαχωρίζει τα μεγάλα μόρια της πρωτεΐνης στα αμινοξέα που τα αποτελούν με αποτέλεσμα ο οργανισμός να τα απορροφά με ευκολία. Βοηθάει δηλαδή στην πέψη και διαίρεση των πρωτεΐνών. Βοηθάει επίσης στην διάλυση των πρωτεΐνών όταν αυτές βρίσκονται ανώμαλα συσσωρευμένες στο σώμα. Η βρωμελαΐνη είναι γνωστή για πολλές ιδιότητες : Αντι-οιδηματώδεις, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και φυσικά αντικαρκινικές. Στην πραγματικότητα, αυτή η τελευταία ιδιότητα είναι που την κάνει πολύτιμη στη θεραπευτική κοινότητα.
Βρωμελαΐνη και καρκίνος : Μια άγνωστη ιστορία
Το καρκινικό κύτταρο παράγει ένα είδος «βλέννας» με την οποία περιβάλλεται, ένα είδος «φίλμ» που το προστατεύει από τις επιθέσεις των λευκών αιμοσφαιρίων του οργανισμού. Είναι το αμυντικό του σύστημα. Η βρωμελαΐνη, σαν πρωτεολυτικό ένζυμο, έχει την ιδιότητα να καταστρέφει το περίβλημα των καρκινικών κυττάρων με διάφορους μηχανισμούς που ακόμη, παρά τη επιτυχημένη χρήση της, δεν έχουν μπορέσει να εξηγηθούν επαρκώς. Αυτή η «βλέννα» που αναφέραμε, αποτελείται από γλυκοπρωτεΐνες τις οποίες το καρκινικό κύτταρο χρησιμοποιεί για να καμουφλαριστεί, ώστε να μην τραβήξει την προσοχή του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, των φαγοκυττάρων και αντισωμάτων που κυκλοφορούν φυσιολογικά στο σώμα και που το προστατεύουν από κάθε ανωμαλία σε κυτταρικό επίπεδο. Η βρωμελαΐνη επιτίθεται και διαλύει το περίβλημα αυτό των καρκινικών κυττάρων. Εχει παρουσιάσει αξιόλογη επιτυχία σε κλινικές μελέτες ενάντια στο προστατικό αδένωμα και στις κυστικές ινώσεις.
Χάριν στην ικανότητά της να διαλύει τα καρκινικά κύτταρα, ενισχύει τη δράση της χημειοθεραπείας, ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τις δυσάρεστες παρενέργειες που συνήθως προκαλεί, όπως οιδήματα, θρόμβωση, μολύνσεις. Με λίγα λόγια επιταχύνει την περίοδο ανάρρωσης.
Σε αυτοάνοσα νοσήματα χορηγείται για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα ενισχύει την όποια λαμβανόμενη θεραπεία.
Μαζί με το Γανόδερμα ( Ganoderma Lucidum) και το Γερμάνιο (Germanium) η βρωμελαΐνη αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου της αντικαρκινικής θεραπείας του Δρ. Αντρέ Ζερμέζ (André Germez).
Αλλες θεραπευτικές ιδιότητες της βρωμελαΐνης
– Τη χρησιμοποιούμε ενάντια σε οξείες ή και χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας με διόγκωση αρθρώσεων.
– Ανάμεσα σε διάφορα πρωτεολυτικά ένζυμα που μελετήθηκαν για τη θεραπεία της χρόνιας πολυαρθρίτιδας, η βρωμελαΐνη αποδείχθηκε η πιό δραστική. Ο συνδυασμός φλαβονοειδών, βιταμίνης C και βρωμελαΐνης αποδείχθηκε ποιό αποτελεσματική θεραπεία από τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
– Επιταχύνει τη ροή του αίματος και αποσυμφορίζει τα τριχωειδή αγγεία. Με αυτή την ιδιότητά της προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση.
– Θεραπεύει τις πληγές που προέρχονται από έλκη κιρσών.
– Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με μεγάλη συσώρευση αιμοπεταλίων στο αίμα τους έδειξαν ότι η βρωμελαΐνη τη μείωσε σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.
– Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ευρέως για την απορρόφηση οιδημάτων μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και για αποκατάσταση μετά από αθλητικούς τραυματισμούς που προκάλεσαν οίδημα.
– Για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας με μεγάλη επιτυχία. Βοηθά στην διάλυση της βλέννας από τα ιγχμόρεια.
– Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση της στη θεραπεία της βρογχίτιδας και βρογχοπνευμονίας. Εδώ η βρωμελαΐνη διαλύει τις βλέννες στο αναπνευστικό σύστημα και συντομεύει τη θεραπεία.
– Σε περιπτώσεις αιματωμάτων που προέρχονται από φλεβική ανεπάρκεια, σε εκτεταμένες εκχυμώσεις αλλά και μώλωπες.
– Για την απορρόφηση του οιδήματος που προκλήθηκε από ουρική αρθρίτιδα.
– Σε επίπεδο διευκόλυνσης της πέψης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις δυσανεξίας (όχι αλλεργίας) στη γλουτένη των δημητριακών και στην καζεΐνη του γάλακτος, μόνο όμως για να καταπραΰνει τα συμπτώματα σε περίπτωση λήψης αυτών των πρωτεϊνών και όχι για θεραπεία.
-Τέλος, μετά από βαριά και πλούσια γεύματα για την αποφυγή δυσπεψίας.
Ανανάς και κυτταρίτιδα. Μιά σχέση …. παραμύθι!
Οχι, ο ανανάς δεν αξαφανίζει την κυτταρίτιδα! Τα χάπια που κάθε χρόνο τέτοια εποχή πωλούνται υποσχόμενα να εξαφανίσουν τον νούμερο ένα εχθρό της εμφάνισης του γυναικείου πληθυσμού, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να … διευκολύνουν την πέψη. Οπως είδαμε η βρωμελαΐνη του ανανά διαιρεί τις πρωτεΐνες, όχι το λίπος. Ολα άρχισαν στη δεκαετία του 60-70 όταν έπειτα από πολλές μελέτες διαπιστώθηκε η αντι-οιδηματώδης δράση της βρωμελαΐνης. Αυτή της η ιδιότητα οδήγησε πολλά εργαστήρια ανά τον κόσμο να παρασκευάσουν τα μαγικά χάπια «ανανά» που… απομακρύνουν την κυτταρίτιδα. Ετσι δημιουργήθηκε ο «μύθος του ανανά» και της δράσης του ενάντια στην κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα είναι ένα πολυπαραγωντικό φαινόμενο που δυστυχώς δεν φεύγει ούτε με χάπια, ούτε με κρέμες, ούτε με δίαιτες εξπρές. Θα μιλήσουμε γι’αυτό σε άλλη ευκαιρία.
Ανανάς και αδυνάτισμα. Μια ιστορία χωρίς παρελθόν και μέλλον.
Ποτέ η βρωμελαΐνη δεν βοήθησε κανέναν να αδυνατίσει. Είδαμε ότι δεν βοηθάει στην αποβολή του λίπους. Δεν δεσμεύει τα λιπαρά μόρια, ούτε τα διαλύει. Αυτοί που παίρνουν χάπια βρωμελαΐνης για να αδυματίσουν σκορπούν τα λεφτά τους. Εάν φάτε, μετά από ένα πλούσιο γεύμα ανανά για να μην πάρετε τις θερμίδες που περιείχε, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το χωνέψετε γρηγορότερα, χωρίς να υποφέρετε από δυσπεψία!
Χρήση. Προσοχή στα συμπληρώματα διατροφής.
Τη βρίσκουμε στο σκληρό εσωτερικό στέλεχος του φρέσκου ανανά σε συγκέντρωση της τάξης των 100mg ανά 100 γραμμάρια. Στο εξής, καλό θα είναι να μην το πετάμε αλλά να το βάζουμε στον αποχυμωτή εάν διαθέτουμε, ή να το τρώμε όσο μπορούμε.
Στους έτοιμους χυμούς του εμπορίου και στις κονσέρβες ανανά δεν θα βρείτε ποτέ βρωμελαΐνη.
Η ενζυματική της δράση εκφράζεται σε GDU (Gelatin Digesting Units).
Για να είναι χρήσιμο ένα διατροφικό συμπλήρωμα βρωμελαΐνης πρέπει να είναι υψηλής ενζυματικής συγκέντρωσης. Τα καλά σκευάσματα που κυκλοφορούν είναι των 1000, 2000, 2500 ή και 3000 GDU.
Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό είναι οι κάψουλες να είναι ΕΝΤΕΡΟΔΙΑΛΥΤΕΣ. Παίρνοντας απλές κάψουλες χάνεται κάθε ευεργετική δράση της βρωμελαΐνης, εφόσον τα ένζυμα της καταστρέφονται από τα οξέα του στομάχου.
Για κάθε θεραπευτική χρήση πρέπει να λαμβάνεται εκτός γευμάτων με άδειο στομάχι. Μόνο για διευκόλυνση της πέψης μπορεί να χορηγείται μαζί με το φαγητό. Για την δόση που χρειάζεστε συμβουλευτείτε τον θεραπευτή σας. Δόσεις μέχρι και 1800 mg. θεωρούνται ασφαλείς.
Γενικά δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια.
Ομως, δεν θα πρέπει να καταναλώνουν βρωμελαΐνη όσοι παίρνουν αντιπυκτικά χάπια, οι αλλεργικοί στον ανανά και στα φρούτα τύπου latex. Να αποφεύγεται επίσης η χρήση της από εγκύους.

Και κάτι ενδιαφέρον.
Τα συμπληρώματα βρωμελαΐνης χορηγούνται με επιτυχία και σε κατοικίδια εφόσον παρουσιάζουν τις πιο πάνω παθολογικές καταστάσεις.
Ελενα Le Guevel, Παρίσι.-Διατροφολόγος με ειδίκευση στην ορθομοριακή διατροφή και θεραπεία μέσω ορθομοριακών συμπληρωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια